YALOVA
Sebze ağırlıklı bir mutfağa sahip olan Yalova, geçmişten günümüze gelen lezzetleri ile karşımıza çıkıyor. Yazımızda bu lezzetlerin bir kısmını ele alacağız.
Termal Çorbası: Kış aylarında sofralarımızın baş tacı olan çorbalar tüm bölgelerimizde sevilerek tüketiliyor. Yalova’nın Termal ilçesine özgü Termal Çorbası da bu çorbalardan bir tanesi. Havuç, patates, kereviz gibi sebzelerden yapılan çorba kıyılmış bezelye ve sarımsak eklendikten sonra servis edilir.
Milföylü Yalova Kebabı: Yalova ya geldiğinizde mutlaka tatmanız gereken yemeklerden biri olan Milföy Yalova Kebabı fırında pişirilen milföyün üzerine domatesli ve çeşnili sos ile sotelenerek pişirilen etlerden yapılan kebap, özellikle bayram gibi özel günlerde evlerde sofradaki yerini alıyor.
Kaçamak: Yalova’nın lezzetli yemeklerinden bir diğeri olan kaçamak mısır unundan yapılıyor. Su ile pişirilen mısır unu helva kıvamına geldiğinde üzerine tereyağında salça eritilerek, peynir ve baharatlar eklenerek servis ediliyor.
Tavuklu Mantı: Yalova’nın bir diğer yöresel yemeği olan tavuklu mantı elde açılan hamurların içine çekilmiş tavuk sakatatı konulması ile yapılıyor. Hazırlanan hamurun içine soğan, pirinç ve sakatat kavrulduktan sonra konuyor. Fırında kızartıldıktan sonra üzerine et suyu dökülerek servi ediliyor.
TEKİRDAĞ
Tekirdağ Köftesi: Tekirdağ denince akla gelen ilk lezzetlerden olan Tekirdağ Köftesi üç aşamadan oluşur. İçine irmik ilave edilir özel olarak hazırlanan acı sos ile asıl lezzetini alır ve servis edilir.
Çene Çarpan Çorbası: Tekirdağ ın yöresel yemeklerinden olan Çene Çarpan Çorbası bir çeşit sütlü hamur çorbası kıvamında olup, çorba Rumeli ve Trakya’da oldukça popüler.
Sini Mantısı: Et ile doldurulan hamur tepsiye dizilir ve fırına konur. Piştikten sonra üzerine yoğurt dökülerek servis edilir. Tepsiye dizilmesi sebebiyle diğer mantılardan ayrılır.
Manda Yoğurdu: Tekirdağ’ın Saray ilçesinde üretilen Manda Yoğurdu kentin simgesi durumundadır.
Yoğurt Tekirdağ’ın Saray ilçesinde yetiştirilen mandaların sütünden hazırlanmaktadır.
Hayrabolu Tatlısı: Kemalpaşa tatlısının bir büyüğü olan Hayrabolu Tatlısı üzerine tahin ve dondurma eklenerek asıl tadını alır ve servis edilir.
Bulama: Yapımı zor olan bulama üzüm pekmezinin çöven otu ile karıştırılması ve helva kıvamına getirilmesi ile meydana geliyor. Bir çeşit helva olan bulama Tekirdağ’a yolunuz düşerse kesinlikle denemeniz gereken tatlılardandır.
SAKARYA
Pekmezli Ayva Dolması: Sakarya’da çok sık pişirilen Osmanlıdan miras kalan lezzet olan Pekmezli Ayva Dolması Ayvaların çanak şekline getirilerek önceden hazırlanan harcın içine konması ile hazırlanıyor. Yemeğe asıl tadını veren ise pekmez Sakarya ya yolunuz düşer ise denemeniz gereken bir tanesi.
Balkabaklı Ekmek: Rendelenen balkabaklarının suyu ile birlikte ekmek hamuruna eklenmesi ile yapılan ekmeğin en büyük özelliği günlerce bayatlamadan kalabilmesidir.
Çerkez Tavuğu: Osmanlı döneminden ülkemize göceden yabancılardan gelen Çerkez Tavuğu Çeçenistan mutfağına ait olup, Sakarya mutfağının ana yemeklerinden bir tanesidir. Düğün yemekleri ve özel günlerde mutlaka hazırlanan yemeklerdendir.
