Anasayfa 9 Genel 9 İç Anadolu Bölgesi Kültürel Yemekleri

İç Anadolu Bölgesi Kültürel Yemekleri

24 Tem, 2022

Ankara Kültürel Yemekleri

  1. Beypazarı Güveci: 500 yıllık bir geçmişe sahip olup Osmanlı döneminde padişahlar için hazırlanan güvecin en önemli özelliği doğada kendi besinini bulabilen hayvanların etinden yapılıyor olması.
  2. İnceğiz Çorbası: Kuzu eti, haşlanmış nohut ve buğdaydan yapılan İnceğiz Çorbası, Ankara’da ana yemek öncesi en çok tercih edilen çorbaların başında geliyor.
  3. Tamtak Tiridi: Bir çeşit kebap görünümünde olan Tamtak tiridi içine konan çemenin tadının kıymalı karışım ile birleşmesiyle çok nefis bir tat oluşturuyor.
  4. Ankara Tava: Ankara’nın akla gelen ilk yöresel yemeklerinden olan Ankara Tava, et, pirinç veya arpa şehriyeden yapılıyor. Yanında servis edilen cacık, turşu, hoşaf veya salata yemeğe ayrı bir lezzet katıyor.
  5. Beypazarı Kurusu: Sertleştirilmiş hamura bol tereyağı ve tarçın ilave edilerek pişirilen Beypazarı Kurusu özellikle çayla ve isteğe göre peynirle servis edilebilir.
  6. Öllüğün Körü: Ankara’nın yöresel yemekleri arasında ilk sıralarda yer alan bir diğer yemeği olan Öllüğün körü yemeği, eriştenin üzerine kıyma dökülerek fırında pişiriliyor. Fırından çıktıktan sonra ters çevrilen yemek porsiyonlara ayrılarak servis ediliyor.
  7. Çıkınagil Aşıdası: Ankara’nın yöresel yemeklerinden bir diğeri olan Çıkınagil Aşıdası yemeği önceden eritilen tereyağının üzerine pekmez dökülüp ısıtıldıktan sonra üzerine yavaş yavaş un eklenmesi ile yapılıyor.
  8. Malak: Ankara’nın yemeklerinde çok sık kullanılan pekmeze tereyağı, un ve ceviz içi konularak hazırlanan tatlıyı Ankara’nın birçok restoranında görebilirsiniz.
  9. Öküz Helvası: Ankara’nın meşhur tatlısı olan Öküz Helvası tencerede kavrulan un, pekmez ve tereyağının tencerede kavrulduktan sonra büyük toplar haline getirilerek soğumaya bırakılması ile yapılıyor.
  10. Orman Kebabı: Ankara’nın en bilinen yemeklerinden olan Ankara usulü Orman Kebabı, sebzelerin ve kuşbaşı etin kızartıldıktan sonra güveçte fırınlanması ile yapılıyor.
  11. Alt Üst Böreği: Ankara’da muhakkak tadına bakılması önerilen yiyeceklerden biri olan Alt Üst Böreği, kıymalı veya peynirli olarak yapılabiliyor. Kat kat açılan yufkaların içine peynir ya da tercihe göre kıyma harcı koyularak yapılan börek, Ankara halkının özel günlerde en çok tercih ettiği yiyeceklerden biri.
  12. Uruş Kapama: Ankara’nın en ünlü yöresel yemeklerinden olan Uruş Kapama yemeği kuzu eti, sarımsak, soğan, salça gibi malzemelerden yapılıyor. Uruş Kapama, Ankara’da düğün, bayram gibi özel günlerin vazgeçilmez yemekleri arasında bulunuyor.

konya etli ekmek

Konya Kültürel Yemekleri

  1. Etli Ekmek: Konya denince akla ilk gelen yiyecek olan Etli Ekmek, Türkiye’nin birçok yerinde yapılır. Fakat Konya’da yapılan Etli Ekmek diğer illerde yapılandan çok daha farklıdır.
  2. Mevlana Böreği: Üçgen şeklinde kesilen yufkaların arasına kıyma, maydanoz ve iç harç koyularak yapılır.
  3. Arabaşı Çorbası: Konya’nın geleneksel yemeklerinden olan Arabaşı Çorbası bütün bir tavuğun tencere içinde pişirilmesi ile yapılır.
  4. Tirit: Konya’da genelde özel günlerde görebileceğiniz Tirit yemeği etin güvece koyularak pişirilmesi ile yapılır.
  5. Saç böreği: İncecik yufkaların içine beyaz peynir ve ıspanak koyularak hazırlanan böreğin en büyük özelliği üzerinde tereyağı eritilerek yapılması.
  6. Etli Topalak Çorbası: İçerisinde büyük et parçaları, köftelik bulgur eklenerek yapılan çorbaya yumurta ilave edilince bambaşka bir lezzet çıkıyor ortaya.

