İç Anadolu Bölgesi

11 Nis, 2022

ANKARA

Türkiye’nin başkenti ve aynı zamanda ikinci büyük kenti olan Ankara birçok gezilecek yere sahip.

Anıtkabir

Modern Türkiye’nin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgahı olan Anıtkabir, her yıl milyonlarca kişi tarafından ziyaret edilen sadece Ankara’nın değil Türkiye’nin en önemli simgelerinden bir tanesi. Anıtkabir aynı zamanda içinde Atatürk’ün kişisel eşyalarının sergilendiği bir müze olan Ankara’da mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.

Beypazarı

Osmanlı mimarisinin günümüze kadar gelen en güzel örneklerini görebileceğiniz Osmanlı dönemi evleri ile zamanda yolculuk yapabileceğiniz bir yer. Bunun yanı sıra Hitit, Frig, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait birçok tarihi eser görmeniz mümkün.

Tuz Gölü

Türkiye’nin büyük oranda tuz ihtiyacını karşılayan tuz gölü, bölgede doğa yürüyüşleri yapmak isteyenlerin bir numaralı tercihi durumunda, aynı zamanda göldeki flamingolar da görülmeye değer.

Kızılcahamam

Türkiye’nin en bilinen sağlık turizmi merkezlerinden biri olan Kızılcahamam, Ankara’ya 82 km mesafede bulunuyor.

Ankara Kalesi

Altındağ ilçesinde bulunan Ankara kalesi, Ankara’nın bir başka simgelerinden biri. Kale’nin milattan önce 2.yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor. Kale Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar tarafından da kullanılmış.

Hamam önü

Ankara’nın Altındağ ilçesinde bulunan Hamam önü 17-18-19.yüzyıl Osmanlı evleri, konaklar, camiler, anıtlar, ve hamamlarıyla sizi Osmanlı dönemine götürüyor.

Eymir Gölü

Eymir gölü Ankara’nın en bilinen doğal güzelliklerinden bir tanesi. Gölde doğa gezilerine çıkabilir, kano ile gölde küçük gezintilere çıkabilirsiniz.

Kuğulu Göl

Ankara’nın bir diğer sembol yerlerinden biri olan Çankaya ilçesinde bulunan Kuğulu göl, Kuğuları ile ünlü ve bu yüzden Kuğulu göl ismini almış.

Kızılay Meydanı

Ankara denince akla ilk gelen yerlerden bir tanesi de Kızılay Meydanı. Meydan Ankara’nın en işlek ve hareketli yerlerinin başında geliyor.

Mavi Göl

Ankara’ya 12 km uzaklıkta bulunan göl doğa yürüyüşleri ve piknik yapmak için akla gelen ilk yerlerden biri.

Dikmen Vadisi

Ankara’nın Çankaya ilçesinde bulunan vadi, sadece Ankara’nın değil Türkiye’nin en güzel parklarından biri.

Gençlik Parkı

Ankara’nın Ulus semtinde bulunan park Türkiye’nin en eski parklarından biri

Kocatepe Cami

Ankara’nın Çankaya ilçesinde bulunan cami, Osmanlı mimarisi günümüz mimarisinin en güzel örneklerini taşıyor. Avizeler, ahşap kapılar, çini süslemeleri, altın varaklar ve özel mermerlerle süslenmiş olan cami Ankara’nın en bilinen camilerinden biri.

Saman Pazarı

Ankara’nın tarih kokan en eski pazarlarından biri olarak biliniyor.

Atatürk Orman Çiftliği

1925 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bağışladığı arazi üzerine kurulan Atatürk Orman çiftliği Ankara2nın en önemli ve en büyük yeşil alanlarından bir tanesidir. İçerisinde hayvanat bahçesi, piknik yapılacak yerler, yürüyüş parkurları, Atatürk evi müzesi gibi yerleşkeler bulunan çiftlikte güzel bir gün geçirebilir, günün yorgunluğunu atabilirsiniz.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Ankara’nın Ulus semtinde bulunan, eşsiz, paha biçilemeyen tarihi eserlerin sergilendiği ülkemizin en önemli müzelerinden biri olan müze, Ankara’da gezip görülmesi gereken yerlerden biridir.

Akköprü

Ankara’nın Yenimahalle ilçesinde bulunan tarihi köprü, Anadolu Selçuklu sultanı 1.Alaaddin Keykubat tarafından yaptırılmış.

