Anasayfa 9 Gezi 9 Türkiye’de Gezilip Görülmesi Gereken Bölgelerden İlki Marmara Bölgesi

Türkiye’de Gezilip Görülmesi Gereken Bölgelerden İlki Marmara Bölgesi

29 Mar, 2022

Türkiye yada diğer adıyla Anadolu , tarihin ilk zamanlarından itibaren birçok medeniyete ev sahipliği yapmış verimli toprakları nedeniyle birçok savaşa sahne olmuş 1071 Malazgirt zaferi ile Türklerin yurdu olmuş Selçuklu ve Osmanlı imparatorluklarının egemenliğin de medeniyetlerin zirvesine çıkmış ve birçok kültürel varlığın günümüze kadar gelmesine vesile olmuş , Osmanlı

İmparatorluğu’nun  yıkılması ile birlikte Türklerin egemenliğinden çıkmak üzere iken Gazi Mustafa Kemal paşa önderliğinde yürütülen ve kazanılan bağımsızlık mücadelesiyle Anadolu’nun Türk yurdu olduğunu tüm Dünya’ya bir kez daha haykırdığı kadim topraklar.

Bu kadim toprakların ev sahipliği yaptığı medeniyetlerden günümüze kadar birçok eser süregelmiştir. Bu eserler o dönemde yaşayan medeniyetler hakkında bizlerin önemli bilgiler edinmesini sağladı ve sağlamaya devam ediyor. Ülkemiz konumu itibarı ile Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan önemli bir noktada bulunmakta ve coğrafi açıdan yedi ana bölgeye ayrılmaktadır.

Yazımızda ülkemizin bölgelere göre başlıca kültürel varlıklarını, doğal güzelliklerini ve turizm ile ilişkilerini inceleyeceğiz. Bu hafta Marmara bölgesinin doğal ve kültürel güzelliklerini sizinle paylaşacağız.

Marmara Bölgesi İstanbul

İstanbul tarihi çok eskilere dayanan Roma imparatorluğu, Bizans imparatorluğu ve Osmanlı imparatorluğuna başkentlik yapmış dünyanın en önemli şehirlerinden biridir. Tarihteki bu rolünden dolayı birçok önemli kültürel mirası bünyesinde barındırıyor.

Sultan Ahmet Meydanı

İstanbul’un simgelerinden ve en bilinen yerlerinden biri olan Sultan Ahmet meydanı tarihi dokusuyla ön plana çıkıyor. Bizans imparatorluğu, zamanında hipodrom olarak kullanılan meydan Osmanlıda at meydanı olarak kullanılıyordu. Birçok önemli tarihi yapı bulunmaktadır. Bu meydanda bulunan eserleri gelin hep beraber tanıyalım;

Sultan Ahmet Camii

Sultan Ahmet camii Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden birisi olarak göze çarpıyor.1609 – 1617 yılları arasında sultan 1.Ahmet tarafından yaptırılan cami  aynı zamanda mavi cami olarak da bilinir.

ayasofya cami

Ayasofya

Türkiye’nin ve aynı zamanda Batı Ortodoks dünyasının dolayısıyla dünyanın en önemli eserleri arasında bulunan Ayasofya Bizans döneminde 532-537 yılları arasında inşa edilmiştir.1453 yılında Osmanlı hükümdarı Fatih Sultan Mehmet ’in İstanbul’u fethetmesiyle dört köşesine minare inşa edilerek camiye dönüştürülmüştür.1934 yılında müzeye çevrilen cami 2020 yılında tekrar camiye çevrilerek tekrar ibadete açılmıştır.

topkapı sarayı

Topkapı Sarayı

İstanbul’un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u başkent yapmış ve buna bağlı olarak 1478 yılında Topkapı sarayını inşa ettirmiştir. Yaklaşık dört yüz yıl boyunca devlet Topkapı sarayından yönetilmiştir. Günümüzde müze olarak ziyaretçilerine hizmet veren saray Osmanlı hanedanının saray hayatı ile ilgili bize önemli bilgiler vermektedir. Sarayda Osmanlı hanedanına ait paha biçilmez mücevherler, padişahların giydiği kaftanlar ve kullandıkları savaş malzemeleri sergilenmektedir. Ayrıca Arabistan yarımadasının fethedilmesiyle saraya gelen kutsal emanetler Hırka-i Saadet dairesinde ziyaret edilebilmektedir.

