Anasayfa 9 Gezi 9 Kültür Gezisi Nedir?

Kültür Gezisi Nedir?

8 Şub, 2022

Kültür Gezisi Nedir?

Turizm söz konusu olduğunda, hele ki ülkemiz gibi her açıdan zengin bir coğrafyadan bahsediyorsak farklı seyahat tarzları da kaçınılmaz olacaktır. Bunlardan birisi de kültür gezisi olarak dikkat çekmektedir. Siz hiç aklınıza gelen bir şehri veya bir coğrafi bölgeyi her yönüyle keşfetmek istediniz mi? Bir sokakta yürürken bölge halkının bu sokakta kurduğu bir açık pazar tezgâhını görüp, tezgâhta satılan ürünlerin nasıl elde edildiğini ve şehrin kültürü için önemini merak ettiğiniz oldu mu? İşte kültür gezisi, bu merakınızı karşılayabilecek yegâne turizm yoludur. Peki, kültür gezisi nedir, tam olarak neleri kapsar?

Kültür Gezisi Kapsamı

Özellikle yaz tatili dönemlerinde rağbet gören kültür turizmi; güncel sanat eserleri, kültürel faaliyetler, kültür sanayisinin sonuçları ve çeşitli sosyo-ekonomik olguların turistik seyahat kapsamında gezilip görülmesini kapsamaktadır. Tarihsel olanla yetinmeyen, günceli de kapsayan bir seyahate işaret etmektedir. Dolayısıyla normal bir seyahat ve tatilden ziyade merak edilen, görülmek istenen, öğrenilmeyi ve keşfedilmeyi beklediği düşünülen bölge ve alanların ziyaret edilmesini kast eden bir altyapıya sahiptir.

Kültür gezisi kapsamında gezilmesi planlanan eserler kültürel ve doğal miraslarımızın yanı sıra tarihsel kültür varlıkları, arkeolojik eserler, müze ve örenyerleri, anıtsal yapılar, dini yapılar, kentsel ve kırsal sivil mimari örnekleri, kale ve saraylar, bahçeler, mezar ve türbeler ile her türlü güncel sanat eserleridir.

Sözün özü, yepyeni bir şehre seyahat ettiğiniz zaman o şehrin kültürünü, tarihini, yemeklerini tanımayı isteyenler; şehir hakkındaki her şeyi bilmek ister. Buna yerel halkın yaşayışından ev ve sokakların mimarisine kadar akla gelebilecek her şey dâhildir. Müzeler, örenyerleri, festival ve fuarlar bu isteği karşılayabilecek; akla gelen ilk alanlardır. Ancak söz konusu kültür ve kültür turizmi olduğunda akla gelen alanlarla sınırlı kalmayan, açık alanda keşfedilmeyi bekleyen ve bölgenin, coğrafyanın kültürü söz konusu olduğunda mutlaka adı geçen, geçmesi gereken her şey kapsam dâhilindedir.

Güncel Sanat Eseri Nedir?

Kültür gezisinin kapsamı arasında yer alan bir ibare dikkatinizi çekmiştir: Güncel sanat eserleri. Peki, güncel sanat eserleri nedir, neleri kapsar?

Güncel sanat eserleri; güncel sanat etkinlikleri çerçevesinde şekillenen sonuçlarla gelişen bir kapsama sahiptir. Sahne sanatları, resim, görsel sanatlar, edebiyat, şiir, roman, dans, müzik, fotoğraf, film ve heykel başta olmak üzere bienal ve sergiler de dâhil olmak üzere günü ve günceli yakalayan sanat faaliyetlerinde güncel sanat eserleri ortaya konulmaktadır.

Kültür turizmi için bir gezi rehberi hazırladığınızda bu tarz yapı ve yapıtların yanı sıra zanaate dönük girişimlerin günümüze dek ulaşan örneklerini, etnografya ve botanik temalı gezi alanlarını, flora ve faunaları, geleneksel ve güncel yaşam biçimlerini temsil eden ve son dönemlerde ‘yaşayan müze’ adıyla oldukça rağbet gören yapıları da seyahat planlarınıza eklemeniz gerekmektedir. Unutmayın ki geçmişi olduğu kadar günü ve günceli takip etmek, kültürel gelişime ışık tutan her detayı yakalayabildiğinize işaret etmektedir.

İnanç Turizmi de Kültür Gezisi Kapsamına Girer mi?

Tatil planlarınızı yaparken, inanç anlamında kutsal addedilen veya farklı inançlara göre önemli sayılan bölgeleri de kültür turizmi çerçevesinde ziyaret edebileceğinizi aklınızda bulundurabilirsiniz. Dinsel motifler taşıyan tarihi bölgeler, kültürel açıdan değeri olan ve eski çağlardaki inanç yolculuklarında değerli kabul edilmiş alanlar kültür turizmi kapsamında ziyaret edilen bölgelerden bazılarıdır. Zira, kültür ürünü olan her türlü konsept bu çerçevede değerlendirilmektedir.

Kültür Gezisi Ekstrem Faaliyetleri

Kültür gezisi için çizgi dışı faaliyetleri tercih edenlere veya ekstrem alanlardan keyif alanlara dönük böcekçilik, İpek Yolu turizmi, kuşçuluk, ekoturizm, trekking ve kruvaziyer turizmi gibi alternatif geziler de değerlendirilebilecek seçenekler arasındadır. Benzer şekilde, maç turnuvaları hariç kalmak şartıyla spor turları ve kongre, fuar, sergi ile sağlık turizmine dâhil olan pre – post geziler de kültür gezisi kabul edilmektedir.

