Anasayfa 9 Gezi 9 Konya’da Gezilecek Yerler

Konya’da Gezilecek Yerler

31 Eki, 2022

Günlük kaygılarınızdan, stresinizden uzaklaşmak hem biraz mola hem de tarihi-kültürel içsel bir yolculuk niyetiniz varsa 3 günlük Konya gezisi sizler için ideal olacaktır. İnanç turizminin de önemli duraklarından olan Konya ilahi çekiciliğe sahip olan şehirlerimizdendir.

Hz. Mevlana’nın da dediği gibi ‘’ Gel, ne olursan ol, yine gel ‘’ geldik, gezdik ve gördük. Hadi, bu gezimizi sizlerle de paylaşalım…

 

Mevlana Müzesi

Türk – İslâm dünyasında barışın ve hoşgörünün sembolü haline gelen ilahi aşk insanı Mevlana, felsefe olarak da hümanistliği savunmuştur. Zamanında dergâh olarak kullanılan ibadethaneye ilk Sultânü’l-Ulemâ Bâhaeddin (Hz. Mevlana’nın babası ) defnedilmiştir. Ardından Mevlana’nın ölümü üzerine türbe yapılmış daha sonra yapılan eklemelerde günümüze kadar korunan yapı müzeye dönüştürülmüştür. Müze her yıl binlerce yerli ve yabancı ziyaretçilerini karşılamaktadır.

Müzede Mevlana’nın türbesi Kubbe-i Hadra olarak yer almakta yeşil rengiyle de ilgiyi çekmektedir. Ayrıca balmumu heykelleri de mistik hava yaratmaktadır.

 

Mevlana Meydanı

Mevlana’nın türbesinin (Mevlana Müzesi) yer aldığı meydandır. Mevlana Kültür Merkezi, Selimiye Cami (II. Selim tarafından yaptırılmıştır) ve Mevlana Çarşısı bu meydandadır.

 

Mevlana Kültür Merkezi

Mevlana Kültür Merkezi’nde düzenli olarak sema gösterileri yapılır. Sema gösterilerini izlemenizi tavsiye ederiz, yaklaşık bir saat süren gösteri sizlere keyifli anlar yaşatacaktır. Ayrıca Şeb-i Arûs döneminde ( Düğün Gecesi Mevlana ölümü Allah’a dönüş olarak yorumlar)  giderseniz sema gösterileri ve anma törenlerini izleyebilirsiniz.

 

Karatay Medresesi

Anadolu Selçuklu döneminin çini ve taş işçiliğini yansıtan önemli eserlerdendir. Diğer adıyla Çini Eserler Müzesi olarak da ziyaretçilerini beklemektedir.

 

Konya Arkeoloji Müzesi

Konya ve çevresindeki Antik çağ ve Helenistik dönemi yansıtan sanat eserleri. Anadolu Selçuklu Devleti’nden ve özellikle Çatalhöyük kazılarından elde edilen tarihi eserler sergilenmektedir. Türkiye’nin ikinci arkeolojik müzesi olduğu için de önemlidir.

 

İnce Minare Taş Ve Ahşap Eserleri Müzesi

İncelikli ve nadide tarihi eserlerimizdendir. Kabartma yazılar, renkli çiniler, taş üzerine oymalar Selçuklu ve Karamanoğlu Devleti’nin sanat anlayışını yansıtmaktadır.

 

Atatürk Müzesi

Konya halkının, konaklaması için ‘’ Reisicumhur Gazi Mustafa Kemal Paşa’ya hediyesidir’’ kaydı ile tapuya konulmuştur. Atatürk’ün fotoğrafları, kıyafetleri, konakta kaldığı zaman tuttuğu notlar ve Konya’nın Kurtuluş Savaşı’ndaki önemi fotoğraf ve belgelerle sergilenmektedir.

 

Zaman Müzesi

Türkiye’nin ilk zaman müzesidir. Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait takvim, cep ve masa takvimleri, özel tasarım altın ve gümüş saatler vb. birçok tarihi eserler sergilenmektedir.

 

Nasreddin Hoca Arkeoliji Ve Etnografya  Müzesi

Dünya çapında ünlü Nasreddin Hoca mizah anlayışıyla yaşayan efsane kişilerdendir. Müzede yer alan balmumu heykelleriyle birkaç fıkrası canlandırılmıştır. Ayrıca etnografya eserlerinin yer aldığı katta roma paraları, Eros heykeli, topraktan yapılma vazo, kıyafet vb. eserleri inceleyebilirsiniz.

 

Alâeddin Tepesi

Hititler, Frigler, Lidyalılar gibi uygarlıklara ev sahipliği yapan tepe Anadolu Selçuklu Devleti’nin sekiz tane sultanının da mezarı bulunmaktadır. Ayrıca kiliseler, Konya Köşkü ( Alâeddin Keykubat sarayı ), Alâeddin Camisi vb. tarihi eserler mevcuttur.

 

Bedesten Çarşısı

Kanuni Sultan Süleyman döneminden günümüze kadar yaklaşık 2 bin yıldır faaliyet göstermektedir. Burada hediyelik eşya, kuyumcu, giyim-kuşam, aksesuar, antika vb. birçok şeyi her keseye hitap edebilecek şekilde bulabilirsiniz. Restore çalışmalarının sayesinde çar

 

Konya Bilim Merkezi

TÜBİTAK tarafından desteklenen bilim merkezi; farklı yaş gruplarından bireyleri bilim-teknolojiyle buluşturarak deneysel ve uygulamalı etkinliklerle denemeye ve keşfetmeye teşvik ederek bilimsel bakış açısı özellikle küçük ziyaretçilerini beklemektedir.

