Anasayfa 9 Gezi 9 En Zengin Türk Devleti: Kazakistan

En Zengin Türk Devleti: Kazakistan

20 Ara, 2022

Kazakistan yer altı kaynakları bakımından oldukça zengin bir ülkedir. Nüfusu yüz ölçümüne oranla düşük olduğu için kişi başına düşen gelir Türkiye’ye oranla daha yüksektir. Kazakistan’ın keşfedilmiş olan yer altı kaynaklarının değeri, son verilere göre 2 trilyonu aşmış durumda. Bu ülkenin başlıca yer altı kaynakları; uranyum, altın, krom, demir, petrol ve doğalgazdır.

Kazakistan yer altı zenginlikleri dışında yeni yatırımlar, inşaat ve turizm sektörü ile de hızla büyüyen bir ekonomiye sahiptir. Yaklaşık 19 milyon nüfuslu en zengin Türk ülkesi olan Kazakistan, Orta Asya’nın en güçlü ekonomisine sahiptir.

KAZAKİSTAN’DA YAYGIN OLAN İNANÇ VE YAŞAM TARZI

Kazakistan birçok farklı etnik kökenden oluşmuş bir ülkedir. Ülkede nüfusun %60’ını Kazaklar, %20’sini Ruslar, geri kalan nüfusu ise diğer milletler oluşturmaktadır.

Kazakistan’ın resmi dini olmamasına karşın en yaygın din İslam dinidir. Yarısından fazlası Müslüman olan ülkenin Rus nüfusu Hristiyanlığın Ortodoks Kilisesi’ne bağlıyken geri kalan nüfus ise Budist veya Ateisttir.

Müslüman bir ülke olmasına karşın oldukça modern ve gelişmiş bir kültüre sahip olan Kırgızistan’da, kırsal alanlar hariç giyim-kuşam konusunda herhangi bir zorunluluk bulunmuyor. Kırsal alanlarda ise kadınların biraz daha muhafazakâr giyinmesi beklenmektedir.

Uzun yıllar Rusya’nın gölgesinde yaşamış olan Kazakistan’da bu durumun izleri hala görülmektedir. Ülkenin Rusça ve Kazakça olmak üzere iki resmi dili olmasına rağmen halkın büyük bir kısmı Kiril alfabesinden olan Rusçayı konuşmaktadır. İş hayatında ise Rusça tamamen ortak dil durumundadır. Yani bu ülkede yaşamak isterseniz Rusça bilmeniz gerekmekte. Ancak Kazakistan 2017 yılında Kiril alfabesi yerine Latin alfabesine geçişin başlangıcını attı. Diline ve kültürüne daha bağlı bir topluma dönüşmek isteyen Kazakistan bu süreci 2025 yılına kadar tamamlamayı hedefliyor.

 

KAZAKİSTAN’NIN FESTİVALLERİ VE ÖZEL GÜNLERİ

Kazakistan Festivalleri genelde başkent Astana, Almaata ve Karagandeve’de düzenlenmektedir. En çok önem verdikleri festivallerden biri de Nevruz kutlamalarıdır. 21-22 Mart tarihlerinde Kazakistan’da olursanız müzik ve özenle hazırlanmış yemeklerin eşlik ettiği festivalde, ücretsiz konser ve yemeklerin tadını çıkartabilirsiniz.

Tengri’nin Ruhu Festivali: Almaata’da haziran aylarında gerçekleştirilir. Bu festivalde ise Kazakistan’ın kültürel müzikleri ile konserler verilir.

Kartal Festivali: Geçmişte göçebe yaşam sürdüren Kazaklar, her yıl ekim ayında düzenlenen bu festivalde geleneksel avlanma kültürlerini sergilemek üzere bir araya gelir.

 

KAZAKİSTAN’DA GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER

Oldukça geniş bir yüz ölçümüne sahip Kazakistan’da gezilip görülecek çok fazla doğal ve tarihi lokasyonlar bulunmakta. Gelin bunlardan başlıcalarını birlikte inceleyelim:

Beyterek Anıtı: Kazakistan’da ziyaret edilmesi gereken yerlerin başında gelen Beyterek Anıtı, geleneksel çadırlara benzeyen mimariye sahip dev alışveriş merkezleridir.

