Anasayfa 9 Muhafazakar 9 Otel Ve Hotelin Farkı Nedir?

Otel Ve Hotelin Farkı Nedir?

9 Şub, 2023

Sıcak yaz mevsiminin gelmesi ile beraber bütün Dünya üzerinde on binlerce insan kendilerini rahat ve şehir hayatından uzak noktalara atmaktadır. Durum böyleyken bazı aileler orman ve kamp gibi tatil bölgelerini seçerken bazı aileler de kıyı bölgeleri ve kumsal bölgeleri bulunan tatil noktalarını tercih etmektedir. Ülkemiz, 3 tarafı denizlerle kaplı hem Marmara hem Akdeniz’e hem de Ege’ye kıyısı bulunan bir ülke olarak deniz kum sahi üçlemesi tatili deneyimlemek isteyenlerin ilk tercihleri arasındadır. Durum bu iken de konaklamak için güzel bir otel ya da pansiyon araştırma süreci başlatılabilir.

Otel belirli bir süre zarfında bir veya daha çok kişinin konaklama, beslenme gibi temel ihtiyaçlarını karşılayan yerlerdir. Oteller sahip oldukları yıldız adedine göre daha minimal olandan daha lüks ve konforlu olanlara kadar çeşitli bir yelpazede var olmaktadırlar. Tek yıldızlı oteller genelde yalnızca konaklama imkânı sunarken; beş yıldızlı otellerde kişiye özel araç, spor salonları ve spa gibi fazladan birçok hizmet sunulmaktadır.

Beş yıldızlı oteller kaliteyi ve konforu aynı noktada tecrübe edebileceğiniz aynı zamanda doğanın da keyfini sürebileceğiniz yapılardır. Birçok lüks otelde sadece barınma ve beslenme gibi temel taleplerinizi gidermekle yetinmezsiniz. Yerli ve yabancı yüz binlerce turisti yaz ve kış sezonlarında ağırlayan Türkiye, otel konusunda oldukça öne çıkmaktadır. Otel, kiralık villa, pansiyon formatında yüzlerce konaklama fırsatı olan ülkemizde tatil yapmak için sadece ihtiyaç duyulan, size uygun konaklama biçimini bulmak olmalıdır. Bu konaklama fırsatlarından en çok tercih edileni açık ara ile otellerdir. Öyleyse, sık sık akıllara gelen hotel ve otel farkı nedir sorusuna cevap verelim.

Otel kavramı yolcular için konaklama imkânı başta olmak üzere, konaklamaya ekstra olarak yemek hizmeti, yani temel olarak barınma ve beslenme imkânları sunan, gecelik olarak oda kiralayan firmalara verilen isimdir. Hotel kavramına gelecek olursak otel ile hotel tamamen aynı kavramlardır. Aralarında bir tane bile fark yoktur. Daha Batı yanlısı tarzda imaj yapmak isteyen konaklama merkezleri kendilerine otel derken, Anadolu’da yer alan daha küçük firmalar otel adını kullanmaktadır. Fakat bir tanesi aynı sözcüğün İngilizcesi, diğeriyse Türkçesidir. Bire bir aynı anlamlıdırlar. Hotel ve otel farkı teknik açıdan aslında yoktur. Hatta hotel sözcüğü otelin İngilizce halidir. Ancak nispeten daha çok sayıda yurtdışı müşteriye hizmet veren oteller genelde adlarında “Hotel” sözcüğünü kullanmayı seçiyorlar. Kısaca hotel ve otel farkı sadece kullanımdan ibarettir. Hotel ve otel farkı kavramlarının kullanımları firmanın hitap ettiği kitleye göre değişmektedir. Çok ayrı ve uç farkları bulunmamaktadır. Gerek hizmet kalitesi gerekse imkân açısından ayrı noktalarda bulunmamaktadır.

Otel Ve Otel Çeşitleri

Otel insanların belli bir ücret karşılığında konaklanacak oda kiraladıkları ve beslenme ihtiyaçlarını giderdikleri yerlerdir. Çağımızda insanlar sürekli hareket halindedir. Bir noktadan başka bir noktaya gidip gelmektedirler ve ulaştıkları noktadan uzun süreli veya kısa süreli kalmak durumundalardır. Konakladıkları noktalar ise ya arkadaşlarının evleri ya da güvendikleri yerlerdir. Zamanla bu süreç ilerleyerek daha sık git gel yapmaya ve ticaret yapmaya başlamışlardır. Diğer yandan mallarını muhafaza etmek için güvenli noktalar bulma ihtiyacı hissetmişlerdir. Zamanla otel ve otel çeşitleri oluşmaya başlamıştır. Bunun sonucu olarak şehirlerimizde bugün otel veya diğer adıyla hoteller bulunmaktadır. Pansiyonlar moteller ve çeşit çeşit konaklama tipleri oluşmuştur.

