Anasayfa 9 Gezi 9 Göreme’de Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerler

Göreme’de Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerler

18 Oca, 2023

Göreme Açık Hava Müzesi

Göreme Açık Hava Müzesi, Türkiye’de Nevşehir’in Kapadokya ilçesinin en çok ziyaret edilen noktalarının başında gelmektedir. Göreme Açık Hava Müzesi, Türkiye’nin önemli müze-ören yerlerinden olup yoğun olarak manastır hayatının yaşandığı milattan sonra 4. ve 13. yüzyıla kadar faaliyet gösterdiği tahmin edilmektedir. 1985 yılından beri UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde de yer almaktadır. Resimlerinde genellikle betimlenen konular Hıristiyanlık dinin yayılmasında etkili olan Aziz Basil ve Aziz Theory, Hz. İsa ve Hz. Meryem, İncil ve Tevrat’tan alıntılar şeklinde olmaktadır.

Rahibeler/Kızlar Manastırı

Kızlar/Rahibeler Manastırı, Göreme Açık Hava Müzesi’nin girişinde hemen sol tarafta yer almaktadır. Kız öğrencilerin dini eğitim gördüğü manastır 7 kattan oluşmaktadır ama güvenlik nedeniyle sadece 2 katı ziyarete açıktır. Kızlar Manastırı’nda yer alan bölümler; kilise, şapel, odalar, mutfak ve yemekhanedir. Katlar birbirine tüneller vasıtasıyla bağlanmıştır. 1. katında; mutfak, yemekhane ve birkaç odayı görebiliyorken 2.katta ise yıkık şapeli görebilirsiniz.

Rahipler/Erkekler Manastırı

Rahibeler Manastırı’nın hemen karşısında ve benzer bölümlerden oluşan katlı yapıdır. Erkek öğrencilerin dini eğitimlerini sürdürdüğü 4 kattan oluşmaktadır. Manastırın katları arasındaki bağlantıyı sağlayan tünellerde oluşan erozyon nedeniyle sadece giriş katı ziyarete açıktır.

Göreme Aziz Basil Şapeli

Aziz Basil Şapeli

Müze girişinin karşısında yer aldığı için ziyaret edilen ilk kilisedir. Tarihinin 11. yüzyıla dayandığı varsayılan yapı 3 apsislidir. (kilisenin mabet – sunak bölümü)

Sütunlarla ayrılmış nartekste (kilisenin batı bölümünde); mezar nişleri (duvar içine yapılan mezar) ve zemindeki mezar yerleri ilginizi çekecektir. Mezar nişlerinin; kilisenin kutsal hiyerarşisinden dolayı şapelin kurucusuna ve ailesine ait olduğu tahmin edilmektedir.

Apsiste yer alan resim betimlemelerinde kırmızı aşı boyası kullanılmıştır. Ön apsiste Hz. Meryem ve çocuk İsa, ana apsiste Hz. İsa’yı elinde kutsal kitabı tutarken, kuzey ve güney duvarında atlı azizleri ve iki azize betimlemesi bulunmaktadır.

Elmalı Kilise

12.yüzyıldan kalan yapının ana girişi güney yönündedir fakat çökük olduğu için kuzeyden açılan bir tünelle kiliseye giriş sağlanmaktadır. Ana apsisin önünde yer alan kubbedeki Mikail meleğinin freskindeki tasvirinde elinde elmaya benzetilen küreden dolayı Elmalı Kilise olarak anılmaktadır. Meleğin Mikail olduğu kesin olarak bilinmektedir. Çünkü Hristiyanlığa göre en büyük ve üstün vasıflı melek Mikail (A.S) ‘dir.

9 tane kubbesi ve 4 sütundan oluşan kilisede; yoğun fresk çalışmaları çoğunlukla iyi korunmuştur. Fresklerin dış hatlarındaki bordürde kırmızı aşı boyaması uygulanmıştır ve betimlemelerinde Hz. İsa tacıyla tahtında oturuyorken bir kitap taşır, Hz. Yahya, diğer azizler ve Mikail (A.S)  tasvir edilmiştir. İncil ve Tevrat’tan alınan sahnelerin yanı sıra haç ve geometrik motiflerle süslemelere de yer verilmiştir.

Azize Barbara Kilisesi

Azize Barbara Kilisesi

  1. yüzyıl yapısı olan kilise; tüm engellemelere rağmen Hıristiyanlık inancını benimseyen Mısırlı Azize Barbara’nın babası tarafından inancı uğruna şehit edilmesine ithaf olarak inşa edilmiştir.

Elmalı Kilise’nin arkasında yer alan kilise 3 apsisten ve 2 sütundan oluşmaktadır. Motiflerinde kırmışı aşı uygulamasıyla geometrik desenler ve mitolojik hayvan figürleri süslemelerine yer verilmiştir. Geometrik desenler basit tutulsa da kutsal haça yönelen çekirge ilgi görmektedir. Kilisenin batı tarafındaki duvarında Azize Barbara tasvirini görebilirsiniz.

