Fethiye başta olmak üzere Bodrum’dan Dalaman’a, Milas’tan Datça’ya pek çok turistik ilçeye sahip olan Muğla festival açısından da oldukça zengin bir şehrimiz. Tatil yöresi olmanın ve bölgenin ikliminin getirisi olarak, rengarenk festivaller yıl boyunca turistleri bekleyen aktiviteler arasındadır. Tatilinizi planlarken, ilginizi çeken festivale göre bir takvim belirlemenizde fayda var!
Gelin, Muğla festivallerine birlikte göz atalım.
Bodrum Mandalina Hasat Festivali
Her yıl Ocak ayının ikinci haftası civarında düzenlenen Bodrum Mandalina Hasat Festivali; bölgenin en ünlü meyvelerinden, Dünya çapında bir şöhrete sahip olan Bodrum mandalinasının hasat dönemine gelen yerli ve yabancı turistlerin de şahitlik etmesi, yer yer de eşlik etmesi üzerine tasarlanmış bir etkinlik. Mis gibi mandalina kokuları eşliğinde bir – iki gün geçirmeyi kim istemez ki?
Bodrum Hamsi Festivali
2015 yılından bu yana düzenlenen Bodrum Hamsi Festivali, Muğla festival listesi arasında en ilgi çekici olanlarından birisi. İskele Meydanı’nda düzenlenen bu festivalde bölgede avlanan hamsilerle tertiplenen bir etkinlik söz konusu.
Kariaultra
Mavi ve yeşilin harmanlandığı bir festival düşünün. Kış mevsiminin insanı boğan bütün o kasvetinden uzaklaşıp, bir patika parkurunda doğa koşusu ile harika bir etkinliği geride bırakabilirsiniz. Ancak uyarmak isteriz: Biraz profesyonellik gerektiren, zorlu şartlar altında dinç kalmanın önem taşıdığı bir etkinliktir.
Selimiye Deve Güreşi Festivali
Ocak ayının son haftasında, Muğla Milas’ta gerçekleştirilen bu festival; Ege bölgesinin alameti farikası olan deve güreşlerinin Selimiye ayağıdır. Birbirinden görkemli develer, sırf bu gün için süslenerek meydana çıkarılır. Sonrası ise seyirciler ve deve sahipleri için adeta bir seyir şölenidir.
Datça Badem Çiçeği Festivali
Şubat ayının ikinci haftasında gerçekleştirilen Datça Badem Çiçeği Festivali ile kültür ve sanat iklimini doyasıya yaşamak mümkün. Doğası ve tarihi ile Datça yarımadasının yerelden evrensele kadar uzanan güzellikleri bu festivali ile ziyaretçileri beklemektedir. Badem çiçeği temalı fotoğraf yarışması başta olmak üzere insanın içini ısıtan nice etkinliklerle dolu bu festival, mutlaka tecrübe edilmelidir.
Göcek Ot Yemekleri Festivali
Fethiye taraflarına doğru planlayacağınız tatilinizde eğer Mart ayının sonlarını düşünürseniz, Göcek Ot Yemekleri Festivali ile tatilinizi birleştirebilirsiniz! Doğası kadar doğasından kaynaklı otları ve ot yemekleriyle de bilinen, anılan bir bölgenin envai çeşit yemek çeşidini keşfederek tatilinize bir kültür gezisi havası da kazandırabilirsiniz.
Az Bilinen Karia Kentleri Yürüyüşü
Antik kentleri sevenlerdenseniz, nisan ayının ilk haftasında festival havasında geçen bu etkinlik tam size göre. Karia kentlerinin özellikle az bilinenlerini kapsayan ve doğanın tarihi atmosferle iç içe geçtiği bu yürüyüş, açık havanın çarpıcı tazeliği ve tarihin baş döndürücü kalıntıları arasında sizi hayallerle dolu üç güne davet ediyor.
Datça Yerel Tohum Şenliği
Muğla festival açısından oldukça zengin bir şehir. Datça’da nisan ayının ortalarında düzenlenen Datça Yerel Tohum Şenliği de bu zenginliği pekiştiren etkinliklerden biri. Tohumların ve toprağın geleceğimiz için ne kadar önemli olduğunu bilenlerin bir takas şölenine dönüştürdüğü yerel tohum şenliğinde siz de yaşadığınız bölgede ekmek üzere tohumlar edinebilir; doğaya olan hürmetinizi ifade etme yöntemini keşfedebilirsiniz.
Karia Bisiklet Festivali
Tarihi atmosferin tam ortasında, bisiklet parkuru ile dolu dolu üç gün geçirmeye ne dersiniz? Tarihi kentlerin ve kalıntıların da dâhil edildiği Muğla festivallerinden birisi olan Karia Bisiklet Festivali, Muğla’nın Ortaca ilçesinde nisan ayının ortalarında düzenlenmektedir.
Ortaca Slow Food Festivali
Muğla Ortaca demişken, Ortaca Slow Food Festivali’nden bahsetmezsek olmaz. Karia Bisiklet Festivali ile eşzamanlı olarak başlatılan ancak bir ilâ iki gün süren bu festivalde, ‘cittaslow’ olarak anılan, şehir hayatının yavaşlamasına ve yerel üreticilerin desteklenmesine dayalı prensiplerin bir göstergesi olarak yerel halkın yiyecek çeşitliliği gözler önüne seriliyor.