Süleymaniye Camii

Mimar Sinan’ın kalfalık eserim dediği Süleymaniye cami Kanuni Sultan Süleyman döneminde 1551 – 1557 yılları arasında inşa edilmiştir. Bu muhteşem eser Osmanlı mimari sanatının en güzel örnekleriyle bezenmiştir.

Eyüp Sultan Camii

Eyüp Sultan camisinin Müslümanlar için apayrı bir yeri bulunuyor.  Emevilerin İstanbul’u kuşattığı sırada şehit düşen sahabe Ebu Eyyub Halid bin Zeyd El Ensari adına Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethetmesinden kısa bir süre sonra Eyüp Sultanın kabrinin olduğu yere inşa edilmiştir.

Dolmabahçe Sarayı

İstanbul’un bir başka simge yapılarından biri olan saray 1843 – 1856 yılları arasında yapılmıştır. Paha biçilmez eserlerin sergilendiği sarayda Mustafa Kemal Atatürk son zamanlarını geçirmiş ve burada vefat etmiştir.

Yerebatan Sarnıcı

527 – 565 yılları arasında 1.justinıanus tarafından kentin su ihtiyacını karşılamak için yapılmıştır. Günümüzde müze olarak kullanılan yapı aynı zamanda bazı büyük etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır.

galata kulesi-tower

Galata Kulesi

Bizans döneminde 1335 – 1349 yılları arasında gözetleme kulesi olarak inşa edilmiştir. Günümüzde birçok kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

Kız Kulesi

Kız kulesi İstanbul’un en bilinen simge yapılarından biridir. Yapımı milat ’tan öncesine kadar dayanan yapı tarihte sürgün adası, hapishane ve deniz feneri olarak kullanılan yapı günümüzde  özel bir şirkete kiralanmış ve restoran olarak işletilmektedir.

Edirne

Osmanlı İmparatorluğunun altıncı başkenti olan Edirne bu özelliğinden dolayı cami, han, külliye gibi birçok eserle donatılmıştır

Selimiye Camii

Edirne’nin simgesi olan muhteşem yapı 2.Selim döneminde 1568 – 1575 yılları arasında Mimar Sinan tarafından inşa edilmiştir. Mimar Sinan’ın ustalık eserim dediği camideki iç süslemeler mimari yapısı ve özellikle ters lale motifinin muhteşemliği görülmeye değer.

Eski Camii

Eski cami, Edirne Osmanlı Devleti’nin başkenti iken 1403 – 1414 yılları arasında inşa edilmiştir. 2.Ahmed ve 2.Mustafa kılıç kuşanma törenlerini bu camide yapmışlardır.

Üç Şerefeli Camii

1437 – 1447 yılları arasında 2.Murad döneminde yapıldığı düşünülmektedir. Avlusunun dört bir köşesinde bulunan dört minarenin en yüksek olan minarelerinin üç şerefeli olmasından dolayı üç şerefeli cami adını almıştır.

Bayezid Külliye Ve Şifahanesi

2.Bayezid zamanında 1484 – 1488 yılları arasında inşa edilmiştir. Külliye cami, imaret, şifahane , bimarhane , medrese , hamam , mutfak ve erzak depolarından oluşmaktadır.

Uzunköprü

Ergene nehri üzerinde 2.Murat döneminde 1427 – 1443 yılları arasında yapılmıştır. En önemli özelliği 1270, 41 metre uzunluğu ve 174 kemeri ile Dünya’da günümüze kadar süregelen en uzun taş köprü olmasıdır.

Türk İslam Eserleri Müzesi

Müze’de Osmanlı dönemi yazıtları el yazması Kuran’ı Kerimler yanı sıra Balkan savaşında 174.alayın taşıdığı ve hala üzerinde kan lekelerinin olduğu sancak sergilenmektedir.