Hacı Bayram-ı Veli Cami

Ankara’nın Altındağ ilçesi Ulus semtinde bulunan cami, 1429 yılında ibadete açılmış olup, Türkiye’nin en eski camilerinden biridir ve hala ibadete açıktır.

Ankara Cumhuriyet Müzesi

1924 ile 1960 yılları arasında TBMM olarak hizmet veren müze yakın tarihimize ışık tutuyor.
Maltepe Cami
Ankara’nın simge camilerinden bir tanesi olan Maltepe cami, 1954-1959 yılları arasında yapılmış.

Mehmet Akif Ersoy Evi

Ankara’nın Altındağ ilçesinde bulunan Vatan şairi Mehmet Akif Ersoy’un Kurtuluş savaşı yıllarında kullandığı ve İstiklal marşını yazdığı ev günümüzde müzeye dönüştürülmüş.

Ankara Etnografya Müzesi

Ankara’nın Altındağ ilçesinde bulunan, Türkiye’nin en bilinen müzelerinden biri olan Etnografya müzesi, içerisinde eşsiz sanat eserleri ve Osmanlı döneminden kalan birçok savaş gereçlerini barındırıyor. Aynı zamanda Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün öldükten sonra naaşı Anıtkabir tamamlandığı yıl olan 1953 yılına kadar burada geçici kabrine konmuştur. Ankara’da gezip görülmesi gereken yerler arasında olan bir müzedir.

Konya cami

KONYA

Konya özellikle inanç turizmi açısından ve diğer doğal güzellikleri açısından önemli bir kentimizdir. Aynı zamanda Anadolu Selçuklu Devletine başkentlik yapmış olan Konya’da Anadolu Selçuklu mimarisine ve kültürüne ait birçok cami, kümbet medrese görebilirsiniz. Bir medeniyetin başkentliğini yapmış olan Konya, gerek inanç turizmi gerek doğal güzellikleri gerekse birçok tarihi eseriyle Türkiye’de gezip görülmesi gereken yerlerdendir.

Meram Bağları

Konya’nın meram ilçesinde bulunan yer, yürüyüş yapmak ve piknik yapmak için Konya’nın en güzel yerlerinden bir tanesidir.
Mevlana Müzesi ve Türbesi
Konya’da ve Türkiye’de inanç turizmi denince akla ilk gelen yer olan Mevlana Türbesi ve dergahı, Türkiye’nin en eski müzelerinden bir tanesidir. Mevlana’nın sandukasının bulunduğu türbedeki el işi işlemeleri ve süslemeler tam bir ustalık eseri. Ayrıca Konya’da her yıl 7 – 17 Aralık tarihleri arasında Mevlana haftası kapsamında yapılan Şeb-i aruz töreni mutlaka görmeniz gereken etkinliklerden bir tanesidir.

Yerköprü Şelalesi

Konya’nın Hadim ilçesinde bulunan Yerköprü şelalesi, kentin stresinde uzaklaşmak isteyenlerin gittiği içerisinde gezi alanları, restaurantlar ve piknik alanlarının olduğu bir yerdir.

Çatalhöyük

Konya’nın Çumra ilçesinde bulunan Çatalhöyük Cilalı taş devri ve bakır çağı boyunca yerleşimin olduğu geçmişi yaklaşık 9000 yıl öncesine kadar giden ve 2012 yılında Unesco Dünya Mirası listesine giren önemli arkeolojik yapılardan bir tanesidir.
Meke Gölü
Konya’nın Karapınar ilçesinde bulunan ve aynı zamanda bir krater gölü olan Meke gölü, muhteşem görüntüsüyle Konya’ya gelen turistlerin uğrak yeri. Yaklaşık 5 milyon yıl öne kraterin su dolmasıyla oluşan göl yukarıdan kuşbakışı bakıldığında oluşan görüntüsü nedeniyle Dünya’nın nazar boncuğu olarak nitelendiriliyor. Meke gölü maalesef kuraklıktan dolayı günümüzde kuruma tehlikesi ile karşı karşıya ve bu konuda önlem alınması gereken bir yer.

Aziziye cami

Konya’nın Karatay ilçesinde bulunan Aziziye cami 17.yüzyılda yapılmış Osmanlı dönemi camilerinden olup günümüzde hala ibadet edilen bir camidir.

Eşrefoğlu Cami

Konya’nın Beyşehir ilçesinde bulunan bu eşsiz cami, Anadolu’nun en büyük ahşap direkli camisidir. 1299 yılında külliye olarak inşa edilen cami, 20212 yılında Unesco Dünya Mirası geçici listesine alınmıştır.