Pırasalı Börek: Sakarya’nın kendine has lezzetlerindendir. Temizlenmiş pırasalar kısık ateşte soğan ile kavrulur içine az miktarda karabiber eklenir. Börek hamuruna yoğurt eklenir. Hamur çıtır kıvama gelene dek kısık ateşte pişirilir ve servis edilir.
Kabak Tatlısı: Türkiye’nin birçok bölgesinin lezzetleri arasında bulunan kabak tatlısı Sakarya’nın en meşhur tatlılarından bir tanesi. Sakarya’da yapılan kabak tatlısını diğer illerden ayıran en büyük özelliği üzerine eklenen kaymaklı fındığı.
KOCAELİ
Ciğceli Kavurma: Kocaeli’ndeki et yemekleri arasında ilk sırada bulunana Ciğceli kavurma, pirinç pilavı ya da bulgur pilavına kuşbaşı et eklenip etin üzerine süt kaymağı dökülmesiyle hazırlanır. Etin üzerine dökülen kaymağın ciğceli diye anılmasından dolayı bu yemeğe ciğceli kavurma adı verilmiş. Kocaeli’nde denenmesi gereken lezzetlerden bir tanesidir.
Pişmaniye: Kocaeli denince akla ilk gelen lezzet olan pişmaniye 1600 lü yıllarda burada yaşayan Ermeniler in elinden çıkmıştır.
Kandıra Yoğurdu: Bölgenin en değerli lezzetlerinden biri olan Kandıra Yoğurdu Türkiye de tanınan oldukça ünlü bir yoğurttur. Manda sütü ve inek sütünün karıştırılması ile yapılan Kandıra Yoğurdu kaymak gibi tadı ile kendine hayran bırakıyor.
Kesme Çorbası: Diğer adı bayram çorbası olan Kesme Çorbası nohut un ve erişteden yapılıyor. Genellikle sünnet düğünlerinde yapıldığı için Bayram Çorbası da deniliyor.
Öğre tatlısı: Darı unu ve gül suyundan yapılan tatlı muhallebi gibi süt ile yapılıyor. Pişirildikten sonra gülsuyu ilave edilen tatlı soğuk olarak servis ediliyor.
Umaç Çorbası: Kocaeli’nin bir diğer lezzeti olan Umaç Çorbasının diğer adı Oğmaç ya Ovmaç Çorbasıdır. Un tereyağı ve ufalanmış hamur parçalarından yapılır.
KIRKLARELİ
Kuzu Kapama: Küçük baş hayvancılığın en çok yapıldığı yer olan Trakya bölgesinde kuzu kapanın tek adresi Kırklareli. Kuzu eti, pirinç ve soğan ile fırında yapılan kuzu kapama Kırklareli’nin en meşhur yemeği.
Soğan Pidesi: Göçmen yemeği olan soğan pidesi Kırklareli’nin en bilinen hamur işlerindendir. Temel malzemesi soğan olan pideye kıyma, domates rendesi ve maydanoz da eklenebilir.
Manca: En sevilen Rumeli yemeklerinden olan Manca, Kırklareli’nde de çok popüler. Bir tür meze olan yemek içerisinde patlıcan, kırmızı biber, yeşil biber, zeytinyağı ve üzüm sirkesi bulunuyor.
Papaz Yahnisi: Kırklareli’nin en bilinen yemeklerinden olan papaz yahnisi şehrin doyurucu ana yemeklerinden.
EDİRNE
Tava Ciğeri: Ünü hem Türkiye’yi hem de Türkiye sınırlarını aşan tava ciğeri Edirne’nin en meşhur yemeğidir. İnce ince kesilen ciğer una bulandıktan sonra kızartılır ve ortaya müthiş bir tat çıkar. Edirne gezinizde mutlaka tatmanız gereken lezzetlerden biri.
Zirva: Osmanlı döneminde Cuma akşamları, ramazan ayında ve bayram günlerinde halka dağıtılan zirva yemeği, meyve ve etin buluştuğu enfes bir tat. Kuzu eti, kuru üzüm, bal, hurma, kayısı ve incir den yapılan zirva Edirne’de denemeniz gerek lezzetlerden biri.
