Anasayfa 9 Gezi 9 Manisa’da Gezilecek Yerler

Manisa’da Gezilecek Yerler

23 May, 2022

Ege bölgesinde yer alan Manisa gezilip görülecek yerler açısından oldukça zengindir. Doğal güzellikleri, tarihi yapıları ve kendisine has gelenek görenekleri ile keşfedilmesi gereken şehirlerdendir. İlk yerleşimleri oldukça eski tarihe dayanan Manisa da çok sayıda antik kent ve tarihi yapı yer almaktadır. Lidyalılar döneminde bölgenin önemli şehirlerinden birisidir. Altın çağını Roma döneminde yaşamış olan Manisa daha sonrasında Saruhanlı oğulları Beyliği hakimiyetine girmiştir. Osmanlı döneminden de kalan pek çok tarihi yapının bulunduğu Manisa da gezilecek yerleri genellikle il merkezinde bulunmaktadır.

MANİSA GEZİLECEK YERLER

aigai antik kenti manisa

AİGAİ (AİOLİS) ANTİK KENTİ

Aigai Antik Kenti, Manisa merkezine bağlı Yuntdağıköseler Köseler Köyü sınırları içerisinde bulunuyor. Şehir merkezine ortalama 50 km uzaklıkta antik kente özel araçla ulaşılır. Manisa halkı tarafından Nemrut Kale adıyla da bilinir. Heredot’un eserlerinde de geçmektedir. M.Ö 8.yüzyıla tarihi dayanan Aigai Antik Kenti geçirdiği bir doğal afet sonucunda harabe haline gelmiştir. Üzerine tekrar bir şehir inşa edilerek günümüze gelmiştir.

MANİSA MÜZESİ

Manisa Müzesi, Manisa şehir merkezinde yer almaktadır. Zengin bir tarihe sahip olan Manisa tarihi ve kültürel gezilerin bünyesinde ziyaret edilebilecek destinasyonlardan olan Manisa Müzesi, Muradiye Cami Külliyesi’nin medrese kısmında hizmet vermekte. Bölgede gerçekleştirilen arkeolojik kazılar ile gün yüzüne çıkarılan eserlerin sergilendiği müzede, Lidya, Roma, Bizans, Selçuklu devleti, Saruhan oğulları ve Osmanlı devleti dönemlerinden kalan eser ve belgeler de incelenmektedir.

YENİ HAN

Yeni Han şehir merkezinde yâr almaktadır. Osmanlı Dönemi yapılarından olan Yani Han’nın ne zaman inşa edildiğine dair net bir bilgi yok. Bunun dışında Manisa bölge halkı tarafından yapının 18. Yy da yapıldığı düşünülmektedir. Karaosmanoğulları tarafından yapıldığı düşünülen han, toplam da 2 katlı olarak inşa edilmiş.

MANİSA MURADİYE CAMİ

Manisa Muradiye Cami şehir merkezine bağlı Saruhanlı Mahallesinde yer almaktadır. Osmanlı’dan kalma yapılar arasında öne çıkmaktadır. Osmanlı Devleti döneminde III. Murat tarafından inşa ettirilmiş olan yapının mimarı Mimar Sinan’dır. Osmanlı mimarisinin etkileri net bir şekilde görülebildiği yapının kapı kısmında fildişi ve kakmalar, yapıyı öne çıkaran detaylar arasındadır.

Manisa kalesi

MANİSA KALESİ

Manisa Kalesi, Manisa şehir merkezine bağlı Turgut alp Mahallesi sınırları içerisindedir. Spil Dağı’na yakın olan Manisa Kalesi’nin hangi tarihte ve kim tarafından yapılmış olduğu net bir şekilde bilinmemekte. Bununla beraber bölgede gerçekleştirilen arkeolojik çalışmalar doğrultusunda kalenin İznik imparatoru olan III. İoannis tarafından yaptırıldığı düşünülmektedir. İç ve dış kısımları olmak üzere iki ayrı bölümden oluşan kale, beşgen planlı olarak inşa edilmiştir.

ADALA KANYONU

Manisa ‘ nın doğal güzelliklerinden olan Adala Kanyonu şehir merkezine 100 km uzaklıktadır. Salihli ilçesine bağlı Adala Beldesinde yer almakta. Manisa’nın huzur dolu atmosferi ve doğal güzellikleriyle çevrili bir bölgesi olan Adala Kanyonu, aynı zamanda mesire alanı olarak da kullanılmaktadır. Doğa yürüyüşleri, doğa sporları, olta balıkçılığı ve doğa fotoğrafçılığı gibi aktivitelerinizi gerçekleştirebileceğiniz Adala kanyonu özellikle hafta sonları bölge halkı tarafından yoğun ilgi görmektedir.

