Anasayfa 9 Gezi 9 Hindistan Bölgesinde Gezilecek Yerler

Hindistan Bölgesinde Gezilecek Yerler

7 Ağu, 2022

Resmi adıyla Hindistan Cumhuriyeti Güney Asya’da yer alır ve 3.287 milyon kilometre kare yüz ölçümü ile dünyanın en büyük yedinci coğrafi bölgesi olarak tanımlanmaktadır. Deniz kıyısı ise 7.517 kilometre uzunluktadır. 1,3 milyar kişi sayısı ile Dünya’nın Çin’den sonra gelen ikinci en büyük nüfusa sahip ülkesi olarak da bilinir. Başkenti Yeni Delhi’dir. Ulusal marşlarının Jana Gana Mana olduğu bilinmekle birlikte yönetim şekli federal cumhuriyettir. Ülkenin para birimi Rupi (Rupee) dir. Geçmiş zaman dilimlerinde ticari yolların ve güçlü imparatorlukların hüküm sürdüğü bölge olan yarımada, güçlü bir tarihe, ticari ve kültürel zenginliğe sahiptir.

Hindistan, Hinduizm, Budizm, Jainizm ve Sihizm gibi dört dinin ortaya çıkış yeri olarak bilinmektedir. Hindistan’ın 28 adet eyalet ve 7 tane birlik bölgesinden oluştuğu bilinmektedir. Batı bölgesinde Pakistan, doğu bölgesinde Bangladeş ve Myanmar ülkeleriyle ayrıca kuzeydoğusunda ise Çin ile sınırlarını paylaşmaktadır.

HİNDİSTAN’DA GÖRÜLECEK YERLER

JAİPUR: Rajasthan eyaletinin başkentidir. Burası aynı zamanda Hindistan’ın pembe şehri olarak da bilinmektedir. Jaipur aynı zamanda geçmişte ve hala eski kraliyet ailesinin yaşamaya devam ettiği Şehir Sarayı’na da ev sahipliği yapmaktadır. Jaipur’da Nahargarh Kalesi, Kent Sarayı, Hawa Mahal adlı Şehir Sarayı’nın arka kısmında bulunan bina ve Man Sagar gölü içerisinde yapılanmış olan Jal Mahal köşkü de görülmeye değer yerlerdendir. Jaipur’un merkezinden birkaç km uzakta bulunan Amber Kalesi de bir tepe üzerinde kurulmuştur ve filler ile kaleye ulaşım sağlanması ilgi görmesinde büyük rol oynamaktadır.

DELHİ: Başkent olarak bilinen Delhi’nin en gözde ve en turistik mekânı olarak bilinen Kızıl Kale 17. Yüzyıl’da yapılmış ve 200 yıl boyunca Babür İmparatorluğuna ev sahipliği yapmıştır. Yine başkentte görülebilecek bir diğer yer ise İslami eser olarak bilinen Kutub Minar’dır. 13. Yüzyıl’da bir zafer anıtı olarak inşa edilmiştir. Hümayun Türbesi, Hümayun Şah adına yaptırılmış ve yapımında Moğol mimarisinden destek alınmıştır.

HYDERABAD: Hindistan’ın muhafazakâr kenti olarak bilinen bu yer İslam mimarisi bakımından zenginliğe sahiptir. Şehirde büyük oranda Müslüman nüfusu bulunduğu için çoğunlukla sokaklarda muhafazakâr ailelerle karşılaşmak mümkündür. Görülmesi gereken yerlere Mekke Mescidi, Charminar Anıtı, Salar Jung Müzesi, Chowmallah Sarayı’nı da ekleyebiliriz.

Hindistan agra tac mahal

AGRA: Hindistan’da özellikle görülmesi gereken ve adını duyurmuş olan Tac Mahal’in bulunduğu bölgedir. Tac Mahal, İslam türbe mimarisinin en önemli yapıtlarından birisi olarak kabul edilmekte ve 1983 yılından itibaren UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yerini korumaktadır. Dünya harikaları arasında da adı anılan Tac Mahal, Agra’ da bulunan Yamna Nehri kenarında inşa edilmiştir. Şah Cihan’ın erken yaşta vefat eden eşi için yaptırdığı yapı hem hanedanın gücünü hem de Şah Cihan ve eşi arasındaki sevginin büyüklüğünü simgelemek için de bir sembol sayılmıştır. Tac Mahal yalnızca bir türbeden ibaret değildir. Bu büyük yapı içerisinde başka binalar da bulunmaktadır. Temel olarak, kapı, anıt mezar, konuk evi, camiden oluşmaktadır.

Tac Mahal’in mimarisinde birçok ustanın yanında yaklaşık 20 bin işçinin çalıştığı ve 20 yılda yapının tamamlandığı biliniyor. 305’e 580 metre ölçülere sahip dikdörtgen bir avluda yer alan yapının 75 metre yüksekliğindeki anıt kubbenin de içerisinde bulunduğu biliniyor. Anıtın dört yanında ise Yasin suresinin tamamı yazılmıştır. Şah Cihan ve eşinin lahitlerinin üst katta bulunan kubbenin altında olmasına karşın mezarlarının en alt katta korunduğu biliniyor. Lahitlerin bulunduğu salonda ise ses yankısının 7 kez tekrarlanacak şekilde bir akustiğe sahip olduğu da söylenmekte. Yapının saf mermerden inşa edilmesi harici iç duvarlarında ise zümrüt, yakut, sedef, akik, firuze, pırlanta ve inci bulunduğu bilinmekte.