Bursa

Osmanlı imparatorluğunun dördüncü başkenti olan Bursa’ dada Edirne’de olduğu gibi bu özelliğinden dolayı birçok tarihi eser cami, türbe , han bulunmaktadır. Günümüzde Türkiye’nin en büyük sanayi kenti durumundadır. Bursa aynı zamanda otomotiv üretim merkezi durumundadır.

Bursa Ulucami

Bursa Ulucami 1.Bayezid zamanında 1396 – 1400 yılları arasında inşa edilmiştir. Bursa’nın simgesi durumundaki camiyi birçok kişi ziyaret etmekte ve ibadetlerini yapmaktadır.

Yeşil Türbe

1421 yılında Mehmet Çelebi tarafından yapılmıştır. Bursa’nın en bilinen yapılarından bir tanesidir.  Türbede Çelebi Mehmet, oğulları ve kızları yatmaktadır.

Osmangazi Türbesi

1258 – 1324 yılları arasında yapılan türbe Osmanlı Devleti ‘nin   kurucusu

Osmangazi vasiyeti üzerine Bursa’nın fethinden sonra bu türbeye defnedilmiştir.

Orhangazi Türbesi

Osmangazi ‘nin oğlu olan Orhangazi 1281 – 1362 yılları arasında yaşamıştır. Vefat ettikten sonra defnedildiği yere türbe inşa edilmiştir. Türbede, hanımı, çocukları ve yakınlarının da mezarı bulunmaktadır.

İznik

Kuruluşu milat ’tan öncesine dayanan Bursa’nın İznik ilçesi Bizans ve Osmanlı döneminin önemli şehirlerinden bir tanesi olmuştur. Osmanlı devleti ’nin ikinci başkentidir. Bu özelliklerinden dolayı önemli tarihi yapılar günümüze miras kalmıştır.

Ayasofya

Ayasofya Bizans döneminde kilise olarak inşa edilmiştir. Hristiyanlıkla ilgili önemli kararlar alan yedinci konsilin 787 yılında burada toplandığı bilinmektedir. Orhangazi döneminde camiye dönüştürülmüştür.

Yeşil Camii

Osmanlı mimarisinin ilk örneklerinden olan yapı 1387 yılında inşa edilmiştir.

Cumalıkızık

Bursa ‘ya bağlı Cumalıkızık köyü’ nün kuruluşu 1300 ‘lü yıllara dayanır. Osmanlı dönemini yansıtan tarihi dokusu günümüze kadar bozulmadan gelebilen ender yerlerden bir tanesidir. Köy 2014 yılında Dünya mirası olarak tescil edilmiştir.

Uludağ Kayak Merkezi

Marmara bölgesi’nin en önemli kış turizm merkezi olduğu kadar Türkiye ‘nin de en büyük kış ve doğa sporları merkezidir.

Balıkesir

Balıkesir Kurtuluş savaşı döneminde Kuvayı Milliye hareketinin doğduğu topraklar olarak bilinir. Bunun yanı sıra Türkiye turizmine katkı veren önemli ilçeleri vardır.

Ayvalık Cunda Adası

Osmanlı döneminde Rum yerleşim yeri olan Cunda adası iki halkın beraber yaşamasından dolayı Osmanlı ve Yunan mimarisiyle inşa edilmiş yapılarıyla ziyaretçilerini bekliyor.

Ayvalık Şeytan Sofrası

Eskiden patlayan yanardağ püskürttüğü lav birikintisinde meydana gelen ayak izi şeklindeki izi şeytanın ayak izi halk arasında şeytanın ayak izi olarak nitelendirilmiş ve bölgenin sofra şeklindeki yapısından dolayı buraya şeytan sofrası adı verilmiş.

Kazdağları Milli Parkı

Balıkesir ve Çanakkale arasında kalan Kaz dağları’ nın adı mitoloji de İda dağı olarak geçer. Homeros’un İlyada destanında adı geçen dağın halk arasında Dünya ‘da Alp dağlarından sonra oksijen yoğunluğunun en fazla olduğu ikinci yer olduğuna inanılır.