SİDAS ANTİK KENTİ

Sidas Antik Kenti, Manisa şehrine bağlı Demirci ilçesindedir. İlçeye bağlı İcikler köyü sınırları içerisinde bulunan Sidas Antik kenti il merkezine 165 km uzaklıktadır. Saittai olarak da bilinen Sidas Antik Kenti, Lidyalılar döneminde kurulmuştur. Kurulduğu dönemde ticari ve ekonomik anlamda bölgenin önemli kentleri arasında yer alır. Sidas Antik kentin büyük bir kısmı aradan geçen yıllar ve doğal afetlerin de etkisi ile toprak altında kalmıştır.

BİNTEPE TÜMÜLÜSLERİ

Manisa’nın Salihli ilçesine bağlı Tekelioğlu Köyündedir. İl merkezine 75 km mesafededir. Türkiye de şu ana kadar görülmüş en büyük Tümülüsler arasında öne çıkar. Lidya’lılar döneminde inşa edilmiştir. Heredot’un eserlerinde bahsettiği Bin tepe Tümülüslerin’de Lidya Kralı ve kentin zengin insanlarının mezarları bulunmaktadır.

GÖKKÖY

Manisa’nın doğal güzellikleri arasında bulunan Gök köy, Salihli ilçesine bağlıdır. Yeşil ağaçlar ile çevrili bir yerleşim yeri olan Gök köy, bölgenin bitki örtüsünün zenginliğini gözler önüne sermektedir. Baharda çiçeklerin açması ile birlikte bölge halkı tarafından akın edilen Gök köy, aynı zamanda mesire alanı olarak kullanılan pek çok alana sahiptir.

MANİSA ULU CAMİ VE MEDRESESİ

Manisa Ulu Cami ve Medresesi şehir merkezinde yer almaktadır. İl merkezine bağlı İshakçelebi Mahallesinde. Manisa ‘ da görülebilecek Osmanlı yapıları arasında öne çıkıyor. Kubbesi oldukça büyük şekilde inşa edilmiştir. Cami duvarı ile birleşik mimarisi ile dikkat çeken yapının inşasında tuğla ve taş kullanılmıştır. Büyük bir avlusu olan yapının medresesi de cami sınırları içerisinde görülmektedir. Osmanlı mimarisinin ilk dönem eserlerinden olan Manisa Ulu Cami ve Medresesi günümüzde de ibadete açıktır.

MANİSA HATUNİYE CAMİ VE KÜLLİYESİ

Manisa şehir merkezine, Anafartalar mahallesinde bulunan Manisa Hatuniye Cami ve Külliyesi, bölgenin önemli tarihi yapılarındandır. Osmanlı dönemi yapılarından olan Manisa Hatuniye Cami ve Külliyesi, II. Beyazid ‘ in eşi Hüsn –i Şah Sultan tarafından inşa ettirilmiştir. 1490 yılına tarihi dayanan yapı, sade bir görünüme sahiptir. Tek minareli cami’de süslemeler oldukça az kullanılmıştır.

PHİLADELPHİA SİENSEAN KİLİSESİ

İncil ‘ de adı geçen 7 kiliseden biri olması sebebi ile Hristiyan dünyası tarafından oldukça kutsal kabul edilen Philadelphia Sieseam Kilisesi MS 40 yy yapılmıştır. Bir kısmı yıkılmış olan kilise Manisa’nın en önemli tarihi yapılarından birisidir.

MANİSA İVAZ PAŞA CAMİ

1484 yılında İvaz Paşa tarafından yapılmış olan Manisa İvaz Paşa Cami üç şerefeli olarak inşa edilmiştir. Yapının inşasında kullanılan taş işçiliğinin oldukça benzersiz olması camiyi ön plana çıkaran detaylardan birisidir. Çini ve geometrik süslemeler ile bağlı olan Manisa İvaz Paşa Camii’nin yakınlarında bulunan İvaz Paşa’nın kabri de bölgede görülebilecek tarihi yapılardandır.

AĞLAYAN KAYA

Mitolojide Kral Tantalos, Niobe ve Tanrıça Leto ile ilgili bir olaya dayanan Ağlayan Kaya, özellikle hikayesi ile dikkat çekmektedir. Niobe’nin çocuklarının öldürülmesinin ardından kendisini dış dünyaya kapatması ve sürekli olarak ağlamasından sonra Zeus, Niobe’ye bir iyilik yaparak daha fazla acı çekmemesi için onun adına onu kayaya çevirmiştir. Bundan dolayı Ağlayan Kaya adını alan yapı, Manisa’da mutlaka görülmesi gereken tarihi yerler arasındadır.

 

İlginizi çekebilir: Fethiye’ye Geldiğiniz Zaman Gezilecek Yerler

İlginizi Çekebilir

Masaj Türleri Nelerdir?

Masaj Türleri Nelerdir?

Masaj, vücudunuzda olan çeşitli sorunları daha hafife indirmek ve tedavi etmek amacıyla uygulanan...

REZERVASYON