Anasayfa 9 Gezi 9 Saklı Cennet Kelebekler Vadisi

Saklı Cennet Kelebekler Vadisi

8 Şub, 2022

Saklı Cennet Kelebekler Vadisi

Fethiye söz konusu olduğunda akla gelen ilk destinasyonlardan birisi Kelebekler Vadisi’dir. Sahip olduğu doğal yapı ile birlikte bir saklı cennet olarak nitelendirilebilecek Kelebekler Vadisi, keşfedilmeyi bekleyen bir rota olarak dikkat çekmektedir. Hayatında hiç gitmeyen herkesin bile hakkında biraz olsun fikre sahip olduğu ancak gidip görmenin bambaşka bir etkisinin bulunduğu bu vadiyi keşfederken aklınızda tutmanız gerekebilecek detaylar bulunuyor.

Kelebekler Vadisi’ni keşfederken ihtiyacınız olabilecek bazı keşif detaylarını sizinle paylaşmak istiyoruz. Hazırsanız, Kelebekler Vadisi yolculuğumuz başlıyor!

 

Kelebekler Vadisi İsmi Nereden Geliyor?

Kelebekler Vadisi ismi, oldukça dikkat çekmekte ve kulağa sempatik gelmektedir. İsmini de, tahmin edilebileceği üzere, bölgedeki kelebeklerden almaktadır. Ancak bu kelebekler alelade bir şekilde nitelendirilebilecek kadar basit değildir. Bölgede, kaplan kelebeği de dâhil olmak üzere 80’i aşkın kelebek türü bulunmaktadır. Oldukça yüksek bir rakam olan bu çeşitlilik de bölgeyi görülmeye, gezilmeye ve keşfedilmeye değer bir destinasyon hâline getirmektedir.

 

Kelebekler Vadisi Neden Saklı Bir Cennet?

Kelebekler Vadisi’nin saklı cennet olarak nitelendirilmesinin nedeni, bölgenin coğrafi yapısından dolayıdır. 350 metreyi bulan yükseklikleriyle hayli sarp kayalıklara sahip duvarlarla çevrilen vadiye, 50 metrelik yükseklikten dökülen bir şelale de bölgenin eşsiz güzelliğini perçinlemektedir. Gözünüzün önüne bir getirin: Oldukça yüksek ve aşılması güç görünen sarp kayalıklar, bu kayalıklar arasından vadiye doğru inen bir şelale ve vadide sizi bekleyen 80’i aşkın kelebek türü… Kelimenin tam manasıyla bir saklı cennet adeta.

 

Babadağ’ın Eteklerinde…

Muğla, bütün doğal güzelliklerinin yanı sıra Unesco’nun Dünya Mirasını Koruma Vakfı tarafından dünya üzerinde korunması gereken 100 dağdan birisi olarak nitelendirilen Babadağ’ı da sınırları içinde barındırmaktadır. Kelebekler Vadisi de işte o güzel, özel ve korunması gereken Babadağ’ın eteklerinde konuşlanmıştır! Babadağ manzarası eşliğinde bir Türk kahvesi içerken Kelebekler Vadisi’nin böyle müthiş bir atmosferin eteklerinde gizlenen bir vaha olduğuna her yudumda daha da hayret edecek; vadinin her bir noktasını keşfetmek için karşı konulmaz bir isteğe kapılacaksınız.

 

Kelebekler Vadisi İsmini Kim Koydu?

Koleksiyoner ve fotoğrafçı Rıfat Kılar, 70’li yılların sonunda bölgenin kelebeklerinden çok etkilenir. Koyun o güne dek süregelmiş ismi olan Güdürümsu’dan ziyade Kelebekler Vadisi ismiyle anılması gerektiğini zikreder. 1987 yılında ise Rıfat Kılar’ın arkadaşı H. Deniz Bayramoğlu bu ismi kullanan bir işletme açarak, Güdürümsu’dan Kelebekler Vadisi’ne uzanan yolun ilk adımlarını atmış oldu.

 

Kelebekler Vadisi Tarihi

Fethiye ile adı özdeşleşen Kelebekler Vadisi’nin tarihi, milattan önce 4. Yüzyıla kadar uzanmaktadır. Faralya ismiyle anılan köyde, Lika dönemindeki Perdicia isimli yerleşim yerinin kalıntıları bulunmaktadır. Bu köy, günümüzde Uzunyurt ismiyle bilinmektedir. Bizans ve Yunan uygarlığından başlayarak Osmanlı’nın son dönemine dek sürdürülen ve yamaçların teraslanması ile gerçekleştirilen bahçecilik kültüründen günümüzde de söz etmek mümkündür. Bölgeye adım attığınız andan itibaren tarihin en eski çağlarından günümüze uzanan doğal atmosferi soluyacak, yüzyıllar önce bölgede nasıl bir yaşantının sürüp gittiğini hayal etmekten kendinizi alamayacaksınız.

Zehra Grup ile kelebekler vadisi

 

Kelebekler Vadisi Nerede?

Muğla ili Fethiye ilçesinin Ölüdeniz belde sınırları içindedir. Ölüdeniz’in merkezine 13 kilometre uzakta olan Kelebekler Vadisi’ne ulaşım için farklı yollar mümkündür.

 

Kelebekler Vadisi Ulaşım

Kelebekler Vadisi’ne ulaşım için Faralya veya günümüzdeki ismiyle Uzunyurt mahallesinden bir patikayı aşarak geçebilirsiniz. Ancak bölge ipli tırmanış rotaları ve yüzeyindeki değişkenlikler nedeniyle bir rehber eşliğinde geçilmelidir. Bununla birlikte Ölüdeniz’den kalkan teknelerle de Kelebekler Vadisi ulaşımı sağlanmaktadır.

