Anasayfa 9 Genel 9 Kültür Gezisi Mi, Dinlendirici Bir Tatil Mi?

Kültür Gezisi Mi, Dinlendirici Bir Tatil Mi?

27 Eki, 2022

Tatil vakti gelip çattığı zaman nasıl bir tatil planı yapacağımız konusunda oldukça kararsız kalırız. Bu konuda bizi en çok tatmin edecek tatil türünün hangisi olduğuna karar vermek biraz zor olmaktadır. Bu yazımızda size tatil planı yaparken hangi tür tatil yapacağınıza karar vermenizi sağlayacak önemli bilgiler vereceğiz. Yaz tatilinde genellikle iki tür tatil arasında kararsız kalınmaktadır. Bunlardan birincisi kültür gezisi diğeri ise dinlendirici tatildir. Sizde iki tür arasında kararsız kaldıysanız bu yazımızı mutlaka okumalısınız.

Kültür Gezisi Nedir?

Kültür turizmi özellikle yurdumuzun farklı medeniyetlerden kalıntılara sahip olmasıyla ve geçmişinde pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapmasıyla oldukça gelişmiş bir turizm türüdür. Kültür turizminde asıl amaç tatil yapıp dinlenmek değildir. Farklı yerler gezip buralarda kültür izleri aramaktır. Ayrıca kültür turizmi amaçlı ziyaret edilen yerlerdeki müze, türbe, antik kent, antik tiyatro, yöresel lezzetler, yer şekilleri, mağaralar gibi pek çok anıtsal, dinsel yapıları gezip görmektir.

Çok gezen mi çok okuyan mı daha çok bilir diye ünlü bir soru vardı geçmişlerde. Bunun yanıtı çok gezen bilgiyi yerinde görerek bilir ve daha kalıcı bilgi ediniz olmuştur. İşte bu noktada kültür gezisinin ne kadar önemli olduğunu gözler önüne sermekteyiz. Kültür gezisi keşfetmeyi seven, merak eden ve bilgiye değer veren insanların mutlaka tercih ettiği ve değer verdiği bir gezi türüdür. Kültür gezisinde sürekli bir şeyler öğrenirsiniz ve öğrendiğiniz şeyler sizi hayretler içerisinde bırakır. Sürekli şaşırmak kültür turizminin bir parçası olmuştur.

Kültür turizmi için gerçekten enerjinizin yüksek olması gerekiyor. En başında bahsettiğimiz gibi kültür turizminde sürekli gezersiniz. Ne kadar çok gezerseniz o kadar çok keşfedersiniz. Ancak bu gezme süreci bazen yorucu olmaktadır. Bir dağa, tapınağa tırmanmak zorunda olabilirsiniz veya bir yer altı şehrine metrelerde inmeniz gerekebilir. Ancak bu yorgunlukların sonrasında sürekli olarak bir şeyler keşfetmiş olursunuz. Yani yorgunluğunuza değer diyebiliriz.

Kültür gezisi özellikle yurtiçi yapılıyorsa çok değerli olmaktadır. Bunun sebebi ise kültür gezisi yapan birinin geçmişini tam anlamıyla bilmesi mümkündür. Geçmiş zamanlarda ülkesinin hangi medeniyetlere nerelerde ev sahipliği yaptığını bilir. Bunlar çok değerli bilgilerdir.

 

Kültür Gezisi İçin Tatil Rotaları

Kültür gezisi için ülkemizde pek çok tatil rotası bulunmaktadır. Ülkemizin geçmişinde pek çok medeniyete ev sahipliği yaptığını belirtmiştik. Ayrıca ülkemizde yer şekilleri de çeşitlidir. Bu bağlamda kültür gezisi nerelerde yapabilirsiniz sizler için bazı tatil rotaları önermek istiyoruz.

Çanakkale

Kültür turizmi için gidilmesi gereken başlıca tatil destinasyonu şüphesiz Çanakkale’dir. Çanakkale tarihi zaferlerin yazıldığı önemli bir şehirdir. Bu şehirde bulunan savaş yıllarına ait kalıntıları görmek ve savaşta şehit olan vatandaşları görmek tarihimizi gözler önüne getirecektir.

Kapadokya

Kapadokya yer şekilleriyle dünyaya ün salmış ve Türkiye’nin önemli kültür gezisi rotalarından birisidir. Hasandağ, Güllüdağ ve Erciyes’ten çıkan volkanik lavların şekiller almasıyla oluşan peri bacalarını ve bu peri bacalarının zaman içinde aldığı halleri görmek oldukça keyifli olacaktır.

İstanbul

Pek çok farklı kültüre ev sahipliği yapmış olan İstanbul’da kültür gezisi yapmak için uzun bir süreye ihtiyacınız olacaktır. Pek çok kültürel kalıntıyı görebileceğiniz İstanbul’da mutlaka bir kültür gezisi yapmanız gerekmektedir.

Antalya

Geçmişinde pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Antalya sürekli keşfedilecek bir kültür gezisi size sunmaktadır. Antalya’da kültür gezisi yapmanız pek çok bilgi öğrenmenizi sağlayacaktır.

Aslında ülkemizin dört bir yanında kültür gezisi yaparken pek çok şey öğreneceğiniz yerler vardır. Ancak biz başlıca olanlardan bahsetmek istedik.

 

Dinlendirici Tatil Nedir?