Can Yücel Kültür Sanat Festivali
Kültür gezisi ve Muğla demişken, bölge ile adı özdeşleşen ve yaşadığı ev bir müze hâline getirilen Can Yücel’den bahsetmemek de olmaz. Datça’da, nisan ayının sonlarında gerçekleştirilen Can Yücel Kültür Sanat Festivali’nde edebiyatla ama en çok da şiirle dolu günler geçirmeniz mümkün.
Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliği ve Balık Festivali
Mayıs ayının ilk günlerinde, Muğla’nın Milas ilçesinde bölge için önemi büyük olan ve adeta bir yaşayan kültür görevi gören geleneksel çocuk oyunlarının detaylı biçimde yer edindiği bir şenlik ve bu şenlikle birlikte dört mevsim yüksek ilgi gören balıkçılığın taçlandırıldığı balık festivali gerçekleştirilmektedir.
Gökova Bisiklet Turu
Tertemiz doğası, göz alabildiğince uzayan yemyeşil ve masmavi detayları ile Gökova’yı ismen dâhi olsa bilmeyen çok azdır. Muğla’nın Ula ilçesinde yer alan Gökova’da Gökova Bisiklet Turu ismiyle düzenlenen festival, adından da anlaşılabileceği üzere bir bisiklet turunun tertiplenmesini kapsıyor. Renkli ve eğlenceli bir parkurda, mayıs ayının ortalarına doğru hava tam da bahara dönerken bisikletin özgürlüğünü doyasıya tatmak isteyenler için tercih edilebilir.
Köyceğiz Motosiklet Festivali
Bisiklet olur da motosiklet olmaz mı? Haziran ayının ortalarında, Köyceğiz’de üç gün boyunca süren motosiklet festivalinde Türkiye’nin dört bir yanından gelen motosikletçilerle tanışabilir, doğa ile bütünleşik bir parkurda motosiklet sürmenin keyfini çıkarabilirsiniz.
Menteşe Beş pınar Yağlı Pehlivan Güreşleri
Temmuz ayının sonlarına doğru, yağlı güreşlerin Türkiye çapındaki ayaklarından birisi olan Menteşe Beşpınar Yağlı Pehlivan Güreşleri gerçekleştiriliyor. Muğla ilinin Kavaklıdere ilçesinde düzenlenen bu güreşler sabahtan akşama dek bir gün boyunca sürüyor; dolayısıyla da dolu dolu bir gün geçiyor.
Geleneksel Yayla Seki Yağlı Güreşleri
Ağustos ayında ise yine Muğla ilinde ancak bu kez Seydikemer ilçesinde Geleneksel Yayla Seki Yağlı Güreşleri gerçekleştirilmektedir. Menteşe Beşpınar Yağlı Pehlivan Güreşleri gibi bir gün boyunca süren yağlı güreşlerde muazzam bir hareketlilik yaşanmakta ve rekabetle dolu bir gün geçirilmektedir.
Köyceğiz Güz Günleri Bisiklet Festivali
Bisiklet sürmeyi sevenler için yılın her mevsiminde festival olan Muğla’da eylül ayının başlarında Köyceğiz’de üç gün süren Güz Günleri Bisiklet Festivali düzenlenmektedir. Güzün turuncumsu renkleri ve mavinin en koyusunun eşlik ettiği doğanın tam ortasındaki bir parkurda doyasıya bisiklet sürmek isteyenler için ideal bir tercih olacaktır.
Bodrum Bisiklet Turu
Ekim ayının ilk günlerinde Bodrum’un o kendisine has evleri ile bezeli dar sokaklarında pedallamaya ne dersiniz? Bodrum Bisiklet Turu ile Türkiye’nin dört bir yanından gelmiş, rekabetçi ve iddialı bisikletçileri seyretme fırsatını da yakalayabilirsiniz.
Muğla Tarhana Festivali
Doğası, doğal hayatı ve bu doğadan kaynaklı gıdalarıyla bilinen Muğla, ekim ayının ikinci haftasında bu bilinirliğini taçlandıran bir etkinliğe sahip: Muğla Tarhana Festivali. Yerel halkın yetiştirdiği, birbirinden lezzetli farklı ve rengarenk tarhanalarla dolu lezzetli bu festival vazgeçilmeziniz olacak.
Uluslararası Fethiye Ölüdeniz Hava Oyunları Festivali
Muğla’nın dillere destan güzellikteki Ölüdeniz destinasyonunda festival olmaz mı hiç? Fethiye bölgesinin en nefes kesici noktalarından birisi olan Ölüdeniz, ekim ayının sonlarına doğru en ilginç festivallerden birisine ev sahipliği yapıyor: Uluslararası Fethiye Ölüdeniz Hava Oyunları Festivali. Yamaç paraşütünü yapma ihtimaliniz bile sizin gözünüzü korkutuyorsa, bir de hava oyunlarını izlemeyi deneyin! Bu yazı ilginizi çekebilir (Fethiye’de Ne Yenir?)
Fethiye’de Bir Adresiniz Var!
Yıl boyu devam eden Muğla festivallerinde kalacağınız bir muhafazakar otel arayışındaysanız, artık aramayı bırakabilirsiniz. Çünkü doğru adrestesiniz. Zehra Hotel, muhafazakar konseptte tasarlanmış tesisiyle dört mevsim hizmetinizde.