Bunlar arasındaki farklılık kimlere hizmet verdiğidir. Gelir düzeyi daha az olanlar ekonomik otelleri veya pansiyonları gelir düzeyi daha dolgun olanlarsa lüks otelleri seçmektedirler. Otel çeşitleri resmiyet olarak ikiye ayrılmaktadır. Oteller turistik belgeli oteller ve turistik belgesiz oteller olmak üzere iki çeşide ayrılır. Turistik belgesiz oteller yerel yönetimler tarafından denetlenir. Turistik belgeliler ise Turizm Bakanlığı tarafından denetlenir. Otel çeşitleri yıldız yani hizmet bakımındansa aşağıdaki gibi çeşitlenir.  Otel yıldızları ile ilgili daha fazla bilgi için “Otel Yıldızları Ne Anlama Gelir?” başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.

Bu oteller yıldız sayılarına göre 5’e ayrılırlar. Birlikte bunları ve özelliklerini inceleyelim.

1 Yıldızlı Oteller

  • Minimum 10 oda,
  • Kurumsal gözüken Resepsiyon, Lobi,
  • Oturma Salonu,
  • Tuvaletler
  • Kahvaltı Alanı.

2 Yıldızlı Oteller

  • Minimum 20 oda
  • Her odada telefon
  • Alkol servisi için alanlar

3 Yıldızlı Oteller

  • Minimum 30 oda
  • Yönetim alanları
  • Alkol servisi ve alanları
  • Asansör, ısıtma ve soğutma sistemleri
  • Müzik Yayını
  • Konferans salonu

4 Yıldızlı Oteller

  • Minimum 70 oda
  • Duş alanlarında jakuzi
  • A kalite lokantalar
  • Çamaşır yıkama ve ütüleme alanları
  • Eğlence, müzik ve serbest zamanları değerlendirme noktaları
  • Oda Servisi
  • Saç tasarım merkezleri
  • Odalarda TV

5 Yıldızlı Oteller

  • Minimum 100 oda
  • Her odada kasa
  • Park alanı
  • Yüzme Havuzu
  • Bar ve club
  • 24 saat oda servisi
  • Yatak odalarında ses yalıtımı

 

OTEL HİZMETLERİ

Otel hizmetleri genel merkez anlayış ve mantalite olarak müşteri ve müşteri memnuniyeti odaklı ilerler. Temel amaç müşterinin isteklerini sağlamak ve ona en üst seviyede hizmet vermektir. Hatta çoğu işletme misyon olarak otel hizmetlerini müşterilerinin konforunu o denli düşünerek dizayn etmektedir ki her adımları bu yönde şekillenir. Kısaca işletmelerin temel amaçları misafirlerini kendi evinden daha rahat bir ortam sunmalarına imkân verme çerçevesinde şekillenmektedir. Bunu yapan otel işletmeleri sezon veyahut aksilikler haricinde sürekliliklerini ve kendi müşteri yapılarını çok çok daha rahat bir şekilde sağlarlar. Bu müşteriler devamlı misafir edinmenin ilk yolunun müşteri taleplerine kulak kabartmak ve bu talepleri en üst seviyede karşılamak olduğunu bilirler. Otel hizmetlerinin temel amacı budur. Bu hizmetlerinse birçok çeşidi ve amacı var sizler için bunların birkaçını sıralayacağız.

Telefonda uyandırma: Az sayıda da olsa bazı misafirler için oldukça önemlidir.
Çamaşırhane: Olmazsa olmazdır.
Taksi: Çoğu kurumsal otelde bulunmaktadır.
Kültür etkinlikler bilet satışı: Planlanan ve oldukça iyi uygulanan etkinlikler misafirlerde kalıcı anılar bırakma fırsatı sağlar bu da sektörde oldukça öne geçirir. Çoğu misafirin ilk talebi bu yönde olmasa da haberdar olduklarında mutlu olacakları şüphe götürmeyen bir gerçektir.
Değerli eşyaları saklama kasası: Özellikle gelir seviyesi yüksek misafirler ağırlayan otellerde olmazsa olmaz bir otel hizmetidir.
Çocuk bakımı: Aileli misafirler için oldukça önemlidir.
İnternet erişimi: Çoğu otelde bulunmaktadır.
Yüzme havuzu ( kapalı/ açık): Fark yaratma açısından oldukça önemlidir
Spor salonu: Yaptırılması maliyetli bile olsa misafirine değer veren her işletme otel hizmetleri arasına spor salonlarını almalıdır.
Sauna ve spa merkezi: İnsanlar tatile ve otellere dinlenmeye ve rahatlamaya geliyor bu tür otel hizmeti vererek kesinlikle temel istekleri karşılanmış olur.

İlginizi Çekebilir

REZERVASYON