 

Selçuk Çiçek Bahçesi

Farklı türde birçok çiçek ve ilgi çekici peyzaj çalışmasıyla oldukça geniş alan kaplamakta olan parkta çocuk oyun alanları, kamelya, yürüyüş yolları, hatıra köşeleriyle ilgi çekmektedir.

 

Konya Tropikal Kelebek Bahçesi

Kısa ömürleriyle ( tabi bu kanınızın bizler gibi bilgilenmelerle yanlış olduğunu anlayacaksınız )  bilinen kelebekleri rengârenk ve yaşam döngüleriyle, tropikal bitkileri incelerken Konya’da olduğunuzu unutacaksınız!  Dünyanın en büyük kelebeği dev kanatlı Atlas Kelebeğini bile görebilirsiniz.

Ortalama 1 hafta ve 1 yıl ömrü süren kelebeklerin ömürlerini tamamlayınca tabloları süslemekte hediyelik eşya bölümünde hatıra amaçlı alabilirsiniz.

 

Kyoto Japon Parkı

Kyoto; Japonya’nın tarihi şehirlerinden biridir. Mimarisi ve peyzaj çalışmasıyla Konya’da tematik bir başka park çalışmasıdır. Parkta yer alan Japon evi kafe olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda parkta yer alan yapıların Japonya’nın yapılarıyla aynı olması tema çalışmasını unutturup Japon şehrinde gibi hissettirecektir sizleri.

 

Konya’da Ne Yenir?

Konya denilince elbette etli ekmek, Mevlana şekeri, tirit vs. geliyor. Yöresel tatları memleketinde tatmak ayrı bir haz veriyor insana. Ba-yıl-dık! Harika lezzetler doğrusu, hayvancılıkta yaygın şekilde yapıldığından dolayı Konya’da etin tadı ayrı bir leziz.

Konya Etli Ekmeği

Görsel şölen, damak ziyafetinden önce geliyor. Masa boyutunda tahta üzerinde servis edilen Konya’ya ait lezzetler için konuya biraz daha açıklık getirelim; ince pide hamuru üzerine kıyma harcı yayılarak hazırlanan; Konya etli ekmeği oluyor. Eğer bu etli ekmeğe enfes peynir de ilave edilirse Mevlana usulü oluyor. Son olarak da etli ekmeğe kıyma yerine iri kıyım olarak satırla kuşbaşı etin doğranması şeklinde hazırlanan bıçak arası oluyor hepsi birbirinden lezzetli!

Tirit

İskender kebabını andırsa da tirit ekmek veya pidenin et suyu ile ıslatılarak et veya köftenin domates, biber, yoğurt üzerine mis gibi tereyağı ve üzerine sumaklı soğan halkaları, yeşilliklerle servis edilmektedir.

Fırın Kebabı

Diyeti unutmanızı tavsiye edelim. Biraz geç kaldık sanki ama sadece 3 gün! Kuzu etinin kuyruk yağıyla buluşması aslında kendi yağı ile bakır kazanda meşe odununda pişiyor. Çatal kullanılmadan yemenizi, orta yağlı kaburga kısmını denemenizi öneriyoruz.

Arabaşı Çorbası

Bir nevi acılı tavuk çorbasıdır. Püf noktası muhallebi kıvamında hazırlanan hamurdur. Hamuru için su, tuz, un karıştırılarak tencerede kaynatılır. Kıvama geldiğinde tepsiye aktarılır ve dinlendirilir. Yanında çorba kâsesinde sunum yapılır. Hamuru kaşığınıza bir parça alıp ardından çorba kâsesine daldırıp hiç çiğnemden midenize indirmeniz gerekmektedir.

Bamya Çorbası

Bamya sevmiyor olsanız bile mutlaka deneyin kurutulmuş minik bamyalar haşlandıktan sonra kuyruk yağı ve et ile özenle hazırlanıyor. Anadolu mutfağı lezzeti, hafif ekşilikte muhteşem bir tat!

Su Boreği

Peynirli su böreği sevenler Konya’da kıymalı sıcak sıcak tereyağlı su böreğini de yemenizi tavsiye ederiz. Püf noktası hamurun içine su konulmadan uzun süre yoğurularak hazırlanır ve her yufka katı suda haşlanır. Sonra şok etkisi için sıcak sudan alınıp soğuk suda bekletilir. Lakin en üst katındaki yufka haşlanmadan kullanılır ve son durak fırın!

Saçarası

Konya’nın eski zamanlarından kalma damakları şenlendiren tadı. İki saç arasında pişirilen tatlı tepsisi adını buradan almaktadır. Özenle hazırlanan yufkanın arasına Antep fıstığı serpilerek hazırlanmakta sunumunda yanına kaymak ya da dondurma kullanılıyor.

 

FETHİYE’DE ZEHRA Group DENEYİMİ SİZLERİ BEKLİYOR

Konya’dan hem damaklarımızı şenlendirip hem de içimize sinen manevi huzurumuzla keyifli şekilde ayrılırken sizlere Fethiye’de Zehra Group konaklama tesislerini önermek istiyoruz. Konya inanç turizmin önde gelen şehirlerindendir. Eğer Konya’dan keyif alarak yaşadığınız tatil anısı varsa mutlaka Zehra Grubu deneyimlemelisiniz. Muhafazakâr tatil konseptini tatil köyü, hotel, villa ve aile plajında başarılı bir şekilde yansıtan Zehra Group tesislerinde muhafazakâr tatil deneyimini sonuna kadar yaşayabilirsiniz.

 

 

İlginizi Çekebilir

REZERVASYON