Rafting, su sporlarının adrenalin dolu yapısını öne çıkarıyor. Bu yüzden adrenalin arayan herkesin gözde aktivitesi haline geldi. Rafting yapmak ülkemizde de son yıllarda çok tercih ediliyor.
Türkiye’de debisi yüksek akarsular oldukça fazla. Bu da ülkemizi rafting için elverişli yapıyor. Amatörlük ya da profesyonellik gözetmeksizin herkesin yapabileceği su sporlarından biri olması da çok fazla tercih edilmesini sağlıyor. Yerli ve yabancı turistler tatil köylerine geldiği zaman rafting yapmadan evlerine dönmüyor.
Rafting Nedir?
Rafting, Türkçede şişme bot olarak bilinen “raft” ile yapılır. Rafting takım sporudur. En az 4 kişi ve en fazla 12 kişilik ekiplere kadar rafting yapılabilir. Takım ruhunu doyasıya yaşatan bu sporda debisi yüksek akarsularla mücadeleye girersiniz. Kürekleri ekipçe hareket ettirerek su içinde devrilmeden ilerlemelisiniz.
Rafting içinde risk de barındırdığından ekipmanla bu sporu yapmak en doğrusu olacaktır. Ekipmanlar ise bot ve kürek dışında kask ve can yeleği gibi basit ekipmanlardır. Bu ekipmanları rafting turunu hazırlayan firmalar temin eder. Bu aktiviteyi yaparken ıslanmanız çok doğal. Bu yüzden su geçirmeyen kıyafetler giymek doğru bir tercih olacaktır.
Türkiye’de Rafting Nerede Yapılır?
Rafting için en uygun yerler çok hızlı akan akarsulardır. Suyun şiddeti ve akarsu yatağının engebeli yapısıyla birlikte bot çılgınca hareket ederek ilerlemeye başlar. Bu eğlence şimdi başlıyor demektir. Akarsular rafting turu zorluğuna göre sıralanır. En şiddetli akarsular 6 numaralı akarsulardır. Ancak tehlike açısından çok tercih edilmez. Eğer amatörseniz ya da çocuklar rafting yapacaksa 1 ve 2 numaralı rafting parkuru daha iyi bir tercih olacaktır. Bu su sporunda ustalaştıkça zorluk derecesini artırabilirsiniz.
Türkiye’de rafting turu yapmaya uygun birçok akarsu bulunuyor. Akarsu kenarlarında rafting hizmetleri veren firmalar var. Bu firmalar adrenalin dolu bir tur hizmeti vermek için tüm ekipmanları sağlıyor. Ayrıca profesyonel değilseniz tur sırasında bir rehber size eşlik ediyor.
Türkiye’de rafting yapmak için birçok akarsu bulabilirsiniz. Ancak bu akarsulardan 6 tanesi rafting yapanların en çok tercih ettiği yerlerden. Bu akarsular;
Muğla Dalaman Çayı
Ege Bölgesi’nin incisi Muğla yerli ve yabancı turistlerin her yıl yaz tatilinde uğrak noktası oluyor. Muğla’nın engebeli arazisi ve şiddetli akarsuları da rafting ve safari gibi adrenalin sporlarının cazibe merkezi yapıyor.
Muğla Dalaman Çayı rafting için en çok tercih edilen yerlerin başında geliyor. Dalaman Marmaris’ten Fethiye’ye kadar uzanan bir rafting parkuruna sahip. Bu parkurun hem profesyonel hem de amatörlere uygun farklı derecelerde bölümleri var. Adrenalin dolu olan Dalaman Çayı boyunca doğa ve mimari harikalarını görmek de tura farklı bir deneyim katıyor. Dalaman Çayı’nda rafting heyecanını yaşamak bir ayrıcalık.
Antalya Köprüçay Köprülü Kanyon
Köprüçay Antalya’nın Manavgat ilçesindedir. Manavgat’ta olduğu bilinse de aslında bu akarsu Isparta’da doğmuştur ve oradan Antalya’ya kadar uzanır. Çok şiddetli ve engebeli olmadığı için zorluk derecesi amatörlere uygundur. Antalya’ya tatile gidiyorsanız günübirlik rafting turlarına katılabilirsiniz. Uzun yıllardır rafting hizmetleri verildiği için tur şirketleri bu konuda oldukça deneyimlidir.
Düzce Melen Çayı
Melen Çayı, Düzce ve Sakarya illeri arasında yer alır. İstanbul ve çevre illerden rafting için ziyaretçi çeker. Son yıllarda Manavgat ve Dalaman gibi ünlü yerlerden daha fazla ismi duyulur olmuştur. Sebebi ise 16 kilometre uzunluğundaki 3 farklı zorluk derecesine sahip eşsiz parkuru.
Düzce rafting için çok iyi imkanlar sunarken konaklamak için de küçük bungalovlar ve oteller bulunduruyor. İster günübirlik bir ziyaret yapın. İsterseniz de Melen Çayı’na gelip rafting turundan sonra çevreyi keşfedin.
Artvin Çoruh Nehri
Çoruh Nehri’nin dünyaca ünlü olduğu biliyor muydunuz? En hızlı akışa sahip nehirler dünyada sınırlı sayıda bulunuyor. Çoruh Nehri de o nehirlerden bir tanesi. Yüksek debili bu nehir profesyonellere hitap ediyor. Ancak suyun sakin olduğu yerlerde amatörlere hizmet verildiğini de unutmamak lazım. Hem ulusal hem de uluslararası rafting şampiyonalarına ev sahipliği yapıyor. Bu yüzden her yıl yerli ve yabancı turist Artvin’e geliyor.
Rize Fırtına Vadisi
Karadeniz bölgesinin en çok ziyaret edilen şehirlerinden Rize yemyeşil doğasının yanı sıra adının hakkını veren bir dereye sahip. Fırtına Deresi. Mavi ve yeşilin bir arada olması, el değmemiş tertemiz çevresi onu Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın koruma listesine almıştır. Rafting turu ile birlikte tertemiz havayı solumaktan daha iyi bir deneyim olamaz. Rafting yaptıktan sonra Karadeniz’in yaylalarını gezmeyi de listenize eklemelisiniz.
Tunceli Munzur Çayı
Munzur Çayı’nda yapılan rafting turları sayesinde Tunceli ve doğal güzellikleri turistik ziyaretlere kazandırıldı. Turizme yeni kazandırıldığı için parkur zorlukları net olarak bilinmiyor. Bu yüzden bölgeyi iyi tanıyan rehberlerin size eşlik etmesinde fayda var. Raftingin yanı sıra farklı su sporlarını deneyimlemek isterseniz Munzur Çayı sizi bekliyor.
Türkiye’de rafting yapmak için eşsiz güzellikte birçok yer var. Sizin için en gözde yerleri sıraladık. Bu mekânlara gitmeden önce çevredeki konaklanacak yerleri, ulaşımı ve verilen diğer hizmetleri incelemelisiniz. Bu size en uygun rafting turu için seçeneğinizi belirlemede kolaylık sağlar.İlginizi çekebilir : Ölüdeniz Gezi Rehberi: Ölüdeniz Nerede? Ölüdeniz’e Nasıl Gidilir?