Sille Köyü

Konya’ya 10 km mesafede yer alan köy, 5000 yıllık geçmişiyle ve taş ve ağaç mimarisinin en güzel örnekleriyle günlük geziler için eşsiz bir yer.

Kapu cami

Konya’nın meram ilçesinde bulunan cami, Konya’nın Osmanlı camileri arasında en büyük camisi olma özelliğine sahip. 1658 yılında inşa edilen cami iç süslemeleri görülmeye değer ve hala ibadet edilebiliyor.

Şeytan Köprüsü

Cilalı taş devrinde inşa edilen köprünün ne zaman ve nasıl yapıldığı bilinmediğinden Şeytan köprüsü adını almış.
İnce Minareli Medrese
Konya’nın Selçuklu ilçesinde bulunan İnce minareli medrese, 1254 yılında 2.İzzeddin Keykavus döneminde inşa edilmiş. Özellikle kesme taşlarla bezenmiş kapısı ve çinilerle süslü minaresiyle bölgenin en ilgi çekici camilerinden bir tanesi.
Sultan Selim Cami ve Külliyesi
Konya’nın Karatay ilçesinde bulunan, mimari yapısıyla ön plana çıkan cami 1567 yılında inşa edilmiş ve günümüzde hala ibadet edilebilen bir yapı.

Tınaztepe Mağarası

Konya’nın Seydişehir ilçesinde bulunan Tınaztepe mağarası, 22 km’lik uzunluğuyla Türkiye’nin en büyük ve Dünya’nın 3. Büyük mağarası olma özelliğine sahip.
Alaaddin Cami
Konya’nın en büyük ve en eski camisi olan Alaaddin cami 1221 yılında 1.Rükneddin Mesud zamanında yapılmış. Cami, avlusunda 8 Anadolu Selçuklu sultanının türbesini barındıran etkileyici bir yapı.
Kubadabad Sarayı ve Külliyesi
Beyşehir gölüne yakın bir yerde olan Kubadabad sarayı 1220 ile 1236 yılları arasında yapılmış ve günümüze kadar gelebilmiş tek Anadolu Selçuklu sarayıdır.
Zazadin Hanı
1235 ile 1236 yılları arasında 1.Alaaddin Keykubat döneminde inşa edilmiş. İpek yolu ve Baharat yolu üzerinde bulunan han, Selçukluların Konya’da yaptırdığı en büyük han olma özelliğini taşıyor.

Nasreddin Hoca Türbesi

Herkes tarafından tanınan, fıkraları ile büyüdüğümüz Türk mizahının yaratıcısı Nasreddin Hoca türbesi Konya’nın Akşehir ilçesinde bulunmaktadır.

İplikçi Cami ve Medresesi

İplikçi Cami ve Medresesi Selçuklu hükümdarı 2.Kılıçarslan döneminde inşa edilmiş. Günümüze kadar gelebilmiş olan caminin medresesinde 12.yüzyılda Mevlana Celaleddin Rumi dersler vermiş.

Sırçalı Medrese

Konya’nın Meram ilçesinde bulunan medrese, birbaşka Anadolu Selçuklu dönemi şaheseri. 13.yüzyılda 1242 yılında 2.Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında inşa edilen medrese zamanının en donanımlı eğitim kurumlarından bir tanesiymiş.

Konya Arkeoloji Müzesi

1901 yılında yapılmış, Türkiye’nin en eski müzelerinden bir tanesidir. Çatalhöyük, Karahöyük ve Alaaddin tepesi gibi ören yerlerinden çıkarılan döneminin en önemli tarihi eserleri burada sergilenmektedir

Kayseri kalesi

KAYSERİ

Anadolu Selçuklu ve Osmanlı Devleti’nin önemli eserler bıraktığı Kayseri tarihi dokusu ve kış turizmi ile mutlaka görülmesi gezilmesi gereken iller arasındadır.

Kayseri kalesi

Bizanslılar döneminde yaptırılan kale yaklaşık 1500 yıllıktır. Heybetli yüksek surları ile kent merkezini çevreleyen kale, Kayserinin simgelerinden bir tanesidir.

Kayseri Saat kulesi

1906 yılında 2. Abdülhamit döneminde inşa edilmiştir.

Kurşunlu Cami

1573 yılında yapılan cami, Mimar Sinan’ın doğduğu kent olan Kayseri’de yapmış olduğu tek camidir. Kubbesi kurşun kaplı olmasından dolayı Kurşunlu cami denmektedir.

