Anasayfa 9 Genel 9 Mısır

Mısır

24 Tem, 2022

Resmi adıyla Mısır Arap Cumhuriyeti, Orta Doğu’nun en büyük yüz ölçümüne sahip ülkelerinden biridir. Konumu olarak Kuzey Afrika ile Orta Doğu arasında köprü olarak işlev gören Mısır, Filistin’e 11 km İsrail’e 266 km Libya’ya 1000 km’dir. Yönetim şekli cumhuriyettir. Başkenti Kahire’dir. 104 milyon nüfusu ile halkın çoğu Müslüman Araplar oluşturmaktadır. Mısır, Orta Doğu’nun en büyük turizm merkezlerinden biridir.  Helal konsept turizmi ve tarihi kültürel turizm ile ön plana çıkan Mısır’da ekonomisi çoğunlukla turizm sektörüne bağlıdır. Ayrıca Akdeniz ve Kızıldeniz’i birbirine bağlayan Süveyş Kanalı sayesinde deniz geçişi sayesinde önemli jeopolitik konumu sayesinde diğer bir gelir getirisidir.

Tarih boyunca pek çok uygarlığa ev sahibi yapmış kökleri M.Ö 7000 yıllık tarihe dayanır. Nil Nehri’nin ortasında kurulmuş Mısır medeniyeti eski çağlardan Antik Çağı’nın en büyük imparatorluklarındandır. Nil Nehri’ne alışan halkı gelişerek bu coğrafyanın birçok konuda üstün olduğu medeniyet haline gelmiştir. Roma İmparatorluğu bu bölgeye saldırarak işgal süreçleri başlar Osmanlılar, İngilizler gibi devletin hâkimiyetine girer ve yıllar sonra Mısır 1922’de bağımsızlığını kazanır ve şu an ki Mısır Arap Cumhuriyeti’nin temellerini oluştur. Çeşitli medeniyetlerden dolayı günümüzde görülen sayısız tarihi ve kültürel eserler vardır.

MISIR’DA GÖRÜLECEK YERLER

Giza Piramitleri; Kahire’de bulunan Giza semtinde yer alan bu piramitler sırasıyla Mikerinos, Kefren ve Keops olmak üzere 3 adettir. İçlerinden en büyük olan Keops piramidi, Dünya’nın 7 harikasından biri olmuştur. Söylentilerde bu piramitlerin 9-10 bin yıllık geçmiş tarihe sahip olduğu söylenmektedir. Mısır’da piramit deyince ilk gelinecek yerler arasında yerini koruyor.

Basamaklı Piramit: Mısır’ın ilk piramidi olan M.Ö 2630 yılında yapılmış olup içinde Kral Zoser’in mezarı vardır. İsmini basamak şeklinde olduğu için buradan almıştır.

Coptic Müzesi: Antik Mısır’a ait ve Hristiyanlara ait eserlerin sergilendiği 1908 yılında yapılmış olup, İskenderiye Kataloğu Ortodoks Kilisesi tarafından devasa büyük alana kurulmuştur. Müslüman ve Hristiyanların ortak uğrak noktasıdır.

Nil Nehri; Dünyanın en uzun nehri olan yaklaşık 7000 kilometre uzunluğundaki Nil Nehri, Mısır’da çeşitli bölgelerden kalkan tekneler ile gezi yapmanıza olanak sağlıyor.

Giftun Adaları: Kızıldeniz, mavi berrak suları arasında adacıklar halinde olan, diğer adı Cennet Adaları olarak bilinir. Buraya ulaşım Hurghada şehrinden kalkan gemilerle ulaşım sağlanır. Müslüman çoğunluklu olduğu için adada haşema ile denize girilebilir.

Aziz Katerina Manastırı: Sina Dağı’nın yamaçlarında yer alan manastır, 2002 yılında UNESCO tarafından koruma altına alınmıştır. Manastırın yapılış tarihi 548-565 yılları arası olarak gösteriliyor.

İskenderiye Limanı ve Kalesi: Mısır’ın ticaret yolunun ana konumunda yer alan bu liman, yıllardır gemilerin uğrak noktası olmayı sürdürüyor her gün yüzlerce gemi yanaşıp kalktığı bu limanda güzel deniz manzarası, kafeleri ve restoranları için ziyaret edebilir veya limanda bulunan 1408 yılında limanı beklemek için yapılmış kale hala ayakta ziyaretçilerin uğrak noktası olmaya devam ediyor.

Mustafa Kamel Mezarlığı: MÖ 2.yy’de yapılan mezarlık, ülkenin önemli siyasi figürlerinden Mustafa Kamel’in adını taşıyor. 4 adet mezarın yer aldığı tarihi yer altı mezarlığı bulunmaktadır.

Han El-Halili: 1380 tarihinde yapılan o tarihten beri Kapalıçarşı olarak kullanılan el işi ürünlerden geleneksek ve yöresel ürünlerin satımına kadar içinde kafe restoranların bulunduğu hediyelik ürünlerin bulunduğu ve sokak yiyeceklerin satıldığı birçok yeri barındıran Mısır’ın en ünlü kapalı pazarıdır.

