Anasayfa 9 Uncategorized @tr 9 Ege Bölgesi’nin En Çok Sevilen Sokak Lezzetleri

Ege Bölgesi’nin En Çok Sevilen Sokak Lezzetleri

23 Şub, 2023

Deniz, kum ve güneş üçlüsüne bir de kültürel ve tarihi rotalar, insanın içini kıpır kıpır hâle getiren rengârenk sokaklar ve nefis doğal alanlar eklenince karşımıza Ege Bölgesi’nin genel izlenimi çıkıyor. Tabii bunlara ek olarak Ege yemekleri de unutulmaması gereken önemli bir detay! Öyle ki, gurmeler için sadece Ege bölgesi sokak yemekleri bile Ege’de bir tatil planlamak için başlı başına yeterli. Ziyaretçiler için hem göze hitap eden hem de lezzeti ihmal etmeyen seçenekleriyle Ege’nin en sevilen sokak lezzetlerine göz atalım mı?

Listede henüz tatmadıklarınız varsa, ilk tatilinizde denemek üzere bir kenara not almayı unutmayın…

 

Boyoz

Ege yöresine ait yemekler düşünüldüğünde akla gelen ilk lezzetlerden birisi İzmir’in boyozu. Özellikle haşlanmış yumurta ve çay ile birlikte lezzetli bir sabah kahvaltısının vazgeçilmezi olan boyozun geçmişi ise 500 yıl önceye dayanıyor. İspanya’dan gelen sefaradlar ile şehre adım attığı düşünülen, poğaçaya benzeyen ama daha yağlı ve çok daha yumuşak yapısıyla doyuruculuğu yadsınamayan boyozu Kordon’da deniz havası ile tüketmenin keyfi de bir başka olur…

 

Şibit

Sokak yemekleri açısından geniş bir seçenek sunamasa da Kütahya’nın ıspanakla yapılan Şibit yemeği sokak lezzetlerinde lezzetli bir alternatif vaat ediyor. Ispanağın yanı sıra taze biber, peynir ve baharat da kullanılarak hazırlanan, gözlemeye benzer bu yiyeceğin Kütahya gözlemesinden farkı, haşhaşsız olmasıdır. Bu da demektir ki, isteğe bağlı olarak Kütahya gözlemesi de alternatif bir sokak lezzeti olarak sizi beklemektedir. Gene Kütahya’nın meşhur sokak lezzetlerinden Tosunum Böreği de yeşil mercimek ve kavrulmuş soğan ikilisiyle yapılarak pratik olduğu kadar da doyurucu bir seçenek olarak dikkat çekmektedir.

 

Gevrek

Hamurun kıvrılmadan, düz olarak el marifetiyle genişletilip ince bir çember oluşturulması; ardından sıcak suda haşlanarak pekmezlendirilmesi ve finalde susama bulanıp taş fırında pişirilmesi ile gevrek ortaya çıkar. Ege yemekleri arasında  alternatifsiz hamur işlerinden birisi kabul edilmektedir.

 

Akhisar Köftesi ve Manisa Kebabı

Manisa denilince akla ilk gelen Mesir macunu olsa da aslında Şehzadeler Şehri Ege bölgesi sokak yemekleri konusunda farklı seçenekler sunmayı başarıyor. Her şeyden önce Manisa kebabı tadı damakta kalacak bir lezzet olarak dikkat çekiyor. Tabii onun yanı sıra gazozu, cilveli kahvesi ve katmeriyle de bilinen Akhisar’dan çıkan bir Ege yöresine ait yemeklerden olan Akhisar köftesi de namı dünya çapına yayılmış bir lezzet olarak tadılmadan geçilmemesi gereken bir seçenektir. Ege bölgesi yemekleri listesinde yer alan Salihli Odun Köftesi ve Manisa’nın nefis simit ekmeği olarak denenmesi tavsiye edilen lezzetler arasındadır.

 

Sübye

Vitamininden mineraline, proteininden karbonhidratına envai çeşit faydayı barındıran bir içecek olan Ege yemeklerinden sübyenin geçmişi de tıpkı boyoz gibi sefaradlara dayanıyor. İspanya’dan yola çıkan gemilerin zorlu yolculuklarını atlatma konusunda denizciler sübyeye başvurmuş. Kavun çekirdekleri kurutulup toz haline getirildikten sonra su ve şeker ile birlikte kaynatılıp süzülerek bu pratik ama oldukça besleyici lezzet ortaya çıkıyor. Sırf tarifini okurken bile insan zindeleşiyor, değil mi?