kayseri mantısı

Kayseri Kültürel Yemekleri

  1. Kayseri Mantısı: Kayseri’nin yöresel yemekleri arasında ilk sırada bulunan ve en meşhuru olan Kayseri Mantısı, küçük küçük açılan mantıların içine kıymalar konuyor ve üzerine sos ve sumak eklenerek asıl kıvamını ve tadını alıyor.
  2. Kayseri Tiridi: Kayseri’nin hem en doyurucu hem de en lezzetli yemeklerinden olan Kayseri Tiridi tepsiye dizilen yufka ya da ekmeklerin üzerine tavuk ya da et parçalarının ufalanmasıyla ve üzerine sos dökülmesiyle yapılıyor.
  3. Örgülü Pilav: Kayseri’nin en güzel görsele sahip yemeği olan Örgülü Pilav pişirilen pilavın kafes şekli verilmiş tepsiye dizilen hamura dökülmesiyle yapılıyor.
  4. Sucuklu Köfte: Kayseri’nin meşhur lezzetlerinden biri olan Sucuklu Köfte, kıymanın içerisine çeşitli baharatlar ve çemen eklendiğinde sucuğun tadına benzemesinden dolayı sucuklu köfte adını almış.
  5. Pastırma: Kayseri’nin mantıdan sonra akla gelen ilk lezzetlerinden biri de pastırmadır. Sığır etinden yapılan pastırmalar bazı işlemlerden geçtikten sonra çemen ile kaplanıyor ve tüketime hazır hale geliyor.
  6. Yağlama: Kayseri’nin meşhur lezzetlerinden bir diğeri olan Yağlama, ince açılan hamurun üzerine domates soslu kıyma dökülerek hazırlanıyor.
  7. Kurşun Aşı: Yöresel sofraların en bilinen yemeklerinden olan aş çorbaları bol malzemesiyle ve doyurucu olmasıyla çok tercih ediliyor. Kayseri’de yapılan aş çorbası ise nohut, mercimek ve bulgur köftesinden yapılan harika bir lezzet olarak karşımıza çıkıyor.
  8. Pöç Kebab: Kayseri’nin en faydalı yemeklerinden biri olan Pöç Kebabı dünyaca bilinen bir yemek. Sığırın kuyruk kısmı, soğan ve sarımsak ile haşlanarak beraberinde pilav ile servis ediliyor.
  9. Ayvalı Tahinli Yaprak Sarması: Kayseri’nin Talas ilçesinde yapılan bu ilginç lezzet, Asma yaprağının rendelenmiş ve pişirilmiş ayva ve pirinç ile doldurularak piştikten sonra üzerine tahin dökülerek servis ediliyor.

 

eskişehir cigborek

Eskişehir Kültürel Yemekleri

  1. Çibörek: Kırım Tatarları tarafından Eskişehir’e kazandırılan Çibörek, soğan, kıyma, hamur ve baharatların karışımından oluşan Eskişehir’in en bilinen lezzetlerindendir.
  2. Haşhaşlı Gözleme: Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinde yapılan haşhaşlı gözleme Odunpazarı’na gelen turistlerin en çok rağbet gösterdiği yiyeceklerden bir tanesidir.
  3. Met Helvası: Eskişehir’in en bilinen tatlısı olan Met Helvası, un, şeker, limon, yağ ve su ile yapılıyor.
  4. Göceli Tarhana: Bir çeşit kırılmış buğday olan göce ile hazırlanan tarhana çorbası yeşil mercimek, nohut, yoğurt ve göce ile hazırlanıyor.
  5. Mihallıçık Kirazı: Eskişehir’in en meşhur meyvesi olan Mihallıçık kirazı, İngiliz kraliyet ailesi başta olmak üzere birçok bölgeye ihraç ediliyor.
  6. Acı Gıcı: Eskişehir’in yöresel yemekleri arasında bulunan Acı Gıcı yemeği, ısırgan otunun yapraklarından hazırlanan dolması ve haşlaması yapılan bir yemek.
  7. Tavşan Güveci: Eskişehir’in vazgeçilmez yemeklerinden biri olan Tavşan Güveci özellikle köylerde özel gün ve düğünlerde yapılıyor.
  8. Bıt Bıt Çorbası: Eskişehir’in bir diğer yöresel yemeklerinden olan Bıt Bıt çorbası, suda haşlanmış bulgur köftelerinin önceden kızdırılmış tereyağıyla birleşiminden yapılıyor.
  9. Ağzı Açık: Eskişehir’in en lezzetli hamur işi yemeklerinden biri olan Ağzı Açık, açılan hamurun parçalara ayrıldıktan sonra içine mercimek, karabiberli iç harç ya da kıymalı iç harç koyularak hazırlanır.

sivas divriği pilavı

Sivas Kültürel Yemekleri

  1. Baviko: Önceden hazırlanan ve bir saat bekletilen hamurun üzerine sarımsaklı ayran dökülerek yapılan yemeği Sivas halkı genellikle misafir ağırladıkları zaman yapar.
  2. Peskutan Çorbası: Yoğurt ve yarmanın pişirilmesi ile yapılan yemek, Sivas’ta kış aylarında çok sık yapılır.
  3. Hingel: Sivas’a özgü bir çeşit mantı olan Hingel patatesli veya peynirli yapılır.
  4. Divriği Pilavı: Sivas’ın Divriği ilçesine özgü olan pilav, kuzu eti, nohut ve kuş üzümünden yapılır.

Kırıkkale Kültürel Yemekleri

  1. Tuvalak: Kırıkkale bölgesinin en meşhur yemeklerinden biri olan Tuvalak yemeği içerisinde hem et hem de bulgur barındıran besin değeri yüksek bol sulu bir yemek çeşididir.
  2. Sızgıt: Kırıkkale’ye özgü bir yemek olan Sızgıt, küçük küçük kesilen etlerin kuyruk yağıyla kavrulmasıyla yapılıyor.
  3. Keskin Tava: Kırıkkale’de mutlaka yenilmesi gereken yemeklerden olan Keskin Tava, taze doğranmış biber ve domateslerin kuzu etiyle beraber pişirilmesiyle yapılıyor.

 

İlginizi çekebilir: İç Anadolu Bölgesi‘nde Gezilecek yerler hakkında bilgi mi edinmek istiyorsunuz? Blog içeriğimiz tam size göre.

İlginizi Çekebilir

REZERVASYON