Türkiye tatil rotaları açısından oldukça geniş alternatiflere sahip bir ülke. Çok meşhur, oldukça bilinen tatil rotaları kadar az bilinen tatil yerleri de ülkemizde yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.
Eğer siz de bir sonraki seyahatinizi az bilinen tatil rotaları arasından birisini seçerek gerçekleştirmeyi düşünüyorsanız bu rehber tam size göre!
Artvin – Maçahel Yaylası
Karadeniz yaylalarıyla ünlüdür. Fakat bu yaylalardan birisi var ki, diğer popüler yaylalara kıyasla daha az bilinir. Artvin ile Gürcistan sınırında yer alan, iki ülke arasında paylaşılan Maçahel Yaylası’ndan bahsediyoruz… Karadeniz’in el değmemiş doğasını keşfetmek, yeşilin her tonunu seyretmek isteyenler için özellikle ilkbaharda ziyaret edilen bu yayla; oldukça ferah havasıyla da dört mevsim boyunca cazip bir destinasyon.
Edirne – Erikli
İstanbul’a oldukça yakın olan, Marmara Bölgesi’nin yazlık adresleri arasında başta gelen Erikli; çok fazla insan tarafından bilinmeyen rotalardan birisi. Özellikle Akvaryum gibi güzel olduğu kadar huzurlu ve sessiz, sakin sahiliyle az bilinen tatil yerleri arasında başta gelmesi oldukça şaşırtıcı! Gerçi, öbür türlü olsaydı bu kadar sessiz ve sakin kalır mıydı?
Isparta – Kuyucak Köyü
Dünyanın sayılı turistik mekânları arasında gösterilen Provence bölgesini hiç duydunuz mu? Peki lavanta bahçeleriyle ünlü Provence’e eş güzellikte, mor lavantalarıyla dillere destan bir köyümüz olduğunu duydunuz mu? Şimdi duymuş oldunuz. Isparta’da yer alan Kuyucak Köyü, her yaz mevsiminde mor renge bürünüyor; lavanta bahçelerinin sunduğu bu görsel şölene gül ve papatya başta olmak üzere pek çok farklı çiçek eşlik ediyor. Üstelik köyde bu çiçeklerden yapılma sabunlar, saf yağlar ve pek çok organik ürün bulmak mümkün…
İzmir – Gümüldür
Sincaptan baykuşa pek çok canlıya ev sahipliği yapan, İzmir’in en sakin tatil bölgelerinden birisi olan Gümüldür; bölgedeki pek çok yer gibi oldukça güzel bir denize de sahip. Sabahları bir hayli sıcak olan Gümüldür’ün geceleri ise dağ havasından dolayı biraz serin oluyor. Ancak kafa dinlemek isteyenler için birebir adres olduğunu belirtmek gerek.
Sakarya – Taraklı Köyü
İstanbul’un iki saat uzağındaki Taraklı, tamamen Osmanlı evlerinden oluşan bir köy. Evler Kültür Bakanlığı’nın korumasına alınmış ve tarihi eser statüsü kazanmış. Hem evlerin tarihi dokuları hem de bölgenin yemyeşil doğası her mevsim ziyaret edilebilen az bilinen tatil yerleri arasında Taraklı Köyü’nü önemli bir adres hâline getiriyor.
Çanakkale – Babakale
Asya kıtasının, batıda en ucunda yer alan noktası olan Babakale Köyü tarihi açıdan oldukça zengin olmasının yanı sıra deniz ürünleriyle de oldukça çeşitli bir menü vaat ediyor. Çanakkale’nin, Osmanlı’nın son kalesine de ev sahipliği yapan bu köyünü ziyaret etmeden Türkiye tatil rotaları arasında en iddialı yerleri gördüğünüzü öne sürmemenizi tavsiye ederiz.
Ağrı – İshak Paşa Sarayı
Osmanlı mimari geleneğinin önemli parçaları arasında gösterilen İshak Paşa Sarayı; cami, harem, mozale, zindan ve pek çok odadan oluşuyor. Ağrı’da, Doğubeyazıt’ta bulunan bu sarayın ismi hemen bitişiğinde yer alan İshak Paşa Dağı’ndan geliyor. Kış mevsiminde tamamen karlarla kaplanan ve nefes kesici bir görüntüye kavuşan bu saray her mevsim gezilebiliyor. Ancak tahmin edebileceğiniz üzere, İshak Paşa Sarayı’nı kışın gezmek gibisi yok!
Yalova – Erikli Yaylası
Doğa severler için eşsiz tatil rotaları arasında ilk sıralarda gelen Erikli Yaylası ormanda köy kahvaltısıyla başlayan sabahı, yürüyüş ile devam ettirip birbirinden güzel iki şelaleyi görerek günü taçlandırmak isteyenler için ideal bir destinasyon.
Kastamonu – Gideros Koyu
Tarihte Amazon kadınlarından korsanlara kadar pek çok fantastik gruba ev sahipliği yapmış bir koy olan Gideros; Batı Karadeniz’in doğal harikaları arasında başta geliyor! Kastamonu’daki Cide’den kısa bir yolculuk ile ulaşılabilen bu koyda yeşil ve mavinin envai çeşit tonunu görmek mümkün. Doğasından, lezzetli yemeklerine kadar her mevsim huzurlu bir kaçış rotası sunan Gideros Koyu az bilinen tatil yerleri arasında belki de en nefes kesici olanlarından birisi.
Kırklareli – Zindan Şelaleleri
Yaz mevsiminde altı koldan birden akan, kışın ise donan ve sadece iki yerden akan Zindan Şelaleleri; Trakya Bölgesi’nin en büyük şelaleleri olma özelliğini taşıyor. El değmemiş doğası ile mutlaka görülmesi gereken tatil yerleri arasında olduğunu söylemek gerekir.
Muğla – Faralya
Uzunyurt ismiyle de bilinen Faralya; Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı. Fethiye ile Ölüdeniz’e bir dolmuş mesafesinde olan Faralya Kelebekler Vadisi ve Kabak Koyu’na da oldukça yakın bir noktada duruyor. Yaz mevsiminde ağırlıklı olarak ziyaretçilerin akın ettiği Faralya’da ilkbahar ve sonbahar da görülmeye değer! Üstelik bölgede Roma dönemi kalıntıları görülebildiği gibi, Likya Yolu’nda yürüyerek benzersiz bir doğa rotası izlemek mümkün.
Siz de ülkemizin az bilinen tatil yerleri arasında keşfe başlamak istiyor ama rotayı nereden başlatacağınızı bilmiyorsanız, Faralya’yı keşfederek ilk adımı atabilirsiniz.
Fethiye’de konaklayacağınız adres ise zaten belli: Zehra Grup!