Balkaş Gölü: Bir tarafı tatlı bir tarafı tuzlu sudan oluşan Balkaş Gölü bu ilginç özelliğiyle dikkat çekmekte.

Kaindly Gölü: Heyelan sonucu doğal olarak oluşmuş olan bu göl ormanları altında bırakmıştır. Gölün içinde kalan ağaçlar ziyaretçilere oldukça masalsı bir görünüm sunmaktadır.

Top Taş Vadisi: Nasıl oluştukları henüz bilinmeyen top şeklinde dev kayaların bulunduğu bu vadi hakkında oldukça fazla efsaneler yayılmış durumda. Hangisi doğrudur bilinmez ama Kazakistan’a gideceklere bu efsanelerin yayılmasına sebep olan vadiyi ziyaret etmenisini tavsiye ederiz.

Nur Astana Cami: Altın ve beyaz renkleriyle ihtişamlı bir görünüme sahip, mimarisine hayran kalacağınız bu cami Hz. Muhammed’e ithafen yapılmıştır. Başkent Astana’da bulunan bu camiyi de Kazakistan gezi rehberinize ekleyebilirsiniz.

Medeu Pisti: Dünyanın en büyük buz pisti olan Medeu Pisti yaklaşık 1600 metre yükseklikte bulunmaktadır. Dünyanın birçok yerinden ziyaretçisi olan Medeu Pistinde bugüne kadar 170’i aşkın rekor kırılmıştır.

Zenkov Katedrali: Rus Ortodoks Katedrali mimarisi ve yüksekliğiyle görenleri kendine hayran bırakmayı başarıyor. Bu yapı aynı zamanda dünyanın en yüksek ikinci ahşap yapısı özelliğini taşımaktadır.

Son olarak eğer biraz daha Kazak halkıyla iç içe olup onların kültürünü yakından incelemek isteyenler Yeşil Pazar’ı, Panfilov Parkı’nı ve Yaya caddesini ziyaret edebilir.

 

KAZAKİSTAN YEMEKLERİ

Türkiye ile benzer damak zevklerine sahip olan Kazak yemek kültüründe et yemekleri oldukça yaygındır. Çok lezzetli etler tadabileceğiniz Kazakistan’da, yemek konusunda tek dikkat etmeniz gereken at etleri ve domuz etleridir. At etinin dana etinden daha pahalı olduğu ülkede atlara oldukça önem verilmektedir. Bazı bölgelerde domuz eti de tüketilmektedir. Şimdi gelin Kazak’ların sofra lezzetlerine bir göz atalım:

Suret: Kurutulmuş lezzetli bir et türüdür.

Bauırsak: Bizdeki pişiye benzer. Genelde kahvaltıda tüketilen lezzetli pratik bir atıştırmalıktır.

Beşparmak: Birçok Ortadoğu ve Arap ülkesinde benzer varyasyonları olan beşparmak hamurun içerisinin et ve çeşitli sebzelerle doldurulmasıyla hazırlanır. İsmini elle yenilmesinden dolayı almıştır.

Kuurdak: Çeşitli sakatatların kavrulmasıyla hazırlanan bir tava lezzetidir.

Samsa: Tavuklu, sebzeli ve daha birçok iç malzeme ile çeşitlendirilen çıtır poğaçalar Kazakistan kahvaltısında oldukça sık tüketilen sokak lezzetlerinden biridir.

 

KAZAKİSTAN’A NE ZAMAN VE NASIL GİDİLİR?

Kazakistan’ı vizesiz olarak bir aylığına ziyaret etmeniz mümkün. Başkent Ankara ve İstanbul’dan direkt ya da aktarmalı uçuşlarla kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Karasal çöl iklimine sahip Kazakistan’ı ziyaret edebileceğiniz en doğru zaman; haziran-ekim ayları arasıdır diyebiliriz.