El-Azhar Parkı: Kahire’de bulunan park dünyanın en büyük kamuya açık alanlardan biridir. Yeşilin yoğun olduğu parkın içinde geçmişten kalan tarihi simgeler ve geleneksel yapılar vardır.

Babil Şehri: Orta Çağda kale niteliği taşıyan, Babillerden kalma bu antik şehri eski zamanlarını merak edenler için uğrak noktası.

 

MISIR YÖRESEL YEMEKLERİ

Mısır, geniş coğrafyaya yayılmasından dolayı yemek kültürü bakımından zengin içeriklere sahiptir. Arap mutfağının yaygın olduğu Mısır’da helal yöresel yemekler ön plana çıkmaktadır.

Koshari: Mısır’ın ulusal yemeklerinden olan içinde mercimek, makarna, pirinç ve nohut karışımları bulunan ardından sarımsak sirkesi, domates sosu, soğan ve baharatlı sosların harmanlanması ile ortaya enfes bir yemek çıkıyor.

Falafel: Orta Doğu ülkeleri ve Mısır’ın sokak yiyecekleri arasında olan meşhur yemeği nohut, sarımsak, kuru bakla ile hazırlanıyor. Ülkemizde Hatay yöresinde sıklıkla yapılmaktadır.

Havavşi: Kuzu sandviçi olarak bilinen bu yemek kıyma, soğan, biber ve soğanın köfte haline getirilip ekmek veya pidenin içine konulup servis edilir. Yapımında domuz ürünleri içermez gıda kullanılmamasından dolayı sadece kuzu eti tercih edilir.

Aish Baladi: Mısır’ın en eski kültürlerinden beri yapılan geleneksel ekmeği haline gelmiş adını hayat ve geleneksel kelimelerinden almıştır. Her yemeğin yanında görülen ekmek türüdür.

Umm-Ali: Süt, Hindistan cevizi kuru üzüm ve fındıkla pişirilen pirinç tatlısı ülkenin en meşhur tatlılarındandır.

 

MISIR’DA FESTİVAL VE ŞÖLENLER

Mısır, birçok festivali ve şenlikleri olan bir ülke olarak öne çıkmaktadır. Tarihi festivallerin, sanat festivallerin veya dini festivallerin olduğu Mısır’da festivalleri anlatmak gerekirse;

Kahire Güvercin Festivali: Her yılın ocak ayında Kahire’de düzenlenen binlerce çeşit kuşun uçurulduğu, güvercinlerin farklı yarışmalarda yarıştırıldığı kazananlara ödüller verildiği ve uzun süredir gelenek hale gelmiş bir festival olmuştur.

Shem Al Nessim: Yıllardır Müslüman ve Hristiyanların kutlanan eski bir Mısır festivalidir. Her yıl Paskalya bayramından sonra ki ilk hafta kutlanır. Baharın, başlamasını kutlamak için buluşan Müslüman ve Hristiyan halk birlikte piknik düzenlerler.

Kahire Uluslararası Film Festivali: Başkent Kahire’de opera binasında düzenlenen film festivali, Arap dünyasının en köklü sinema etkinliği festivali olan turizme önemli katkı sağlıyor.

 

MISIRA NASIL VE NE ZAMAN GİDİLİR?

Her gün Dünya’nın birçok noktasından kesintisiz ve direkt uçuş ile Mısır’a gelinebilir. Türkiye’den İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerden her gün uçuş bulunmaktadır ve bu uçuşlar yaklaşık 2 saat sürmektedir. Mısır 12 ay boyunca güneşli ve sıcak geçer yaz aylarında ise çöl ikliminin etkisi ile sıcaklar mega derecede artabilir. Mısır’ı ziyaret etmek istiyorsanız en uygun aylar Kasım-Şubat ayları arasında olacaktır.

 

MISIR’DA DİNİ İNANÇ VE İBADET

Ülkede toplam nüfusun %90’ı Müslüman, Mısırlı Hristiyan %9 ve diğer Hristiyan mezhepleri %1’dir. Mısır’da Müslümanlar için dini turizminden ve ibadethanelerin yanı sıra Hristiyan kesim içinde çoğunlukla ibadethaneler mevcuttur.

 

MISIR HAKKINDA DİĞER BİLGİLER

Resmi dili Arapça olup diğer şehirlerde Suudi ve Bedevi Arapçası da kullanılmaktadır. Halkın çok fazla olmasa da yarısı İngilizce bilmektedir. Para birimi Mısır Paundu olup ülkede geçerli olan resmi paradır. Saati GMT +2’dir. Mısır halkı genelde alışık olsa da kadınlar için fazla açık kıyafetler tercih etmemeli yanlarında başörtüsü bulundurmalıdırlar.

 

İlginizi çekebilir: Hindistan Bölgesinde Gezilecek Yerler

İlginizi Çekebilir

REZERVASYON