Günümüzde çalışma hayatı, kalabalık şehirler, stresli insanlar ve diğer etkenler bizleri oldukça yıpratır ve artık tatile çıksam da kafamı dinlesem deriz. İşte kafamı dinlesem kelimesi aslında dinlendirici tatili ifade etmektedir. Dinlendirici tatil insanların tatilde her şeyden uzaklaşıp tamamen huzur içinde kafalarını dinlemesini amaçlayan tatil türüdür. Günümüzde pek çok tatilci dinlendirici tatili tercih etmektedir. Bunun sebebi ise az önce belirttiğimiz yorucu hayat temposu olmaktadır.

Dinlendirici tatil insanların ruhunu, bedenini ve zihnini dinlendirerek yorucu hayat temposuna hazır bir hale getirmektedir. Dinlenen zihin ve beden çalışma hayatında daha başarılı olur ayrıca ruhsal sağlığı korumak için de yine ruhun dinlenmesi çok önemlidir. Ruh dinlenmesi ancak mental olarak rahatlama ile mümkündür.

Doğa ile iç içe bir hamakta uyuduğunuzu düşünün veya sıcak havada serin mi serin bir suya atladığınızı düşünün bunların hepsi dinlendirici tatilin bir parçasıdır. Dinlendirici tatil sizi rahatlatan hayallerinizin gerçek olması anlamına da gelmektedir.

Dinlendirici tatilin dinlenme unsurunu bazı ek aktiviteler yardımıyla arttırabilirsiniz. Bunların başında masaj gelmektedir. Yaptıracağınız masaj ile bedeniniz hiç olmadığı kadar dinlenir ve neredeyse bedeninizin yeniden yaratıldığını düşünebilirsiniz. Yine kuş sesleri, rüzgâr sesleri veya su sesi zihninizi rahatlatabilir. Adeta aklınız başınızdan gitmiş gibi rahatlayabilirsiniz. Yine temiz oksijenin olduğu bir sabah yürüyüşü hem zihninizi hem de ruhunuzu dinlendirebilir. Dinlendirici tatil, sizin ne istediğinize göre şekillene bilecek bir tatildir.

Marmaris, İzmir, Muğla, Bodrum gibi ülkemizde pek çok dinlendirici tatil rotası bulunmaktadır. Bu tatil rotalarında doğayla iç içe olacağınız ve şehrin gürültüsünden uzak olacağınız bir yer belirlemek dinlendirici tatil yapmanızı sağlayacaktır.

Dinlendirici tatil rotaları tercih ettiyseniz size dinlemenize katkı sağlayacak bazı önerilerde bulunmak istiyoruz. Bu önerilerden ilki şüphesiz teknolojik aletlerden uzak olmaktır. Teknolojik aletler ruhumuzu, zihnimizi yoran ana sebeplerden birisi olmaktadır. Teknolojik aletler ile iç içe olmak yerine günlük hayatımızda yapamadığımız şeyleri yapalım.

Bir diğeri ise mutlaka her sabah temiz havada yürüyüş yapın. Tatil rotanız da doğayla iç içe bir tesis bulunuyorsa hep sabah bir müzik eşliğinde yürüyüş yapmayı ihmal etmeyin. Şehirde temiz hava olmadığı için burada yaptığınız yürüyüş sizi çok ayrı hissettirecektir.

Vücudunuzun mutlaka dinlenmesine izin vermeniz gerekmektedir.

İmkânınız varsa mutlaka masaj, spa gibi bedeninizi rahatlatacak aktivitelerden yararlanın. Bedeninizin rahatlaması hem ruhunuza hem de zihninize etki edeceği için tatilden maksimum dinlenmeyi elde etmenizi sağlayacaktır. Ayrıca güne başlama şekliniz çok önemlidir. Dinlenme tatili planladıysanız öğlene kadar uyumanız doğru olmayacaktır. Sabah erken uyanıp meditasyon yapıp temiz havada yürüyüşler yapmanız dinlenmenize katkı sağlayacaktır.

 

Kültür Gezisi ile Dinlendirici Tatil Arasındaki Farklar Nelerdir?

Kültür gezisi ile dinlendirici tatil arasında bazı farklar bulunmaktadır. Bunlardan bahsedelim;

İlk olarak kültür gezisi dinlendirici tatile göre yorucudur. Bunun sebebi sürekli keşfetmek ve kültürel öğeleri görmek için efor sarf edersiniz. Ancak dinlendirici tatilde ruhunuzun ve bedeninizin dinlenmesi için kendinizi dinlenmeye çekersiniz. Kültür gezisinde gittiğiniz yöre hakkında daha fazla bilgi sahibi olurken dinlendirici tatilde biraz daha az bilgi sahibi olursunuz. Burada da yine dinlenme ön planda olduğu için böyle bir farklılık söz konusudur.

Kültür gezisi için sürekli araştırma içerisinde olmanız gerekirken dinlendirici tatilde kafanızı dinlemek için daha fazla imkânınız olacaktır.

Kültür gezisi yaparken bazen kalabalık ortamlarda bulunmanız gerekebilmektedir.

İlginizi Çekebilir

Masaj Türleri Nelerdir?

Masaj Türleri Nelerdir?

Masaj, vücudunuzda olan çeşitli sorunları daha hafife indirmek ve tedavi etmek amacıyla uygulanan...

REZERVASYON