Yılanlı Kilise

Kilise adını Aziz George ve Aziz Theodore’nin savaşarak öldürdüğü ejderha tasvirinden almaktadır; tasvirdeki yeşil ejderha figürü yılana benzetilmektedir. Kilise enlemesine dikdörtgen şeklinde kayaya oyulmuş basit beşik tonozlu ve 3 apsislidir. Yılanlı kilise planı düzensiz ve betimlemeleri devamlılık göstermeyip paneller şeklindedir. Apsisi sol duvara uzun olarak oyulmuştur fakat tamamlanmadan bırakılmıştır. Yapımı sırasında kurucu liderinin vefat edildiği tamamlanmasının uğursuzluk olarak kabul edildiği düşünülmektedir. Kilise girişi kuzey tarafından bulunmakta olup girişin sol tarafında yer alan haçta imparator Konstantin ve annesi Helena yer almakta olup doğusunda Azizlerin ejderhayı öldürmeleri sahnelenmiştir. Girişin sağ duvarında Dünyaca ünlü Aziz Onuphrius kadın göğüslerine sahip erkek olarak tasviri yer almaktadır. Onuphrius efsanesine göre; kadın vücuduna sahipken kendini dine adayan Onuphrius Tanrı’dan erkeklere karşı korunması için yalvarır. Tanrı’da ona erkek sakalı ve bıyığıyla çirkinleştirir).

Karanlık Kilise

Karanlık Kilise; 11. yüzyıl ve 12. yüzyılda tarihlenmiştir. Kuzey tarafından kavisli bir merdivenden kilisenin dikdörtgen şeklinde beşik tonozlu narteks kısmına çıkılır. Narteks kısmında küçük bir pencereden çok az ışık aldığı için kilise, Karanlık Kilise olarak adlandırılmaktadır. Bu sebeple fresklerin rengi günümüze kadar oldukça canlı ve az tahribat alarak ulaşmıştır. Kilise ve Narteks, İncil ve Hz. İsa’nın tasvirlerini içeren zengin renkli süslemelerle bezelidir. Betimlemelerde sadelik, masumluk ve yoksulluk izlenilmektedir.

Çarıklı Kilise

Karanlık Kilise’yle aynı kaya bloğunda yer alan Çarıklı Kilisesi, bulunduğu kavisli kaya kütlesinin en yüksek noktasında yer almaktadır. Çarıklı Kilise’ye bulunduğu yüksek konumdan dolayı girişine metal bir merdivenle ulaşılmaktadır. Çarıklı Kilise adını Hz. İsa’nın göğe yükselişi betimlenen freskin altında bulunan çarığa benzeyen ayak izinden almıştır. 12.yy sonu ve 13.yy başı olarak tarihlenen kilise 2 sütun ve 4 kubbeden oluşan 3 apsisli yapıdır.

Tasvirlerinde; Tevrat’tan Hz. İbrahim’in misafirperverliğini gösteren sofra sahnesi, İncil’den Hz. İsa’nın hayatı konu alınan sahneler ve Azizler iyi korunmuş olarak karşımıza çıkmaktadır. Figürlerin ayırt edici bir diğer özelliği ise uzun ve büyük olması sebebiyle ayrıntıya sahip olmasıdır.

Tokalı Kilise

Bölgenin bilinen en eski kaya kilisesi unvanına sahip olan Tokalı Kilisesi, 2 bölümden (Eski ve Yeni Kilise) ve 4 mekândan oluşmaktadır. Bu 4 mekân; Eski Kilise, Eski Kilise’nin altında yeraltına doğru inilen kısmındaki kilise, Yeni Kilise, Yeni Kilise’nin kuzeyinde yer alan Yan Şapel’dir. Çok bölümlü ve oldukça büyük karmaşık yapıya sahip olan kilise 10. yüzyıl ve 11. yüzyılda tarihlendirilmiştir.

Eski Kilise; 10. yüzyılın başlarında tek nefli ve beşik tonozlu kubbe yapı olarak inşa edilmiştir. Doğu tarafına Yeni Kilise’nin eklenmesi sırasında apsisleri yıkılmıştır. İncil’den alıntılar kırmızı ve yeşil renklerde tonoz yüzeyine ve duvarların üst kısmına sağdan sola doğru tasvirlenmiştir.

Yeni Tokalı; 10. yüzyılın sonu ve 11. yüzyılın başında enlemesine dikdörtgen şeklinde yapıya ve basit beşik tonozlu yapıya sahiptir. Doğu tarafındaki duvar bölümü kemerlerle birbirine bağlı dört adet sütun ve sütunların arkasında yükseltilmiş kademede koridor, koridordan sonra üç apsis yer almaktadır. Hz. İsa’nın betimlemeleri daha çok kırmızı ve çivit mavisi renklerde yoğun fresklerde işlenmiştir. Enlemesine nefte Azizlerin tasvirleri ve Hz. İsa’nın mucizeleri sahnelenmiştir.

Sahneleri kronolojik sıra, anlatım becerisi ve resim tekniği açısından bölgenin en nitelikli kilisesidir.

Fethiye’de Zehra Group Sizleri Bekliyor…

Tarih, deniz ve doğayla iç içe tatil düşünüyorsanız mutlaka Fethiye’yi ziyaret etmelisiniz. Zehra Group ; Fethiye’nin Hisarönü merkezinde yer alan konaklama tesisleriyle doğa ve tarihi mekânlara kolay ulaşımıyla sizleri beklemektedir. Dünyaca ünlü Ölüdeniz Halk Plajına 3.5 km mesafede yer alan; Zehra Hotel, Tatil Köyü, Zehra Villa’s ve Kiralık Apartlarla kısa ve uzun konaklamalarda güvenilir ve konforlu tatil hizmetini deneyimleyebilirsiniz. Zehra Group bünyesindeki Zehra Kulem Beach – Kuleli Plajıyla, Fethiye’de ilk ve tek muhafazakâr ve İslami hassasiyetinize uygun plaj hizmeti sunmaktadır. Tüm tesislerimizde sevdiklerinizle gün boyu keyifli zaman geçirebilirsiniz…

İlginizi Çekebilir

REZERVASYON