Karaman, İç Anadolu Bölgesi‘nde yer alan güzide şehirlerimizden biridir. Bozkır olarak adlandırılan bu toprakların tarihi miraslarından nasibini almış bir şehir. Hititler, Lidyalılar, Frigyalılar ve Romalıların bu bölgede yaşadıkları biliniyor. Karamanoğulları olarak bilinen Türk beyliği, Karaman’a adını vermiştir.
KARAMAN KALESİ
- yüzyılın sonlarında inşa edildiği düşünülen Karaman Kalesi, şehrin tarihi sembollerinden biridir. Karaman Kalesi, iç, orta ve dış olarak adlandırılan 3 yapıdan oluşmaktadır. Bronz Çağ, Roma ve Bizans dönemine ait izler taşıyan kalenin iç kısmı, 1465 yılında Osmanlılar tarafından onarılmıştır. Karaman Kalesi‘nde teşhir ve tanzim projeleri devam ettiğinden dolayı, ziyarete kapalıdır. Çalışmalar tamamlanınca müze olarak ziyarete açılacaktır. Şimdilik sadece dışarıdan görmeniz mümkündür.
İNCESU MAĞARASI
Karaman‘ın merkezine yakın konumlandırılan İncesu Mağaraları, adını aldığı İncesu Nehri‘nin çok yakınında yer alır. İncesu Mağarası’nda Roma dönemine ait izleri görmek mümkündür. Romalılar öncesinde de yapılmış olabileceği söyleniyor. İncesu Mağaraları, görsel olarak ilgi çekmenin yanı sıra; suyunun ve içinde ki oksijeninin kalp hastalıklarına iyi geldiği düşünüldüğü için de ziyaretçi çekiyor.
MANAZAN MAĞARALARI
Manazan Mağaraları, volkanik kireç taşından, elle oyularak yapıldığı bilinmektedir. Tarihi 6. Yy kadar uzanıyor. Mağara içinde odalı bir yapı vardır ve bu düzenin, günümüzdeki apartman sisteminin ilk örneklerinden olduğu söylenir. Mağaradaki odalardan bazıları ibadet için şapel olarak tasarlandığı da tahmin edilmektedir. Karaman‘ın merkezine bağlı Taşkale ilçesinde bulunmaktadır.
MERASPOLİS MAĞARASI
Meraspolis, Dünya’nın en eski üçüncü mağarası olarak bilinir. Karaman‘ın en çok bilinen ilçesi Ermenek ‘ te bulunmaktadır. Mağaranın iki farklı girişi vardır. Mağaranın içi katlı bir düzen olacak şekilde oyulmuştur.
YENİ DÜNYA MAĞARASI
Doğal oluşumlu bir mağara olan Yeni Dünya Mağarası, Göksu Nehri‘nin kıyısında bulunur. Mağaranın yakınında yer alan küçük göletin suları Göksu Nehri ile bir araya gelir. Etkileyici bir havası bulunan doğal yapı mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında gelir.
MADENŞEHRİ KÖYÜ
Karaman‘ın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Madenşehri Köyü aynı zamanda ören yeri olarak da bilinir. Köyün tarihi oldukça eskilere dayanıyor ve içerinde özellikle Bizans Dönemi ‘ ne ait kalıntılar bulunuyor. Bazailika, sarnıç kalıntılarına sıkça rastlanan köyün en önemli yapısı, 500 sene önce inşa edildiği düşünülen Binbir Kilise‘dir. Arkeolojik durakları, gezi planına eklemekten hoşlananların buraya mutlaka gitmesi gerek.
KARAMAN MÜZESİ
Şehirler aynı ismi taşıyan merkezi ilçe Karaman da bulunan müze, şehrin en önemli müzesidir. Müzede yer alan eserlerin birçoğu Karaman ve çevresinde yer alan bölgelerde gerçekleştirilen arkeolojik kazılar sonucunda ortaya çıkarılmıştır. Sadece tarihi eserler değil, etnografik öğelerin de sergilendiği müze.
ZEYNE PAZARI
Haziran ve ekim ayları arasında yerli halkın ürettiği ürünlerin satışa sunulduğu bu Pazar alanı, gerçek bir doğa harikasıdır. Ayrıca, su değirmenleri ve soğuk akarsuyu ile huzurlu bir ambiyansa sahiptir. Ermenek‘e bağlı Yaylapazar Köyü‘nde bulunan Zeyne Pazarı‘na özel ya da kiralık araçlarla gitmeniz mümkündür.
ERMENEK TUZKUAZ BARAJI
Ermenek ‘ te bulunan Turkuaz Barajı, Göksu Nehri üzerine 2002 yılında kurulmuştur. Yeşil ve maviyi biraraya getiren Ermenek Tuzkuaz Barajı’nda isterseniz piknik yapabilir ya da gölde kano veya tekne ile küçük bir mavi tur yapabilirsiniz. Hatta yelken ve dalış gibi aktiviteler yapmak da mümkün.