Adatepe

Kaz dağlarının eteklerinde bulunan Adatepe köyü güzelliği evlerinin mimari yapısıyla ziyaretçilerine çok farklı bir deneyim sunuyor. Doğa severler için yürüyüş yapmak için ideal bir parkur olan Kaz dağlarında yürüyüş yaparken Adatepe köyüne uğramayı ihmal etmeyin.

Çanakkale

Eski çağlarda Dardanos olarak bilinen şehitler diyarı Çanakkale Truva antik kenti ve Gelibolu Tarihi Milli Parkı ile adeta bir açık hava müzesi olmakla birlikte Türkiye ‘nin en önemli turistik yerlerinden bir tanesidir.

Gelibolu Tarihi Milli Parkı

Birinci dünya savaşı başladığında savaşın en önemli cephelerinden birincisi Çanakkale cephesiydi. Gelibolu’da   Çanakkale savaşları gerek yaşanmış kahramanlık hikayeleri gerekse yaşanmış hüzünlü hikayeleriyle her Türk insanın mutlaka gidip görmesi gereken bir yer.

Savaş alanını gezerken adeta savaşı yaşıyor duygularınıza hâkim olamıyorsunuz.  Milli şuurumuzu kaybetmeye başladığımız şu günlerde Çanakkale tarihi milli parkını gezmek orayı yaşamak, hangi şartlar altında bu savaşın kazanıldığını anlamak bizi tekrar kendimize getirmeye yetecek milli şuurumuzu tekrar kazanmaya yardımcı olacaktır. Çanakkale savaşlarını iyi anlamalı atalarımızın ne için çekinmeden canlarını ortaya koyduklarını unutmamalıyız.

Ruhları Şad olsun.

Aynalı Çarşı

Çanakkale ‘ye gelmişseniz Aynalı çarşıya uğramadan gitmek olmaz türkülere konu olan bu tarihi yapı ayna adı verilen at gözlüklerinin burada satılmasından nedeniyle bu ismi almıştır. Günümüzde hediyelik eşya satan dükkanların olduğu çarşıdan hediyelik eşya alabilir, yakınlarınıza hediye edebilirsiniz.

Truva Antik Kenti

Truva ya da antik çağdaki adıyla Troya zamanının en önemli şehirlerinden bir tanesiydi. Antik çağ kazılarının ilk yapıldığı yer olan Truva ‘nın, Truva savaşının başlamasına neden olan Paris ile Helen ‘in hikayesi de ayrıca okunmaya değer.

Assos Antik Liman

Bilinen geçmişi milattan önce altıncı yüzyıla kadar giden Assos zamanının en önemli liman kentlerinden biriydi, bulunduğu yerde tek liman kenti olmasından dolayı önemi fazlaydı ve bu sayede zengin bir liman kentiydi. Yolunuz düşerse antik limanı ziyaret edebilir Athena tapınağını ziyaret edebilirsiniz.

Kilitbahir Kalesi

1452 yılında İstanbul’un kuşatması hazırlıkları kapsamında boğazdan Bizans’a yardım edebilecek gemilerin geçmesini engellemek amacıyla Fatih Sultan Mehmet ‘in fermanıyla inşa edilmiştir.  

Çimenlik Kalesi

1461 – 1462 yılları arasında Fatih Sultan Mehmet ‘in fermanıyla inşa edilmiştir. Kalenin içindeki cami de Fatih döneminde kalenin inşası sırasında yapılmış olup ismi Fatih camiidir.

 

İlginizi Çekebilir: Türkiye’nin Bölgesel Mutfak Kültürü Marmara Bölgesi

İlginizi Çekebilir

Karadağ Gezilecek Yerler

Karadağ Gezilecek Yerler

Karadağ, doğal güzellikleri, tarihi dokusu ve eşsiz kültürel deneyimleri ile tatilcilerin gözdesi...

REZERVASYON