 

KAZAKİSTAN HAKKINDA DİĞER BİLGİLER

Orta Asya’nın en zengin ve en geniş topraklarına sahip Türk Devleti’dir. 71 yıl boyunca Ruslar’ın egemenliğinde olan Kazakistan, 1991 yılında bağımsızlığını ilan etmiştir. Yüz ölçümünün büyük olması sebebiyle iki farklı yerel saat kullanılmaktadır. Ülkenin batısında GMT+5, doğusu GMT+6 saat dilimi kullanılıyor.

Kuzeyinde Rusya, doğusunda Çin, güneyinde Özbekistan ve Kırgızistan olan bu ülke, komşularından oldukça etkilenmiştir. Örneğin; nüfusun %65i Kazakça konuşmasına rağmen iş hayatında ve resmi kurumlarda Rusça konuşulmaktadır. Ayrıca Çin’e ve güneyindeki ülkelere ait yemek kültürüyle benzerlikleri de bu duruma örnek gösterilebilir.

Özellikle başkent Astana’da modern bir şehir imajı çizilmiş ve geçmişten gelen Sovyet mimarilerinin izi neredeyse tamamen silinmiştir. Yakın gelecekte kültürel miraslarını koruyup geliştirme politikası izleyen Kazakistan bunun için çeşitli politikalar izlemektedir.

Yer altı kaynakları bakımından zengin olan Kazakistan bununla da yetinmeyip sanayi, inşaat ve turizm yatırımları ile de Orta Asya’nın en zengin ülkesi unvanını sürdürmeyi amaçlıyor.

TÜRKİYE’Yİ ZİYARET EDECEK KAZAK’LARA TAVSİYELER

 Kazakistan’dan çıkıp iş hayatının stresinden uzak, sıcak bir bölgede tatil yapmayı planlıyorsanız yazımızı okumaya devam edin, size Türkiye’nin cennet tatil bölgesi Fethiye’yi tanıtalım.

Fethiye; Türkiye’nin güney kıyısında, özellikle dünyaca ünlü Ölüdeniz Plajı ile turistlerin yoğun ilgi gösterdiği bölgelerden birisi. Ayrıca bu bölgeye geldiğinizde sıcakkanlı Türk misafirperverliği ile karşılaşacak, Kazak damak lezzetine benzer Türk mutfağını keşfedebilecek ve de sayısız doğal ve tarihi harikalarına sahip lokasyonları gezebileceksiniz. Peki her şey kulağa hoş geliyor ama nerede kalırım, nasıl konaklarım diyorsanız sizlere helal tatil konseptine sahip otel, lüks apart/daire, tatil köyü ve özel villalarımızı tanıtmamıza müsaade edin:

Öncelikle Türk halkı da Müslüman bir topluma sahip. Bizler de muhafazakâr tatilin Fethiye’deki bir numaralı temsilcisi olarak sizlere Ölüdeniz’e sadece 5 km uzaklıktaki tesislerimizi önerebiliriz.

Dilerseniz sadece size ve aileniz özel havuzlu, jakuzili villalarımızı, dilerseniz çeşitli animasyonlara, leziz açık büfe restorana, kaydıraklı havuzlara sahip hotel veya tatil köyümüzü inceleyebilir, kendinize en uygun olanı seçip konforlu ve güvenli bir tatilin tadını çıkartabilirsiniz. Üstelik villalarımıza ait restaurantta konaklamanıza ek olarak yemek hizmeti de alabilirsiniz.

Detaylı bilgi almak ve hemen rezervasyon yaptırmak için bizi;

+90 252 616 68 99 numaralı hattan arayabilir veya + 90 539 465 38 88 numaralı Whatsapp hattımıza ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

Karadağ Gezilecek Yerler

Karadağ Gezilecek Yerler

Karadağ, doğal güzellikleri, tarihi dokusu ve eşsiz kültürel deneyimleri ile tatilcilerin gözdesi...

REZERVASYON