Ciğer Sarma: Kuş üzümü, dolmalık fıstık, soğan ve pirinç ile doldurulan ciğer zarı fırına verilir ve çıktıktan sonra sıcak olarak servis edilir.
Zerde: Osmanlı saray mutfağının en sevilen tatlısı olan zerde, Edirne’nin bir başka bilinen lezzeti. Safran, zerdeçal, pirinç, kuş üzümü ve gül suyuyla yapılan tatlı Edirne ziyaretinizde mutlaka yemeniz gereken tatlılardan.
Cevizli Oturtma: Edirne’nin en meşhur tatlısı olan cevizli oturtma, bal, ceviz ve çıtır yufkadan yapılıyor. Edirne’de tatlı yemek isterseniz ilk tercih edilenlerden biri cevizli oturtma olmalı.
BURSA
İskender kebap: Bursa denince akla ilk gelen yemeklerin başında gelen İskender kebap bol tereyağıyla ve tadıyla Bursa’ya yolunuz düştüğünde muhakkak tatmanız gereken lezzetlerin başında geliyor.
Kestane Şekeri: Tatlı anlamında Bursa’nın en bilinen lezzeti kestane şekeridir. Şehre geldiğinizde yakınlarınıza hediye olarak alabileceğiniz seçeneklerden bir tanesidir aynı zamanda.
İnegöl Köfte: Bursa’nın İnegöl ilçesinin adını vermiş olduğu meşhur köftesi olan İnegöl köfte kuzu ve dana etinin baharatsız olarak karılmasıyla hazırlanıyor.
Etli Kereviz: Bursa’nın en bilinen yemeklerinden olan etli kereviz yemeğini Bursa’ya yolunuz düşerse mutlaka deneyin.
BİLECİK
Mercimekli Bozüyük Mantısı: Bilecik insanının kendi elleriyle açmış oldukları hamurların içine haşlanmış mercimek konmasıyla yapılan mantılar fırında pişirildikten sonra üzerine sarımsaklı yoğurt ve sos dökülerek servis ediliyor.
Bilecik Güveci: Bilecik ilinin en lezzetli yemeklerinden biri olan Bilecik güveci, içerisine patates, patlıcan, çeşitli sebzeler ve kuşbaşı doğranmış etlerin güvecin içerisine konarak ve üzerine kaşar serpiştirilerek yapılıyor. Bilecik güveci, Bilecik ziyaretiniz sırasında mutlaka denemeniz gereken yemeklerden bir tanesi.
Nohutlu Kebap: Bilecik’te yenilebilecek yemeklerden bir diğeri olan nohutlu kebap yufka, et ve nohuttan yapılıyor.
Büzme Tatlısı: Bilecik ilinin en sevilen tatlılarından biri olan büzme tatlısı elde açılan ince baklava yufkaları ve çekilmiş fındık ya da ceviz katılarak yapılıyor. Önceden hazırlanan şerbet de eklenince asıl tadını alan tatlı genellikle bayram, düğün, gibi özel günlerde yapılıyor.
BALIKESİR
Keşkek: Türkiye’nin genelinde yapılan ve bilinen keşkek yemeği Balıkesir mutfağının meşhur yemekleri arasında bulunur. Etli ya da tavuklu yapılabilen keşkek yemeği buğday ve nohuttan yapılan farklı bir lezzet. Özellikle köy düğünlerinde ve bayram günlerinde sıkça pişirilen keşkek Balıkesir’de yenmesi gereken yemekler arasında bulunuyor.
Tirit: Balıkesir’in en meşhur yemeklerinden olan tirit yemeği ufak ufak doğranmış ekmeklerin üzerine tavuk suyu, domates ve suda haşlanmış tavukların yanına tereyağı eklenmesiyle farklı bir lezzet sunuyor.
Rabisa: Balıkesir’in Gömeç beldesinin yöresel yemekleri arasında bulunan bir çeşit hamur işi olan rabisa, el açması yufkaların rulo haline getirilerek fırına verilmesinden sonra üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek servis ediliyor.
Höşmerim: Balıkesir’in en meşhur peynir tatlısı olan höşmerim irmik ile bir araya gelince meşhur höşmerim lezzeti ortaya çıkıyor.
İlginizi çekebilir: Türkiye’de Gezilip Görülmesi Gereken Bölgelerden İlki Marmara Bölgesi