Mimar Sinan Evi

Türkiye’nin ve Dünya’nın en önemli mimarlarından biri olan Mimar Sinan, Kayseri’nin Ağırnas ilçesinde doğmuştur. Burada bulunan evi günümüzde müze olarak kullanılmaktadır.

Hunat Hatun Cami ve Külliyesi

1237- 1246 yılları arasında Alaaddin Keykubat’ın karısı Mahperi hatun tarafından yaptırılmıştır. Külliyede, cami, medrese ve hamamın yanı sıra Mahperi Hatun’un mezarı da bulunmaktadır.

Döner Kümbet

Kayseri’nin Melikgazi ilçesinde bulunan Döner kümbet, Selçuklu mimarisinin en güzel örneklerinden bir tanesidir.   Çift başlı kartal, insan başlı ve kanatlı pars, aslan ve hayat ağacı gibi motiflerin süslediği kümbet 1. Alaaddin Keykubat’ın kızı Şah cihan hatuna aittir.

Gevher Nesibe Hatun Medresesi ve Şifahane

Anadolu Selçuklu hükümdarı 2.Kılıçarslan’ın vefat eden kızı için 1204 yılında yapılan şifahane ve 1210 ile 1214 yılları arasında eklenen medresesi bazı kaynaklara göre Dünya’nın ilk tıp eğitimi ve sağlık hizmeti veren merkezi olarak geçmektedir.

Kapalı çarşı ve Kazancılar çarşısı

İstanbul’da bulunan kapalı çarşıdan sonra Türkiye’nin ikinci büyük kapalı çarşısı olan Kayseri kapalı çarşısı 15.yüzyılda yaptırılmıştır. Tarihi dokusu korunarak günümüze kadar kapalı çarşı hala aktif olarak hizmet vermektedir.

Erciyes Dağı

Türkiye kış turizminin en önemli yerlerinden biri Erciyes dağı eski bir volkanik dağ olup, günümüzde kış sporları yapmak isteyenlere modern pistleri ve konaklama yerleri ile geniş imkanlar sunuyor.

Sazova Parkı

ESKİŞEHİR

Türkiye’nin en güzel kentlerinden biri olan Eskişehir içinden geçen porsuk çayı ve gondollarıyla olduğu kadar tarihi yapısıyla da gezilip görülmesi gereken illerin başında geliyor.

Odun pazarı evleri

Eskişehir denince akla gelen ilk yer olan Odun pazarı ilçesi tarihi Osmanlı evleri ve tarihi dokusuyla günümüze kadar bozulmadan gelebilmiş. İlçede dolaşırken kendinizi Osmanlı döneminde yaşıyormuş gibi hissedeceğiniz Odun pazarı aynı zamanda Unesco Dünya Mirası listesinde bulunuyor.

Porsuk çayı

Porsuk çayı içinden geçen gondollarıyla kendinizi Venedik’te hissedeceğiniz Eskişehir’in en hareketli noktalarından biri.

Kurşunlu Cami ve Külliyesi

16.yüzyılda inşa edilen Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerini taşıyan cami ve külliye içinde şadırvan, medrese, talimhane, kervansaray, imaret ve haremin yer aldığı tarihi Odun pazarı semtinde bulunan gezilip görülmesi gereken bir yer.

Devrim Otomobili

Türkiye’nin kendi imkanlarıyla ürettiği ilk otomobil olan Devrim otomobili Porsuk çayının yanında bulunan Türasaş fabrikasında sergileniyor.

Alaaddin Cami

753 yıllık Alaaddin cami Anadolu Selçuklu döneminden kalma 3.Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde yapılmış Eskişehir’de bulunan en eski camidir.

Reşadiye Cami

1916 yılında Osmanlı padişahı 5.Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Odun pazarı semtinde bulunan cami, Eskişehir’in en büyük camisidir.

Sivas Reşadiye cami

SİVAS

Türkiye’nin Konya’dan sonra yüzölçümü bakımından en büyük ikinci kenti olan Sivas, gerek ipek yolu ve Kral yolunun geçmesinden dolayı gerek Anadolu Selçuklu mimarisinin en önemli eserlerini barındırmasından dolayı ve gerekse milli mücadele dönemindeki rolünden dolayı Anadolu’nun en önemli şehirlerinden bir tanesidir.