HİNDİSTAN YÖRESEL YEMEKLERİ

Hint mutfağının yemekleri genel olarak bol baharatlı yemeklerdir. Et olarak tavuk ve deniz ürünleri kullanılır. Dana eti ve domuz eti içermez gıdalar kullanılmaz, genel olarak bakliyat, sebze, meyve ve baharat tüketilir. Tatlıları da dâhil olmak üzere yöresel yemeklerinde muhakkak baharat kullanılır. Tatlılarda çoğunlukla tarçın, tuzlu yemeklerde ise genel olarak köri kullanılır. Ancak Hint mutfağının sayısız çeşitte baharata sahip olduğunu söylemek yanlış olmaz.

TANDOORİ: Özel fırınlarda pişirilen ve naan (biraz kalın açılmış yufka) ekmeği ile servis edilir. Tavuğun soslanıp şişlere dizildikten sonra fırınlanması ile hazırlandıktan sonra naan ekmeği ve salata ile tüketilir.

PUNJABİ SAMOSA: Hint mutfağının atıştırmalıklarından birisi olan samosa, patates, bezelye ve elbette ki baharatların harmanlanması ile hazırlanır. Hindistan sokak yemekleri arasında da yerini alan samosa üçgen şeklindedir.

HİNT BÖREĞİ: Milföy hamurunun, kuş üzümü, tarçın, patates gibi malzemeler ile birleştirilmesi ile hazırlanır.

GULAB JAMUN: Sokak lezzetlerinden birisi olan bu tatlı Hint lokması olarak da bilinir. İrmik, süt tozu ve şerbet ile hazırlanmaktadır.

CHAİ TEA LATTE: Şimdilerde market raflarında ve adı duyulmuş kahve dükkânlarında karşımıza çıkan bu içecek, çay, süt ve farklı baharatlar ve karamel şurubu ile hazırlanır. Sıcak veya soğuk içilmeye uygun bir içecektir.

Hindistan festival

HİNDİSTAN’DA FESTİVAL VE ŞÖLENLER

Çeşitli etnik ve dini farklılıkların bulunması dolayısıyla Hindistan’da çeşitli bayramlar, tatiller ve festivaller bulunmaktadır. Ay takvimi üzerinden hesaplanan bu tatiller her yıl farklı günlerde olabilmektedir. Hindistan’ın ayrıca bir den fazla yerel kutlama ve bayramları olduğu da bilinir.

HOLİ: Hindistan’da Hindu bayramları arasında en yoğun ve keyifli bayram olarak kabul edilir. İlkbaharın gelişi u bayram ile kutlanır. Bayramda toz boyala ve boyalı sular ile kişiler kendilerini boyar. Geceleri ise şenlik ateşleri kurulur.

MAHAVİR JAYANTİ: Jain bayramıdır. Jainizmin kurucusu olan Mahavira’nın doğumu kutlanır.

GANDHİ JAYANTİ: Mahatma Gandi’nin doğum gününün kutlandığı zamandır. Kutlamalar neşeli bir şekilde değil hüzünlü bir biçimde yapılır. Mahatma Gandi’nin yakıldığı Delhi’de bulunan Raj Ghat’ta dualar ile bir toplantı yapılır.

DİVALİ – DİİPAVALİ: Geceleri yakılan yağ kandilleri ile Roma’nın sürgünden geri dönüşü canlandırılır. Bu festival beş gün sürer ve bayramın birinci günü yeni iş yılı döneminin başlangıcıdır.

HİNDİSTAN’A NASIL VE NE ZAMAN GİDİLİR?

Hindistan’a İstanbul’dan ve Ankara’dan hemen hemen her gün direkt ya da aktarmalı olarak uçuşlar vardır. Bu uçuşlar Delhi, Bangalore, Chennai, Hyderabad, Kolkata ve Mumbai’ye yapılmaktadır. Hindistan’a gitmeden önce gideceğiniz bölgenin özelliklerine dikkat edilmelidir. Hindistan’ın çoğu bölgesini büyük ölçüde serin aylar olan şubat ve kasım ayında ziyaret etmeli, nisan ayı ortasından itibaren ise kuzey bölgelerinin soğuk kış ayların etkisinden kurtulması dolayısıyla nisan ayında ziyaret etmelisiniz.

HİNDİSTAN’DA DİNİ İNANÇ VE İBADET

Hindistan nüfusunun %81 gibi çoğunlukla Hindu inancına mensup olduğu bilinmekte. Geri kalan çoğunluk ise %12 ile Müslümanlık’tır. Ayrıca ülkede birçok farklı dinden kişiler bulunmaktadır. Hristiyanlık ve Budizm’de ülkede yaygındır.

HİNDİSTAN HAKKINDA DİĞER BİLGİLER

Resmi dil olarak iki dil Hintçe ve İngilizce’dir. Ülkede resmi olarak 21 tane de yerli halka ait olan ve tanınmış dil bulunmaktadır. Muson iklimine sahip olan Hindistan’da kuzey ve güney bölgeleri arasında iklimsel çeşitlilik mevcuttur. Geçmişte Babür İmparatorluğu merkezi olan ülke, 1757 yılında İngilizlerin egemenliğine geçmiş ve daha sonraları Mahatma Gandi öncülüğü ile 1947 yılında bağımsızlık kazanmıştır. Saat dilimi UTC +05:30’dur.

 

İlginizi Çekebilir : Mısırda Gezilip Görülecek Yerler

İlginizi Çekebilir

Karadağ Gezilecek Yerler

Karadağ Gezilecek Yerler

Karadağ, doğal güzellikleri, tarihi dokusu ve eşsiz kültürel deneyimleri ile tatilcilerin gözdesi...

REZERVASYON