İşin aslı, herhangi bir bölgenin yaşayışına, ekonomik gelişmişliğine, coğrafi özelliklerinden kaynaklı etkinlik çeşitliliğine dönük katkı sunan her alan kültür turizminin ilgi alanına girer. Dolayısıyla kültür gezileri söz konusu olduğunda ekstrem olarak nitelendirilen, kısıtlı bir merak alanına yönelik addedilen çerçevedeki uğraşlar da kültürel altyapıya dâhildir.

kültür gezisi nedir

Kültür Gezisinin Temel İlkeleri

Bir turizm faaliyetinin kültür gezisi olarak kabul edilebilmesi için iki temel ilkeyi karşılaması gerekmektedir:

İlki, deniz, kum, güneş turizmi gibi ana bileşeni olan kültür turizmini her alana dönük sürdürülebilir, sorumlu ve kârlı kılmalıdır.

İkincisi ise bütün çalışmalarda BM Dünya Turizm Örgütü, Europa Nostra ve Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi’nin gerekli yönergelerindeki kriterleri karşılamak zorundadır.

Bu ilkeleri karşılayan gezi ve turlar, kültür gezisi kapsamında yer almaktadır.

Kültür Gezisi Özellikleri

Kültür gezilerinin, ya da daha çok bilinen adıyla kültür turizmi faaliyetlerinin, belli başlı bazı özellikleri vardır. Bu özellikler bir arada olduğunda, nitelikli bir kültür gezisinden söz etmek mümkündür.

–   Öncelikle kültür gezilerinin ekonomik anlamda nadir bulunan bir ürüne işaret ettiğini belirtmek gerekir. Ekonomide ‘karşılaştırmalı üstünlük’ olarak tabir edilen niteliğe sahiptir.

–    Karşılaştırmalı üstünlük olarak tabir edilen bu niteliğiyle ülkemizin özgün ve özel kültürel çeşitliği, tarihsel derinliği, geniş bir coğrafyaya yayılan doğal ve kültürel mirasına nazaran da üstün durumdadır.

–     Pek çok gezgin ve turist için ‘olmazsa olmaz’ olarak nitelendirilen bir tatil çeşidi olan kültür gezileri; arz açısından nadir olmakla birlikte istikrarlı bir talebi barındırır.

–    Kültür gezilerini tercih eden seyyahların daha meraklı, daha ilgili, daha az acelesi olan, kültürel ve sanatsal faaliyetlere dönük duyarlılığı yüksek, gittiği bölgenin kültür ve geleneklerine saygılı ve yöre halkını tanımaya istekli olduğu ifade edilebilir.

–     Kültür gezileri, turistik etkinlikleri yılın bütününe yayma potansiyelini barındırmaktadır.

–     Kültür gezisi, turistik gelirin ülke çapında daha geniş bir alana yayılmasına vesile olduğu gibi bölge halkının da turizmden çok daha geniş oranda pay almasını sağlamaktadır.

–    Hem dış turizmi, hem de iç turizmi geliştirmek zorunda olan bir ana turizm bileşeni olan kültür turizminde ana hedef, ülkede yaşayan kesimdir. Doğal ve tarihi mirasın korunması, örenyerlerinin ve müzelerin ziyaret edilmesi çoğunlukla ülkede yaşayan yurttaşların ilgi ve alakalarına dönük girişimlere ihtiyaç duyar.

Hangi Kültür Gezisi Size Uygun?

Beğeni kriterlerinize ve tatil anlayışınıza göre farklı kültür gezisi türlerini inceleyerek kendinize göre olan kültür turizmini tespit edebilirsiniz. Ülkemizin hemen hemen her bölgesinde, günübirlik veya hafta sonu kültür turu şeklinde turlar düzenlenmektedir. Ancak bir acente veya şirket aracılığı olmadan, kendi seyahatinizi planlayabileceğiniz, kendi tatil programınızı yapabileceğiniz bir kültür gezisi düşünüyorsanız bu da doğru bir yaklaşım olacaktır. İşin doğrusu, en iyi çözümü gezinin kendisinde bulabilirsiniz. Seyahatinizi, merak ettiğiniz bölgeye doğru yönelecek şekilde planlayın ve ardından bölgenin turistik değerlerini, kültür seyahati kapsamında değerlendirilebilecek alanlarını listeleyin. Sırasıyla ziyaret ederek, bu bölgeleri ve alanları keşfetmeye başlayın.

Zehra Hotel olarak, Fethiye ve Ölüdeniz bölgesine dönük düzenleyeceğiniz kültür gezilerinde sizleri ağırlamaktan memnuniyet duyarız. Detaylar için şimdi bize ulaşabilirsiniz!

İlginizi çekebilir: Ölüdeniz Gezi Rehberi: Ölüdeniz Nerede? Ölüdeniz’e Nasıl Gidilir?

İlginizi Çekebilir

Karadağ Gezilecek Yerler

Karadağ Gezilecek Yerler

Karadağ, doğal güzellikleri, tarihi dokusu ve eşsiz kültürel deneyimleri ile tatilcilerin gözdesi...

REZERVASYON