Anasayfa 9 Gezi 9 Aksaray’da Gezilecek Yerler

Aksaray’da Gezilecek Yerler

19 Ara, 2022

Aksaray tarihi dokusuyla ve doğal güzellikleriyle ilgi gören şehirlerimizdendir. Aksaray ilimiz, Anadolu’dan geçen İpek Yolu Ticareti için önemli geçiş noktalarından olmuştur. Tabiat harikası Dünyaca ünlü Ihlara Vadisi’ni tüm ihtişamıyla buradan keşfedebilirsiniz. Mistik kiliseleri, kervansaray, cami, medrese, doğa harikası Ihlara vadisi, kaplıcaları, peribacaları gibi pek çok ziyaret noktalarıyla yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir.

IHLARA VADİSİ

Ihlara Vadisi; Hasan Dağı’nın püskürttüğü lavların sönerek çöküntüye uğraması, Melendiz Çayı’nın da şekillendirici etkisiyle oluşan kanyon vadidir. 18 kilometre uzunluğunda ve yaklaşık 150 metre yüksekliğindeki vadiye Melendiz Çayı hayat vermektedir. Melendiz Çayı vadi boyunca uzanmakta ve 30’a yakın menderes çizmekte ve aynı zamanda etrafındaki bitki örtüsünü de beslemektedir. Vadide keyifli şekilde doğa yürüyüşü yapabilirsiniz, tarihe yakından bakabilirsiniz. Kısa mola vermek isterseniz eşsiz manzaraya karşı çay bahçelerinden birinde çayınızı veya Türk kahvenizi yudumlayabilirsiniz.

Kapadokya’nın girişi olarak kabul edilen Aksaray’ın Selimiye beldesi, Ihlara Vadisi’nin bitiminde Güzelyurt ilçesinde yer almaktadır. Burada irili ufaklı bir birçok peribacası görebilirsiniz.

ZİGA KAPLICALARI

Ihlara Vadisi sınırında yer alan Ziga Kaplıcaları, 45-52 derece arasındaki mineralli sıcak sularıyla şifa bulurken panoramik vadi manzarası eşliğinde stresinizden de uzaklaşabilirsiniz. Özellikle romatizmal ve ortopedik rahatsızlıklar açısından tamamlayıcı tedavi yöntemi olarak önerilmektedir. Bunun yanı sıra barındırdığı mineraller egzama, solunum yolu, göz, kadın hastalıkları gibi rahatsızlıklarda fayda sağlamaktadır.

Özel Çevre Koruma Kurulu tarafından ‘termal alan’ ilan edilen Ziga Kaplıcaları farklı sıcaklık ve hacimlerde 5 adet mineralli sıcak su kaynağına sahip önemli termal turizm alanıdır.

NORA ANTİK KENTİ (MOKİSSOS)

M.Ö. 4 yüzyılda kurulduğu tahmin edilen günümüzde Aksaray’ın Helvadere beldesine bağlı olan antik kent Hasan Dağı’nın eteğinde geniş bir alanda yer almaktadır. Özellikle Bizans, Roma ve Helenistik döneme ait kalıntılara rastlanmıştır. Roma ve Bizans döneminde asgari merkez olarak kullanılmış bulunduğu alanda özellikle yamaç tarafında önemli yapı kalıntıları mevcuttur. Nora Antik Kenti 1. derece arkeolojik sit alanı kabul edilmiştir. Diğer adı Viran Şehir olarak bilinse de etkileyici tarihi dokuya sahiptir. Burada kilise ve fresk kalıntılarını inceleyebilirsiniz.

ACEMHÖYÜK

Aksaray’ın şehir merkezine 18 km mesafede Yeşilova beldesinde yer alan höyük, yayık tepe görünümdedir. M.Ö. 3.000’li yıllardan günümüze geldiği tahmin edilmektedir. Asurlular döneminde ticaret merkezi olarak kullanılmıştır, Asur kaynaklarında ismi Burushattum olarak geçmektedir.

Asur dönemine ait saraylar (Hatipler Sarayı ve Sarıkaya Sarayı),  Erken Tunç Çağı’na ait kerpiç duvar ve küp gömüler gibi kalıntılara rastlanılmıştır.

GÜLAĞAÇ AZİZ MERCURİUS YERALTI ŞEHRİ

M.S 250’li yıllar Hıristiyanlığın yasak olduğu zamanda sığınak olarak kullanılmıştır. 7 katlı olan yeraltı şehrinin 3 katı ziyarete açıktır. Diğer yeraltı şehirlerinden farklı olarak daha büyük bir kiliseye sahiptir ve içerisinde yer alan 20 adet mezar dikkat çekmektedir. Ayrıca duvarlara işlenmiş çeşitli kabartmalar, haç sembollerini görebilirsiniz.