Kara yolu ile ulaşmak isteyenler öncelikle Fethiye’ye gelmeli, otogardan kalkan dolmuşlarla da Ölüdeniz’e geçmelidir. Ölüdeniz’den de tekne yoluyla, 30 dakikalık bir yolculukla Kelebekler Vadisi’ne kolayca ulaşılabilirsiniz.

Bunların yanı sıra Fethiye’ye 55 kilometre mesafede olan Dalaman Havalimanı sayesinde yolun bir kısmını hava yolu ile kat etmek de mümkündür. Havalimanından Ölüdeniz’e dolmuş vasıtasıyla ulaştıktan sonra tekne yoluyla Kelebekler Vadisi’ne varılmaktadır.

 

Kelebekler Vadisi İklimi

Mevsim şartlarına göre farklılık gösteren bir iklime sahip olan Kelebekler Vadisi Akdeniz’in bunaltıcı yaz sıcaklarından etkilenmemektedir. Gündüz saatlerinde meltem esintileri ve geceleri dağdan gelen esintili hava akımıyla rahatlatıcı ve serin bir iklimi olan Kelebekler Vadisi’nde sonbahar mevsiminin yaz mevsiminden neredeyse hiç farkı yoktur. Kış aylarında ise denizden gelen hava ile yumuşayan iklimi sayesinde senede birkaç kez görülebilen don olayı vadide hiç görülmemektedir.

Dolayısıyla vadinin ikliminin yıl boyu nadiren belli bir sıcaklık düzeyinin altına düştüğünü; genel olarak serin ve yumuşak bir havası olduğunu söylemek mümkündür. Ancak her ihtimale karşın kış mevsiminde Fethiyeseyahatinizi planlarken valizinize kalın kazaklar eklemeyi de unutmayın.

 

Kelebekler Vadisi’nde Ne Yapılır?

Kelebekler Vadisi, sahip olduğu eşsiz güzelliğinin yanı sıra bölgede yapılabilecek aktivitelerle de vaktinizin keyifle geçmesini sağlayacaktır. Bu aktivitelerle vadiyi daha yakından keşfetmeniz, doğal atmosferinde kendinizi kaybetmeniz ve zamanın nasıl geçtiğini anlamamanız mümkün olmaktadır. Kelebekler Vadisi’ne gelmişken, doğanın içinde kaybolmamak da düşünülemezdi zaten…

 

Kelebek Keşfi

Kelebekler Vadisi’ndeki 80’i aşkın kelebek türünden kaç farklı türü keşfedebileceğinizi görmek için vadinin iç kısımlarına doğru dikkatle ilerlemelisiniz. Zira başta kaplan kelebeği olmak üzere kelebekler nemli, kuytu ve sakin ortamları sevmektedir. Bunu yaparken dikkat etmeniz gereken tek şey ise, olabildiğince sessiz olmaktır. Çünkü göründükleri kadar narin canlılar olan kelebekler, çok yüksek sese maruz kaldıklarında hayatlarını yitirebilmektedir.

 

Koy Turu

Kelebekler Vadisi’nin etrafında Şövalye Adası, Hillside, Dalyan, Akvaryum, Samanlık, Çalış Plajı ve Kızılada isimleriyle yedi farklı koy bulunmaktadır. Bu koyların hepsini gezen veya sadece bazılarında duraklayan turlar bulunmaktadır. Bu günlük turlardan birisine katılarak, vadinin etrafındaki farklı koylarda yüzmenin keyfine varabilirsiniz. Hem tekne turu yaparak hem de Kelebekler Vadisi’nin muazzam doğasını her yönüyle keşfederek tatilinizin en unutulmaz günlerinden birini yaşayabilirsiniz.

 

Doğa Gezisi

Söz konusu Kelebekler Vadisi ise, bir doğa gezisi yapmamak mümkün mü? Dilerseniz vadinin içinde yaklaşık 900 metrelik bir yolu takip ederek kısa doğa yürüyüşü yapabilir, dilerseniz de bu yolun sonundaki 100 metrelik yamacın tırmanış etkinliklerine katılabilirsiniz. Güzergâhları takip ederek gerçekleştirebileceğiniz bu doğa gezisinin yanı sıra vadinin iç kısımlarında sessizce ilerleyerek kendinizi yeşilin bütün tonlarını kelebekler eşliğinde keşfederken bulabilirsiniz.

 

Dalış

Dalışa ilginiz varsa, ister tecrübeniz olsun ister denemek isteyin; Kelebekler Vadisi sizin için ideal bir adrestir. Suyun dışında sizi bekleyen harika atmosferin yanı sıra koruma altındaki vadinin ev sahipliği yaptığı sayısız deniz canlısını doğal ortamlarında görme şansı yakalayabilirsiniz. Böylece suyun dışı kadar suyun içinin de ne denli büyüleyici bir manzaraya sahip olduğunu yakından tecrübe etme olanağı bulabilirsiniz.

 

Fethiye Otelleri

Kelebekler Vadisi, dört mevsim tercih edilebilen bir destinasyon olması nedeniyle Fethiye otelleri oldukça sık aratılan ve alternatif arayışlar içine girilen bir konaklama güzergahına işaret etmektedir. Zehra Otel, yıl boyunca sunduğu yüksek standartlı konaklama hizmeti ve muhafazakâr tatil tesisi hüviyetiyle misafirlerini Kelebekler Vadisi’ne çok yakın bir noktada ağırlamaktan mutluluk duymaktadır. Siz de daha detaylı bilgi almak ve rezervasyon işleminizi hızlıca gerçekleştirmek için şimdi bize ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Muğla Fethiye’de Yapabileceğiniz 15 Aktivite

İlginizi Çekebilir

REZERVASYON