 

Söğüş

Ege bölgesi yemekleri arasında namı çok da yaygın olmasa da yöreye has lezzetiyle bu listenin olmazsa olmazlarından birisi de söğüş. Niğde’ye dayanan bu lezzet sakatattan yapılarak soğuk olarak tüketilmektedir. Bazıları ‘kelle söğüş’ ismiyle de bilir.

 

Bomba

Bomba; “içi krem çikolata ile dolu bir kurabiye” dendiği zaman gözünüzün önünde ne canlanıyorsa, onun birkaç katı kadar lezzetli bir seçenek. İzmir başta olmak üzere Ege Bölgesi’nde bir tatil planlıyorsanız, tatlı kriziniz tuttuğunda neyi tercih edeceğiniz çok net. Ege bölgesinin sokak yemekleri denildiğin akla ilk lezzetlerden olan bombayı yemeden dönmeyin.

 

Midye

Marmara midyelerine kıyasla daha ufak ve koyu renk kabuklu olan İzmir midyesinin geçmişi 1970’li yıllara uzanıyor. İlk olarak Giritlilerin evlerinde yapıp tükettiği midye dolma, Ekrem Levent’in Girit kökenli eşinin yaptığı midyeleri sokak tezgâhında satması ve ardından köyünden birkaç kişiye de önayak olması ile birlikte sokak yemekleri konusunda yepyeni bir devir başlar.

 

Muğla Saraylısı

Ege Bölgesi yemekleri konusunda hatırı sayılır bir katkıya sahip olan Muğla’nın İskender kebabını andıran Milas köftesi ile şehrin adını taşıyan tatlısı Muğla Saraylısı; bölgede tadılması gereken lezzetler arasında başta gelir. Tabii bunlara Balıkesir’in sevilen tatlısı Höşmerim de mutlaka eklenmelidir.

 

Kumru Sandviç

Kumru

Ege’de doğan ama Türkiye’nin pek çok bölgesinde karşımıza çıkan sokak yemekleri düşünüldüğünde akla ilk başta kumru gelir. Yengen sandviçi isimli bol malzemeli tost çeşidiyle karıştırılsa da yengene kıyasla çok daha hafif malzemelerden oluşmaktadır. Özel bir ekmeğin içine yerleştirilen domates, tulum peyniri ve biberden ibaret soğuk İzmir kumrusu tam anlamıyla Ege yemekleri arasında leziz bir atıştırmalıktır.

 

İzmir Usulü Kokoreç

Klasik kokoreci pek çok kişi sevmez. Bunun başlıca nedenleri arasında kokoreç içine konulan biber ve domates gibi ekstra malzemeler gelir… Ancak İzmir usulü kokoreç sadece kokoreç, pul biber, kekik ve tuzdan oluşur. Katıksız kokoreç arayanlar için Ege yöresine ait yemekler arasında nefis bir tercih olacaktır.

 

Lokma

Un, su, şeker, maya ve tuz ile hazırlanan hamur; derin kırgın yağda kızartılır. Üzerine şerbet dökülen ortası delikli ve büyükçe lokma isteğe bağlı olarak tarçın ilave edilerek servis edilir. İşte İzmir usulü lokma böyle hazırlanır, afiyetle de tüketilir. Pek çok farklı bölgede ise doğrudan şerbet içinde kaynatılır. Elbette o da oldukça lezzetlidir, enerji de verir.

 

Şambali Tatlısı

Şambali

Ülkemizin farklı şehirlerinde ve bölgelerinde ‘şambaba’ ismiyle bilinen tatlının kökeni aslında İzmir’e dayanmaktadır ve Ege Bölgesi’nde şambali ismiyle anılmaktadır. Yoğurt, un, irmik ve yumurtanın karıştırılıp bir tepsiye döküldükten sonra üzerine badem dizilip şerbet dökülmesiyle oluşan bu tatlının lezzeti de görünümü kadar nefistir. Ege yemekleri ve özellikle sokak yemekleri denildiğinde mutlaka bu lezzetten söz edilecektir.

İlginizi Çekebilir

REZERVASYON