ZİNCİRİYE MEDRESESİ (AKSARAY MÜZESİ)

Tarihe ilgi duyan ziyaretçilerin ilgi gösterdiği yapı, Karamanoğlu döneminde inşa edilmiştir. Aksaray’da görebileceğimiz tarihi Türk eserlerinin büyük çoğunluğu Selçuklu mimarisinin izlerini yansıtmaktadır. Zinciriye Medresesi’nde de, yerel kesme taş ve tuğla kullanılarak inşa edilmiş olup Selçuklu geleneğine uygun süsleme yöntemleri ve motifler kullanılmıştır. Motiflerinde bitkisel ve geometrik figürler işlenmiştir. Ayrıca dış duvarlarının üzerinde yer alan dendanlerinden dolayı kale görünümünü de andırmaktadır.

Farklı büyüklerde 6 tane odaya sahip olan medresede; Türk-İslam tarihine ışık saçmış önemli ilim irfan sahibi zatları kazandıran ilim yuvası olmuştur. Osmanlı döneminde hapishane olarak kullanılmış, 1985-2006 yılında Aksaray Müzesi olarak faaliyet göstermiştir. Günümüzde ise sosyal ve kültürel etkinliklerde değerlendirilmektedir.

KIRKDAMALTI KİLİSESİ

Ihlara Vadisi’nin sonunda, Belisırma Köyü’ne 1 km mesafede yer alan kilise, yüksek kaya blokları oyularak inşa edilmiştir. Kilisenin duvarlarındaki fresklerde betimlenen resimlerden ve Yunanca yazılan kitabeye göre Selçuklu Sultanı II. Mesut’tan övgüyle bahsedilmiştir. Bu da yaşanılan dönemde Türk-Hıristiyan dostluğunun kanıtı olarak sayılmaktadır.

AZİZ GREGORİUS KİLİSESİ/KİLİSE CAMİ

Güzelyurt ilçe merkezinde yer alan kilise, erken Hristiyanlık dönemi eserlerdendir (M.S. 385). Osmanlı döneminde çan kulesi, minareye dönüştürülmüş olup günümüzde de cami olarak yararlanılmaktadır.  Bu sebeple yerel halk tarafından Kilise Cami olarak da anılmaktadır.

EĞRİ MİNARE (KIZIL MİNARE)

Adından da anlaşıldığı gibi minaresi eğimlidir. Bir diğer adı ise minaresinin tuğlalarının kırmızı renkte olmasından dolayı Kızıl Minaredir. Selçuklu cami mimarisinin örneklerinden olan yapı, I. Alaadin Keykubat döneminde tahmini olarak 13. yüzyılda yapıldığı bilinmektedir. Şehir merkezindeki tarihi eser, çarşıya 400 metre yürüme mesafesinden yer almaktadır.

ALAY HAN

  1. yüzyılda Anadolu Selçuklu hükümdarı II. Kılıçarslan’nın isteği üzerine asgari amaçla inşa edilmiş, daha sonraları ise ticareti canlandırmak amacıyla kervansaray olarak yararlanılmıştır. Anadolu’da yapılan ilk kervansaraydır. Dikkat çeken özellikleri ise inşasında kullanılan farklı renklerdeki kesme taş ve külliyesidir.

 

AKSARAY SULTAN HANI

Bir başka Anadolu Selçuklu dönemine ait tarihi yapıdır. I. Alaadin Keykubat’ın isteği üzerine 1229 yılında inşa edilmiştir. Selçuklular döneminde Aksaray, jeopolitik olarak İpek yolu üzerinde olmasından dolayı tüccarların uğrak noktası halindeydi. Günümüzde Türkiye’nin en büyük hanları arasında yer alan tarihi yapı UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’nde de bulunmaktadır. Yapı aynı zamanda sınırları içeresinde yer aldığı ilçeye de adını vermektedir.

Kubbesinin külahı ne yazık ki günümüze kadar ulaşamamış olsa da, kemerinin altındaki ‘’ Kudret Allah’ındır ‘’ yazısı ise hala okunabilmektedir.

 

ZEHRA Group AİLESİYLE TANIŞIN;

Evliyalar şehri Aksaray’dan sonraki tatil rotanız olarak Fethiye’yi tercih edebilirsiniz. Fethiye’de doğa, tarih ve deniz ile iç içe unutulmaz bir tatil geçirebilirsiniz. Ailelere ve özellikle muhafazakâr kadınlara yönelik hassasiyetli hizmet sunan, güvenli turizm bakış açısına sahip Zehra Group’u tercih edebilirsiniz. Zehra Group bünyesindeki Zehra Hotel, Zehra Tatil Köyü ve Zehra Villaları konaklama tesisleriyle hayalinizdeki tatil anısını yaşayabilirsiniz. Fethiye’de ilk ve tek muhafazakâr plajın adresi olan Zehra Kulem Beach ise; kadınlar, erkekler ve ailelere yönelik üç kısıma ayrılmış plajdan oluşmakta olup kafe, restoran, mescit ve mangal alanlarıyla misafirlerine keyifli anlar sunmak için sizleri beklemektedir. Muhafazakâr Zehra Hotel, Tatil Köyü ve Villalar da İslami hassasiyetinize uygun alkolsüz konseptiyle sevdiklerinizle tercih edebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

Lavanta Köyü Nerede?

Lavanta Köyü Nerede?

Isparta il sınırları içinde bulunan Lavanta Köyü, ya da diğer adıyla lavanta kokulu köy, çok...

REZERVASYON