Divriği Ulu Cami

Anadolu Selçuklu devleti zamanında inşa edilen ve Selçuklu mimarisinin en önemli ve muhteşem özelliklerini taşıyan cami 1985 yılında Unesco tarafından Dünya Mirası listesine girmiştir. Divriği Ulu Camii, Ahlatlı ve Tiflisli ustaların ellerinden çıkan sütunların ve kapıların üzerinde bulunan taş motiflerinin hiçbiri birbirine benzemez. Bu nedenle cami Anadolu taş işçiliğinin muhteşem bir örneğidir. Divriği Ulu camii Sivas’a gelen turistlerin mutlaka gezip görmesi gereken yapıların başında gelmektedir.

Şifaiye Medresesi

1217 yılında Anadolu Selçuklu sultanı 1.İzzeddin Keykavus döneminde yapılan medrese, Osmanlı döneminde de aynı amaçla kullanılmıştır. Kabartma figürleriyle en önemli Anadolu Selçuklu eserlerinden biridir.

Buruciye Medresesi

1271 yılında Selçuklu sultanı 3.Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde inşa edilen yapı muhteşem Taç kapısıyla günümüze kadar gelen önemli Anadolu Selçuklu eserlerinden bir tanesidir.

Çifte Minareli Medrese

Çifte Minareli Medrese de Buruciye medresesi gibi 1271 yılında inşa edilmiştir. Taç kapısının yanında bulunan iki minareden dolayı çifte minareli medrese adını almıştır. Taç kapısında bulunan Anadolu Selçuklu taş işçiliği mimarisinin en güzel örneklerini yansıtmaktadır.

Gök Medrese

Anadolu Selçuklu Devleti’nin bir diğer önemli eserlerinden olan Gök Medrese Türk mimarisi ve süsleme sanatının yansıtıldığı en güzel örneklerden bir tanesidir.

Sivas Kongre Binası Atatürk ve Etnografya Müzesi

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün milli mücadele yıllarında Sivas kongresini topladığı yer olan bina, günümüzde müze olarak kullanılmaktadır.

Ihlara Vadisi

AKSARAY

Tarihi İpek yolu üzerinde bulunan Aksaray doğal ve tarihi güzellikleriyle gezip görülecek yerler arsında bulunan illerimizdendir.

Ihlara Vadisi

Aksaray’a gidince gezip görülmesi gereken ilk ve en önemli yer olan Ihlara vadisi içinde barındırdığı yüze yakın kilise kalıntısıyla Hristiyanlığın gelişme gösterdiği yerlerden biri olan Ihlara vadisi Dünya’nın en büyük kanyonlarından biridir.

Hasan Dağı

Volkanik bir dağ olan Hasan dağı yılın on iki ay, dört mevsimi dağcılık sporuna gönül verenleri ağırlayan Türkiye’nin en yüksek dağlarından bir tanesidir.

Zinciriye Medresesi

1336 yılında Aksaray’a özgü tüf taşından yapılan Medrese Osmanlı Devleti’nin son zamanlarında hapishane olarak kullanılmış.

nevşehir balon turu

NEVŞEHİR

İç Anadolu Bölgesinde bulunan Nevşehir Doğal güzellikleri ve tarihi eserleriyle mutlaka gezilip görülmesi gereken yerlerden bir tanesidir.

Peribacaları

Nevşehir’e bağlı Kapadokya bölgesinde bulunan peribacaları milyonlarca yıl önce oluşmuş doğal yapılardır. Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken yerle arasında bulunan Kapadokya’da mağaraların içine yapılmış otellerde konaklayabilir, güneş doğarken yapacağınız balon turlarıyla Kapadokya’nın doğa harikası yerleri olan peribacaları, Göreme ve Ürgüp gibi yerlerin kuşbaşı görünüşlerini keşfedebilir ve güneşin doğuşundaki muhteşemliğe şahit olabilirsiniz.

Derinkuyu Yer Altı Şehri

1967 yılında turizme kazandırılan ve Kapadokya bölgesinin en büyük yer altı şehri olan Derinkuyu yer altı şehrinde bölgedeki diğer yer altı şehirlerinden farklı olarak misyoner okulu, günah çıkartma yeri, vaftiz havuzu bulunmaktadır.

Göreme

Nevşehir’e 13 km mesafede bulunan göreme, adeta bir açık hava müzesidir. Milattan sonra 4 ile 13. yüzyıllarda manastır hayatı yaşandığı sanılan yerde, kiliseler, şapeller, yemekhaneler, ve oturma yerleri bulunmaktadır.

 

İlginizi çekebilir: İç Anadolu Bölgesi Kültürel Yemekleri

İlginizi Çekebilir

REZERVASYON